Dvadeseto izdanje

Književna nagrada Novog lista: Zlatko Pochobradsky dobitnik Gorančice za 2023. godinu

Filip Brnelić

Zlatko Pochobradsky / Snimio NIKOLA BLAGOJEVIĆ

Zlatko Pochobradsky / Snimio NIKOLA BLAGOJEVIĆ

Pochobradsky je svoju četvrtu Gorančicu zaslužio kolekcijom od deset komediografskih tekstova napisanih na čabarskom govoru koji prikazuju dogodovštine iz suvremene stvarnosti malog goranskog naseljaGerovski književnik Zlatko Pochobradsky dobitnik je nagrade Novog lista Gorančica za 2023. godinu za dramsku zbirku “Duoste graje a za kaj”. Na dodjeli 20. izdanja ovog književnog natječaja koja je održana u čabarskom Dvorcu Zrinskih, Pochobradsky je svoju četvrtu Gorančicu zaslužio kolekcijom od deset komediografskih tekstova napisanih na čabarskom govoru koji prikazuju dogodovštine iz suvremene stvarnosti malog goranskog naselja.


Foto galerija: Dodjela nagrada Gorančica za 2023. Foto: Nikola Blagojević


U konkurenciji od 14 žanrovski raznovrsnih izdanja koja progovaraju o Gorskom kotaru ili su djela goranskih autora, Gorančicu za poeziju dobila je Zlata Bujan Kovačević za svoju zbirku lirskih pjesama naziva “Zlatni lijer”, dok je publicistička nagrada otišla Ivici Kneževiću za komad “Hvala vam za Lučice” koji progovara o životu nekad najveće pilane bivše Jugoslavije koja je djelovala na području Delnica.


Gorančicu za proučavanje jezika dobila je Marija Malnar Jurišić koja je tršćanski govor studiozno ovjekovječila u stručnoj knjizi “Frazeologija govora Tršća u Gorskom kotaru”.
Svečanosti dodjela Gorančice za prošlogodišnja izdanja u Čabru uz nagrađene i sudionike natječaja te goste prisustvovali su i domaćin, gradonačelnik Čabra Antonio Dražović, zamjenik župana PGŽ Petar Mamula, novinarska ekipa zadužena za izdanje mjesečnog priloga Goranski Novi list Marinko Krmpotić i Slavica Mrkić Modrić, kao i predstavnice Marketinga Novog lista Tea Karačić i Ana Javor u čijoj se provedbi održala ovogodišnja dodjela.