Lokalni izbori

Igor Pleše (SDP): ‘Delnice bez života u okolnim naseljima nemaju budućnost’

Marinko Krmpotić

Dovršetak staračkog doma kod zgrade šumarije, izgradnja hotela na području stare ambulante, proširenje vrtića i izgradnja dječjeg igrališta u parku su prioritetni projekti u mojem mandatu, govori PlešeDELNICE – Nakon dosta iskustva u radu Gradskog vijeća Delnica, Igor Pleše, trenutačno čelni čovjek SDP-a Delnice, odlučio se za kandidaturu za gradonačelnika koja je, ističe, proizašla iz potrebe za promjenama u Delnicama.


– Unatoč mogućnosti zaposlenja u drugim sredinama, odlučio sam ostati u Delnicama jer sam procijenio da naš grad ima perspektivu. Dugogodišnje stanje ekonomske stagnacije, odumiranja stanovništva i općenitog nedostatka života u Delnicama sigurno ne budi optimizam, no potencijal postoji i treba ga iskoristiti. Nakon izborne pobjede namjeravam dovršiti četiri ključna projekta koji godinama stoje na mjestu. Dovršetak staračkog doma kod zgrade šumarije, izgradnja hotela na području stare ambulante, proširenje vrtića i izgradnja dječjeg igrališta u parku četiri su prioritetna projekta u mojem mandatu, govori Pleše te otkriva i ostale dijelove programa.


Oživljavanje poduzetništva


– Namjeravam uvesti dodatne olakšice poduzetnicima i obrtnicima koji su okosnica razvoja ovog kraja. Oživljavanje poduzetničkih zona i privlačenje novih investitora kroz brojne olakšice i pogodnosti osnovica su mojeg ekonomskog programa. Osigurat ću i specijalističku medicinsku skrb u Delnicama, a stanovništvu omogućiti besplatne preventivne zdravstvene preglede.
Dodatna sredstva bit će osigurana za rad umirovljeničkih udruga, ali i udruga u sportu i kulturi koji zaslužuju više. Mladima namjeravam osigurati prostor za njihove aktivnosti, a jedan od ključnih projekata bit će i izgradnja POS-ovih stanova u Delnicama. Subvencijama za novorođenčad i zasnivanje obitelji namjeravam utjecati na zaustavljanje negativnog demografskog trenda koji će nažalost biti vidljiv na ovogodišnjem popisu stanovništva, upozorava Pleše.


​Delnička prilika
– Lučice, Crni Lug i naselja u Kupskoj dolini osobito su pogođena smanjenjem broja stanovnika te se posebna pozornost treba posvetiti njima jer Delnice bez života u okolnim naseljima nemaju budućnost. U tmurno vrijeme bolesti COVID-19, sve će veći broj ljudi iseljavati iz velikih gradova u manje sredine, pa i u ovome vidim priliku za Delnice i okolna naselja.


Planiram uspostaviti partnerski odnos s javnim poduzećima koja djeluju na području Gorskog kotara. Trenutačno narušene odnose sa županijskom i državnom vlašću namjeravam vratiti na razinu koja je nekad postojala i zahvaljujući kojoj su u Delnicama dovršeni brojni projekti. Sportska infrastruktura nije u stanju u kojem treba biti te ću posebnu pozornost posvetiti njezinoj obnovi, rekao je Pleše istaknuvši da za realizaciju svojih ideja ima podršku brojnih kolegica i kolega iz različitih područja djelatnosti, kao i stranačku potporu SDP-a i PGS-a.