Bolje ne može

Kino pod zvijezdama Kamačnika pokazalo se – punim pogotkom

Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Projekt »Film za van« u Karlovcu, Ozlju te uz Kupu održava se već četvrtu godinu, a ovo je prva u Gorskom kotaru, koji ima poprilično atraktivnih mjesta za samu realizaciju projekta, a dokazale su to tijekom ovog vikenda i projekcije u Kamačniku i pod ČelimbašomVRBOVSKO – Doslovno kino pod zvijezdama imali su priliku doživjeti Gorani i njihovi posjetitelji tijekom petka i subote zahvaljujući odličnoj suradnji karlovačke firme Radar, kino prikazivačke mreže KINO.hr te lokalnih manjih sredina. Konkretno, projekt »Film za van« održavao se na otvorenome u petak predvečer u Vrbovskom, u samom izletištu Kamačnik, te u subotu pod Čelimbašom u Mrkoplju, na dvjema i više nego atraktivnim lokacijama, a nešto više o samom projektu saznali smo prilikom prikazivanja jednog od filmova u Vrbovskom.


Ništa bez kokica


Samo po sebi izletište Kamačnik je atraktivno, ali u petak navečer dodatno su se isticale poredane stolice prema epidemiološkim mjerama te veliko platno koje je značilo samo jedno – uživanje u filmu na otvorenome, i to u samom kanjonu.


– Već godinu i pol uspješno surađujemo s Markom Pekićem iz firme Radar i kada nam je ponudio projekt koji nudi »vanjsko« prikazivanje filma, bili smo oduševljeni te pomislili – zašto ne?! U dogovoru s gradonačelnikom Vrbovskog koji nam je iznimna potpora – nama kao Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića koja je jedan od glavnih organizatora projekta povratka kina – razmišljali smo o nekoliko lokacija na području samog Vrbovskog, čak i o drive-inu, no izbor je pao na predivni Kamačnik koji se pokazao punim pogotkom, što se primijetilo i po odazivu publike. Cilj nam je bio izabrati film koji će »pokriti« cijelu populaciju – od 15 godina nadalje, a ugodno nas je iznenadio i Dražen Nikolić, izvršni direktor tvrtke Jarun ideja, koja ima petogodišnji zakup restorana i Planinarskog doma Kamačnik, podijelivši besplatno svima koji su pristigli na prikazivanje filma neizostavni filmski dodatak – kokice! Za idući film se nadamo da će biti u rujnu, iako je teško u današnjim vremenima išta sa sigurnošću najaviti, no mi se nadamo da će projekt povratka kina u naš grad ići prema dogovorenome – objasnila nam je u razgovoru ravnateljica Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Gordana Vučinić.


Važnost lokacija
Na nju se nadovezao i Marko Pekić iz karlovačke firme Radar, pojasnivši da se projekt »Film za van« u Karlovcu, Ozlju te uz Kupu održava već četvrtu godinu, a ovo je prva u Gorskom kotaru, koji ima poprilično atraktivnih mjesta za samu realizaciju projekta.


– Projekt Film za van se održava na takvim lokacijama koje su posebne i čiji vas ambijent sam po sebi oduševi te nam je cilj da se ljeti maksimalno iskoristite lokacije kao takve… Naravno, projekcije filmova jesu i bit će održavane sukladno svim propisanim epidemiološkim mjerama, stoga nema mjesta za nedolazak. Uvijek je škakljivo zbog vremenske prognoze organizirati kino na otvorenome, no to ima neke svoje posebne čari i nekako se na kraju sve dobro posloži. Do sada smo u Vrbovskom u godinu i pol imali 14 projekcija filmova, čime smo i više nego zadovoljni te se nadamo da će taj broj na jesen sve više rasti s ponovnim početkom prikazivanja filmova u Vrbovskom – rekao nam je Marko Pekić.


Za ostale informacije o ponovnom početku prikazivanju filmova u Vrbovskom, potrebno je pratiti društvene te službene stranice Gradske knjižnice, Grada Vrbovskog te KINO.hr i jednostavno uz kokice stvarati nove filmske uspomene.