Etno udruga Turanj

Kako je počela elektrifikacija Gorskog kotara? Saznajte na izložbi u Brod Moravicama

Marinko Krmpotić

Foto Etno udruga Turanj

Foto Etno udruga Turanj

O tome koliko je zapravo bila privlačna tema govori ispunjenost dvorane.Možete li zamisliti život bez struje i kako bi on izgledao? Teško. A kako je zapravo započela elektrifikacija Gorskog kotara moglo se otkriti u Brod Moravicama u njihovom Domu kulture zahvaljujući Etno udruzi Turanj.


Upravo ona je organizirala zanimljiva predavanja Dijane Arbanas te Erika Šnelera uz skečeve članova prethodno spomenute Udruge koji su pobliže objasnili kako je krenula elektrifikacija Gorskog kotara.


O tome koliko je zapravo bila privlačna tema govori ispunjenost dvorane.
Foto Etno udruga Turanj


Nakon predavanja Dijane i Erika,održanih skečeva, publici se obratio i predsjednik Etno Udruge Turanj Brod Moravice Dražen Brajdić, a pri kraju je Dijana Arbanas pozvala okupljene da s radošću i prisjećanjem na nekadašnja vremena razgledaju izložbu “Se na letriku” posvećenu električnoj energiji koju su pripremili članovi Udruge Turanj, ali probaju i kolače njihovih vrijednih članica.


Osim toga otkrivena je ploča u spomen 100.godišnjice dolaska električne energije u Brod Moravice, na zidu stare škole. Ploču je otkrio gosp. Branko Tušek, nekadašnji upravitelj Elektroprimorja u Skradu.


Time je završeno još jedno druženje koje su nakon razdoblja pandemije koronavirusa svi jedva dočekali.


Vrijedni članovi Udruge sukladno sa mogućnostima kroz cijelu godinu organiziraju razna događanja pa će tako uskoro imati u lipnju promociju knjige Emila Crnkovića.