Kino opet - kino

Hollywood i Gorski kotar udaljeni samo 24 sata: Vrbovsko dobiva suvremeno kino

Marinko Krmpotić

Kino će imati najsuvremeniji digitalni kinoprojektor, dolby surround zvučni i 3D sustav, a svaki svjetski filmski hit, bude li se to željelo, bit će moguće pogledati dan nakon svjetske premijereVRBOVSKO – Ostvare li se planovi i ne dođe li do nekog neplaniranog zastoja, već u rujnu će u Vrbovskom započeti prva prava filmska sezona koja će ljubiteljima filmova s ovog područja, ali i gostima iz ostalih dijelova Gorskog kotara, omogućiti uživanje u svjetskim filmskim hitovima, i to onim ponajboljima.


Tako je, primjerice, plan sezonu otvoriti u svijetu ljubitelja filma najiščekivanijim ovogodišnjim naslovom, filmom »Tenet« čuvenog Christophera Nolana. Korak k ostvarenju te ideje svakako je jučerašnje potpisivanje ugovora između Grada Vrbovskog i zagrebačkog poduzeća Prahin Inc. koje će u idućih nekoliko dana u Vrbovsko dostaviti i postaviti svu potrebnu, najsuvremeniju opremu za prikazivanje filmova. To će, istaknula je pri potpisivanju Gordana Vučinić, direktorica Gradske knjižnice Vrbovsko koja je vodila ovaj projekt, biti završni dio projekta koji je počeo krajem prošle godine dogovorima i osiguravanjem prostora te nizom probnih projekcija u prostoru nekadašnjeg, a očigledno i budućeg, Kina Vrbovsko.


Moderna oprema


– Na ideju Petra Vujnovića iz gradske uprave odlučili smo se uključiti u projekt koji je u manjim sredinama omogućavao kinopredstave, a potpomagala ga je i država. Ukupno smo do sada prikazali 14 filmova te vidjeli da zanimanje, posebno kod mlađe publike i djece, postoji.
Zato smo odlučili krenuti i korak dalje te digitalizirati filmske projekcije, a to znači omogućiti prikazivanje svih suvremenih filmova što ranije nije bio slučaj. Iznova smo uz pomoć države došli do sredstva potrebnih za najsuvremeniju opremu, dakle onakvu kakva se koristi pri prikazivanju filmova u Cinestar kompleksima. Riječ je ukupno o svoti od 370.000 kuna, od čega je 300.000 kuna osiguralo Ministarstvo kulture, 18.500 kuna je za platno osigurala Primorsko-goranska županija, a ostatak je osigurao Grad Vrbovsko koji je uložio i dio sredstava potrebnih za uređenje prostora kina i koji nam uvijek pomaže pa bez njega i ne bi bilo realizacije ovog projekta, odnosno povratka kina u Vrbovsko, rekla je Vučinić.


Ukorak s ostatkom svijeta


Drago Prahin u ime firme Prahin Inc istaknuo je da nakon potpisivanja ugovora mogu naručiti opremu i čim ona stigne, a to će biti brzo, slijedi njeno postavljanje te obuka čovjeka za rad.


– Riječ je o najsuvremenijem digitalnom kinoprojektoru, dolby surround zvučnom sustavu, 3D sustavu i platnu. Oprema je identična onoj iz Cinestarovih kompleksa i nimalo za njom ne zaostaje, rekao je Prahin, istaknuvši da se sada zaista može naručiti i prikazati svaki svjetski filmski hit pa će se u Vrbovskom svaki film, bude li se to željelo, moći pogledati dan nakon svjetske premijere.


Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić ističe da je revitalizacija kina jedan od projekata vezanih uz širenje kvalitete kulturnog i društvenog života na području Grada Vrbovskog.


– U nekoliko posljednjih godina uredili smo i u funkciju stavili izložbeni prostor gdje se održavaju likovne i fotoizložbe, knjižnica redovno brine o književnim susretima, sve su nam češće i kazališne predstave i koncerti, a kino će biti dodatak svim tim sadržajima koji upotpunjuju društveni i kulturni život našega kraja. Tu ne mislimo stati jer nam je u nadolazećem razdoblju jedan od glavnih projekata uređenje novog prostora za našu Gradsku knjižnicu koja će također ponuditi niz sadržaja vezanih uz kulturu, najavio je gradonačelnik Dražen Mufić.


Sljedeće godine i moderna sjedala


​Kinoprostor, napominje Gordana Vučinić, planira se uređivati i dalje, a prvi posao iduće godine trebala bi biti nabava kinosjedala kakve imaju Cinestarove dvorane. Trenutačno se traže najbolje ponude i najpovoljnije cijene, a cilj je da bar dio tih sjedala bude pokretan kako bi se prostor mogao koristiti i za druge aktivnosti, a ne samo kinoprojekcije.


Ulaznica samo 25 kuna


Prvi film prikazan u sklopu ovog programa obnove kina u Vrbovskom bila je domaća komedija »Koja je ovo država?«, a iskustva pokazuju da bolje prolaze domaći filmovi te oni vezani za mlade i najmlađe, govori Gordana Vučinić.


– Kakav će biti ritam prikazivanja filmova i koji će biti termini, znat će se nakon postavljanja opreme, a ukoliko interes bude velik, moguće je da će se prikazivati i nekoliko filmova mjesečno. Ulaznica će biti samo 25 kuna pa vjerujemo da će i to privući mnoge jer ćemo cijenom biti daleko povoljniji od odlaska u kinokomplekse u Rijeci ili Zagrebu, rekla je Vučinić.