Ozbiljne količine

Kako je snijeg preko noći zavio Gorski kotar u zimsku idilu

Marinko Krmpotić

Sanjkalište u Kupjaku / Foto Marinko Krmpotić

Sanjkalište u Kupjaku / Foto Marinko Krmpotić

Petnaest do dvadeset centimetara, u najvišim predjelima još i malo iznad toga, pokrilo je u noći s četvrtka na petak cijeli Gorski kotar pa je jutro osvanulo u zimskoj idiliSnijeg. Nekima tako draga i romantična riječ. Nekima – mora. Pravo imaju i jedni i drugi. Nekima je snijeg užitak, najava posebnih druženja i aktivnosti kojih nema bez bijelog pokrivača.


Drugima je to “pakao” jer znači ranije ustajanje zbog ćišćenja prostora oko automobila i ulaska u zgradu (kuću), puno sporije i riskantnije putovanje do radnog mjesta, usporavanje svega što radiš…


Sve to dalo se u petak osjetiti u Gorskom kotaru koji je tijekom noći, tamo negdje od ranih predvečernjih sati četvrtka, pa do ranih jutarnjih sati petka, zasut prvim ozbiljnijim količinama snijega ove zime.

Petnaest do dvadeset centimetara, u najvišim predjelima još i malo iznad toga, pokrilo je u noći s četvrtka na petak cijeli Gorski kotar pa je jutro osvanulo u zimskoj idili kojoj je svakako pogodovalo to što je riječ bila o južnom snijegu koji se vrlo lako otklanjao s prometnica i automobila, a istodobno je tako lijepo ukrasio krovove i šume da se zaista moglo uživati u pogledu na snijegom prekriven bijeli okoliš.


“50 poems for snow”


Također, nije taj snijeg zaustavio bilo kakve aktivnosti, kao ni najavu mnogo toga dobroga što se planira za prvi prosinački zimski vikend, posebno u Delnicama.


Uklopili su se u to posebno raspoloženje i učenici i profesori Srednje škole Delnice koji su u Selu Bake Mraz održali, već petu godinu za redom, svoj dio sve poznatijeg međunarodnog festivala “50 poems for snow” – pedeset pjesama za snijeg.Gost pjesnik tradicionalno je i ove godine bio bivši gradonačelnik Delnica Ivica Knežević koji je pročitao i stihove svečane pjesme Grada Delnica, “Delnice u duši” čiji je autor, a mladoj publici bila je to prigoda čuti tekst himne u idiličnom ugođaju.


Premijerno su pročitani stihovi i mlade autorice Melite Malnar čija je zbirka u pripremi za tisak, a ovom su prigodom predstavljene pjesme “Spoznaja”, “Tik tik tak” i “Čudne želje”.


Svoje stihove pročitali su i učenici Kristijan Frlan, Matej Miloš te Dominik Mihelčić, učenici 3.b razreda. Ovogodišnji light motiv festivala bio je portugalski književnik Fernando Pessoa, a njegov rad predstavio je prof. Davor Pleše.U ovogodišnjem izdanju sudjelovali su učenici Srednje škole Delnice, Gradska knjižnica Janet Majnarich, Baka Mraz, Ivica Knežević, profesori Davor Pleše, Arijana Šercer i Koraljka Renier Valinčić, a organizaciju potpisuje Jasminka Lisac, prof.


Od lopatanja do igre


Slavljenje snijega i poezije upotpunjeno je i nizom drugih znimljivosti koje nisu bile, poput spomenutog druženja, organizirane, već spontane.


Dovoljan je bio manji izlazak na teren da bi se posvuda naišlo na ljude koji lopatama ili uz pomoć tehnike čiste snijeg oko svojih kuća ili djecu koja uživaju u najrazličitijim oblicima “druženja” sa snijegom.Naravno, posebni su trenuci bili vezani uz bajkoviti izgled goranskih snijegom prekrivenih šuma i naselja, a posebno je atraktivno bilo u delničkom Selu Bake Mraz gdje je napadali snijeg stvorio idealnu scenografiju za Delničku adventsku bajku koja će u subotu i nedjelju ponuditi niz zanimljivih sadržaja.


Isto je tako zanimljivo bilo pogledati sanjkalište “Gina” u Kupjaku gdje je ratrak prošao stazom i pripremio je za zasnježenje koje bi moglo uslijediti narednih dana ukoliko se ostvare prognoze o vrlo niskim temperaturama.


Dogodi li se to, moguće je da će se već tijekom ovog mjeseca moći uživati u sanjkanju na odlično uređenom najvećem goranskom sanjkalištu.


Uzbudljiv vikend u Selu Bake Mraz


Od bogatog programa kojeg organizatori Delničke adventske bajke pripremaju za subotnje i nedjeljno druženje u Delnicama i Selu Bake Mraz izdvajamo – u 10 sati počinje na prostoru uz Selo Bake Mraz kićenje jelke, cijelog će prijepodneva od Lovačkog doma do Radničkog doma i Sela Bake Mraz voziti Krampus express, u Radničkom domu Delnice moći će se uživati u izložbi maketa vlakova, u Selu Bake Mraz bit će dobrog ića i pića, i to uz sajam suvenira i domaćih proizvoda, u ulazu u zgradu gradske uprave bit će organizirane radionice za djecu koje će se moći posjetiti i u nedjelju u Gradskoj knjižnici “Janet Majnarich”…