Jubilej

Kotor teatar: U 10 godina stvorili su goransku publiku. Sad su spremni na novi iskorak

Marinko Krmpotić

Foto Matija Kezele

Foto Matija Kezele

Umjetnička organizacija sa sjedištem u Delnicama slavi prvo uspješno desetljeće rada.Ovog ljeta Kotar teatar, umjetnička organizacija sa sjedištem u Delnicama, bilježi punih deset godina vrlo kvalitetnog rada i postojanja tijekom kojeg su kazalište i kazališne predstave pretvorili u nešto što je uobičajen i sastavni dio kulturnog života pojedinih dijelova Gorskog kotara.


Ova je umjetnička organizacija osnovana s ciljem kulturne proizvodnje i poticanja kreativnih industrija u slabo naseljenoj i prometno izoliranoj regiji Gorski kotar, a djeluje kroz pripremu, organizaciju i izvođenje glazbeno-scenskih djela, kazališnih predstava, festivala, filmskih uradaka, multimedijalnih i umjetničkih performansa, kreativnih radionica, seminara i umjetničkih rezidencija.


Od 2012. pa do 2022. godine Kotar teatar je producirao pet kazališnih predstava, sedam festivala i sedam kazališnih sezona u gotovo svim gradovima i općinama Gorskog kotara, a ukupno je održano 178 kulturnih događanja.
Sve to nedvojbeno je pridonijelo kulturnom razvoju Delnica, pa i cijele regije Gorski kotar, a o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Kotar teatra najviše nam može reći Matija Kezele koji je tu organizaciju i osnovao.


Krenulo iz Delnica


»Na ideju sam došao budući da sam radio kao organizator u nizu kazališnih kuća.


Zašto ne bih krenuo i u nešto svoje i to u Gorskom kotaru odakle sam podrijetlom. Imao sam tada oko sebe ekipu spremnu za takve pothvate i odlučili smo krenuti.


U svibnju 2012. obišli smo sve lokalne samouprave, a najbolje smo bili primljeni u Delnicama gdje su nam osigurali prvih deset tisuća kuna. I tako je krenulo.


Prve godine održali smo Festival u Delnicama, Brodu na Kupi i Lokvama.Druge godine smo već sve digli na sedmodnevnu priredbu i kad gledam s današnjeg stajališta, čini mi se da smo se mogli razvijati umjerenijim ritmom.


Jer, kad postaviš visoko ljestvicu…


No, nije mi žao. Radili smo odlično i baš zahvaljujući Kotar teatru počela se stjecati navika odlaska u kazalište, navika novih i drugačijih sadržaja.


Uz kazalište okrenuli smo se i filmu, raznim oblicima radioničkog rada vezanih uz kazalište… i tako se sve skupa razvijalo i postajalo i vrlo zahtjevno pa smo 2016. godine odlučili da nećemo toliko inzistirati na nizu predstava tijekom ljeta, već da možemo osmisliti cijelu jednogodišnju sezonu s puno prihvatljivijim ritmom.


Usporedo s tim opredjeljenjem išli smo i na širenje po mjestima, nastojeći zahvatiti što veći dio Gorskog kotara. Tako i ove godine imamo predstave u nekoliko sredina.


Inače, prošle smo godine organizirali 17 predstava, a uz ta kazališna gostovanja, aktivni smo i kao kazališna grupa pa smo u proteklh deset godina napravili pet predstava i izveli ih u raznim mjestima Gorskog kotara«, govori Kezele koji nam, na naše pitanje, otkriva što smatra svojim najvećim uspjehom u prvoj dekadi rada Kotar teatra.


Poželjna institucionalizacija


»Najbolje što nam se dogodilo je – publika!


Naime, na naše predstave odaziv je uglavnom jako dobar, a još mi je bitnije to da sada, u desetoj godini postojanja, kao volontere imamo mlade ljude koje smo kao klince upoznali pred deset godina na našim predavanjima i radionicama.


Kada sada organiziramo bilo koju predstavu, mi bez poteškoća nađemo desetak domaćih mladih ljudi, a jedan od njih, Kristijan Moguš, velika mi je pomoć u radu Kotar teatra.


Zbog svega toga nadam se širem prepoznavanju našega rada. Mislim da smo se u ovih deset godina maksimalno dokazali i pokazali da možemo.


Najbolje rješenje daljnjeg razvoja kazališne kulture bilo bi osnivanje ustanove ili zapošljavanje osobe koja bi na goranskom području vodila brigu o kazalištu i kulturi.


Naravno, mi ćemo i dalje tražiti novac iz najrazličitijih izvora, od lokalnih samouprava i Županije pa do državnih i EU fondova, ali institucionaliziranje našeg rada bio bi najbolji mogući korak u daljnjem razvoju ideje o postojanju kazališta u Gorskom kotaru«, zaključio je Matija Kezele.


Od srpnja do listopada devet predstava


Od srpnja pa do sredine listopada Kotar teatar na goranskim prostorima organizira devet raznih predstava. U Parku kralja Tomislava u Delnicama bit će 2. srpnja održana cirkuska predstava u sklopu projekta »Cirkus na margini«.


U Čabru 15. srpnja u gostuje kazalište iz Požege s predstavom »Guja u njedrima«. Zadnjeg dana kolovoza u Delnicama će uslijediti praizvedba predstave Super Goran! Kotar teatra, a 2. rujna ta će predstava premijerno biti izvedena u Čabru.


Isti će grad 20. rujna biti domaćin predstave i radionice za srednjoškolce o čemu će brinuti Kazalište Cirkus Punkt s predstavom »XYZ generacija«.


Dan kasnije sve će to biti predstavljeno srednjoškolcima u Delnicama, da bi 27. rujna Kazalište Loft gostovalo s predstavom »Lovci na snove« u Brod Moravicama i Mrkoplju, a dan kasnije u Skradu.


Napokon, 12. listopada Kazalište Mali teatar gostovat će u Vrbovskom i Lokvama s radionicama i predstavom »Što ću biti kad odrastem«.