PRIPREME ZA SP I EP

Hrvači iz Hrvatske, Češke i Francuske treniraju u Delnicama: ‘Prvi smo put ovdje, ali sigurno se vraćamo opet’

Marinko Krmpotić

Zbog odlične temperature koja je bitno niža od ogromnih vrućina koje vladaju u drugim dijelovima Hrvatske, kao i prateće infrastrukture, imamo idealne uvjete za rad, kaže Anton Đok, trener reprezentacijeDELNICE – Tijekom posljednja dva tjedna teško je bilo u Delnicama ne uočiti kombi vozila hrvatske hrvačke reprezentacije, ali i neka slična stranih registracija. Nikad toliko hrvača u Delnicama!


O čemu je riječ, saznali smo posjetivši jedan od treninga koji su održavani u sportskoj dvorani OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama. Tamo je, na ogromnoj hrvačkoj strunjači razvučenoj po cijeloj širini dvorane, bilo vrlo živo. I to na različitim jezicima – hrvatskom, češkom i francuskom. Naime, dvotjedne završne pripreme za predstojeće seniorsko Svjetsko prvenstvo kojem je domaćin Beograd, te juniorsko Europsko prvenstvo koje će biti održano u Sofiji (Bugarska), baš u Delnicama odlučili su provesti najbolji seniori i juniori hrvači iz Hrvatske, Češke i Francuske.


Najzaslužniji za njihov dolazak je Kristijan Hodak, selektor boksačke reprezentacije Hrvatske, ujedno i tvorac Boksačkog kluba Delnice. No, kako je to boksač privukao hrvače, pitamo Hodaka.


Samo pohvale
– Na nedavno održanim Mediteranskim igrama i Alžiru upoznao sam Antona Đoku, trenera hrvačke reprezentacije Hrvatske. Predložio sam im, znajući stanje u Delnicama, da ovamo dođu na pripreme. Naravno, oni su prije dolaska posjetili Delnice, vidjeli dvoranu i prostor BK-a Delnice te su odlučili doći.


Puno su nam u tom procesu njihova prihvaćanja i omogućavanja svih potrebnih uvjeta za rad pomogli Mladen Bolf, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića, Alen Udovič, direktor GSC-a, te Srećko i Bruno Orešković, zakupci PD-a Petehovac, rekao je Hodak najavivši da će na pripreme doći i članovi boksačke reprezentacije kojoj je on izbornik.


Kristijan Hodak, Mladen Bolf i Anton Đok


A od strane hrvača samo – pohvale. Anton Đok, trener hrvačke reprezentacije Hrvatske, zadovoljan je svime.


– Smješteni smo u PC-u Petehovac, a treniramo u sportskoj dvorani, prostorima BK-a Delnice i nogometnom igralištu, a koristimo i prirodne staze za trčanje. Zbog odlične temperature koja je bitno niža od ogromnih vrućina koje vladaju u drugim dijelovima Hrvatske, kao i prateće infrastrukture, imamo idealne uvjete za rad i već sada smo počeli razmišljati o nastavku suradnje te organiziranju kampova.


Uz našu seniorsku i juniorsku reprezentaciju tu su i seniori Češke te juniorska reprezentacija Francuske. Za hrvanje kao sport, ovakvi zajednički treninzi nisu ništa neobično, jer nam to pruža mogućnost kvalitetnih sparinga što je najbolji put za razvoj i za pripremu za predstojeće SP u Beogradu za seniore te EP u Sofiji za juniore, rekao je Đok posebno pohvalivši kuhinju PC-a Petehovac i šefa kuhinje Srećka Oreškovića.


Slično zbore i ostali. Hrvatski dvostruki olimpijac Božo Starčević ističe da je hrvačka reprezentacija prvi put u Delnicama i iznenađeni su dobrim uvjetima.


Najvažniji dobar san i hrana


– Nama su u ovoj završnoj fazi priprema najvažniji dobar san i hrana, a to imamo u obilnim količinama na Petehovcu gdje se izvrsno spava i jede što su izvrsni preduvjeti za dobar trening. Odlični su i uvjeti za treniranje u sportskoj dvorani kao i u prirodi gdje obavljamo trkački dio. Prvi smo put ovdje, ali mi se čini da ćemo sigurno doći opet, rekao je Starčević naglasivši da na SP-u u Beogradu očekuje dobar nastup i rezultat, a još boljemu se nada narednog proljeća kad će u Zagrebu prvi put biti održano Europsko prvenstvo u hrvanju


Antonio Kamenjašević, brončani s posljednjeg prvenstva Europe, za sve što je doživio u Delnicama daje, – čistu desetku.


– Prezadovoljan sam uvjetima rada, smještajem i hranom. Vjerujem da će nam sve to bitno pripomoći u našim predstojećim nastupima kod kojih je uvijek cilj što bolji plasman, a to znači i medalja, rekao je Kamenjašević, a Neven Žugej, još uvijek aktivni hrvač, ali i trener junorske reprezentacije, rekao nam je da radi sa sedam juniora, ali se priprema i za svoje nastupe.


– Zadovoljni smo kvalitetnim sparingom i uvjetima rada. Napravili sve što smo planirali, a o očekivanjima je teško govoriti, mada sam siguran da će svaki od naših natjecatelja dati sve od sebe, a u okviru toga vjerujem da je moguća i borba za medalje, rekao je Žugej.


Steve Guenot: Uvjeti u Delnicama idealni

Značajnu pomoć u organizaciji treninga reprezentativcima Hrvatske, Francuske i Češke pružila je i delnička OŠ Ivana Gorana Kovačića čiji ravnatelj Mladen Bolf kaže:


– Mislim da je svakome tko ovdje živi drago čuti kad bilo koja hrvatska reprezentacija dođe kod nas na pripreme, a ako su uz njih još i gosti iz Češke i Fancuske, među kojima ima i osvajača olimpijskih medalja, onda je zadovoljstvo još i veće. Naravno, omogućili smo im – koliko je to s naše stane moguće – što bolje uvjete rada vezane uz korištenje dvorane u kojoj su sada, budući da nema nastave, slobodni brojni termini. Drago nam je da su jako zadovoljni i da najavljuju da će vjerojatno iznova doći, rekao je ravnatelj Bolf.


Najčuvenije ime na ovim pripremama je francuski hrvač Steve Guenot, osvajač dvije olimpijske medalje (zlato i bronca) te aktualni izbornik i trener juniorske reprezentacije Francuske. Guenot je u Delnice došao s jednim vrlo nadarenim juniorom od kojeg, naravno, očekuje borbu za medalju.


Steve Guenot / M. NGUYEN


– Radimo jako dobro i u hrvačima Hrvatske i Češke imamo odlične sparing partnere što će nam itekako pomoći u razvoju i postizanju što bolje forme. Uvjeti su idealni jer dišemo kao normalni ljudi. U Hrvatskoj sam već bio nekoliko puta, a u Delnicama sam prvi put i jako mi se sviđa ovo malo i lijepo planinsko mjesto, rekao je Steve Guenot.