Lokalni izbori

Kandidat SDP-a za Vrbovsko Saša Burić: ‘U Vrbovskom nema komunikacije s malim poduzetnicima’

Danijela Pleše

Odlučio sam se i za korak u politici jer sam primijetio da u Gradu Vrbovskom nema komunikacije s malim poduzetnicima. To sam primijetio u više navrata, pa i iz vlastitog iskustva, kaže BurićVRBOVSKO – Iznenađenje u vidu kandidata za gradonačelnika Grada Vrbovskog nekima je bilo ime Saše Burića. No, onima koji ga bolje poznaju, to je bilo očekivano jer je Burić cijeli svoj život – dakle punih 47 godina – proveo u ovom kraju, planira ovdje i ostati, no želi promjene koje su, smatra, neophodne.


Životni put bio je uobičajen – školovanje, vojska, zaposlenje u lokalnim tvornicama, a posljednjih 18 godina Burić radi u Hrvatskim autocestama. Ljubav koju supruga Monika i on dijele prema pčelama prvo su pretvorili u hobi, a potom u OPG Pčelarstvo Burić koje su, koristeći i EU fondove, doveli do marketinški zavidne razine. A osim pčelarstva, bračni par Burić je i sanjkanje učinio obiteljskim hobijem za koji su se odlučili shvativši da im sinovi (pre)brzo odrastaju te su odlučili pronaći način na koji će s njima kvalitetno provoditi vrijeme.


Voli izazove


– Shvatili smo da će nam djeca prebrzo odrasti i odlučili smo zajedno vrijeme provoditi na sanjkanju – i u Hrvatskoj i inozemstvu. Naravno, osim za sanjkališta, zanimali smo se i za opremu pa sam tako došao i do profesionalnih sanjki što ih koriste u alpskim zemljama. Budući da volim izazove, odlučio sam ih pokušati sam napraviti i do sada sam ih napravio 20-ak. S djecom smo u tom periodu postigli i zajedništvo i odgoj, govori Burić, dodajući da ga je ta svestranost dovela i do – politike.
– Odlučio sam se i za korak u politici jer sam primijetio da u Gradu Vrbovskom nema komunikacije s malim poduzetnicima, odnosno da se ne potencira razvoj privatnog poduzetništva. To sam primijetio u više navrata, pa i iz vlastitog iskustva. Odlučio sam se aktivirati, a taj je voljni moment primijetio SDP s kojim sam krenuo u pregovore, postavio uvjete te zauzvrat postao njihov kandidat i nositelj liste. Budući da živim ovdje, mislim da imam pravo na svoje mišljenje, govori Burić, te napominje da je program SDP-a bogat, detaljan i usmjeren na motiviranje mladih Vrbovščana da se angažiraju u područjima vlastitog interesa.


Velika podrška


A što se programa tiče, SDP ističe da će na području Grada Vrbovskog osigurati besplatan vrtić za svu djecu. Vrtićko odjeljenje u Moravicama će zadržati dok god za upis bude bilo interesa. Osigurat će dodatne potpore višečlanim obiteljima. Za svu djecu s područja Grada Vrbovskog osigurat će besplatan – javno financiran – prijevoz, a za mlade obitelji koje se žele skrasiti na području grada bit će stavljena na raspolaganje besplatna građevinska zemljišta za gradnju obiteljskih kuća i osigurano oslobađanje od plaćanja gradskih nameta vezanih uz njihovu izgradnju. Studentima iz drugih dijelova zemlje će osigurati otplatu studentskih zajmova ako se odluče za život i rad na području grada.


Povećat će iznose stipendija i uvjetovati njihovo korištenje povratkom na područje Vrbovskog nakon studiranja. To će pak postići kontinuiranom komunikacijom sa stipendistima i ostalim studentima i učenicima tijekom cijelog trajanja njihovog školovanja. Sve navedene mjere će provoditi u suradnji s nadležnim državnim tijelima koja su zadužena za demografski i gospodarski razvoj, u kontinuiranom dijalogu s poduzetnicima s područja grada i onima koji imaju specifične potrebe za radnom snagom kako bi svoje poslovanje preselili na područje Vrbovskog.


– Iako sam novi u politici, dobio sam veliku podršku ljudi koji su, doduše, na prvu ostali iznenađeni mojim ulaskom u politiku jer do sada nisam pokazivao političke afinitete, no vrijeme je da dođe do bolje komunikacije i promjena… Bez obzira na ishod i rezultate, u daljnjem angažmanu plan mi je biti »bez fige u džepu« jer smatram da je to ključno za ovako male sredine, završio je Burić.