Borba s virusom

Gorski kotar “zaustavio” širenje korone: Hoće li vikend-navale skijaša i izletnika pogoršati situaciju

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Na goranskom je području u 2021. godini registrirano samo 50 oboljelihDELNICE – U prvih četrnaest dana siječnja na području Gorskog kotara korona je bitno usporila svoje širenje. Konkretno, od prvog dana 2021. godine pa do četvrtka 14. siječnja na goranskom je području registrirano samo 50 oboljelih od ove opasne bolesti. To je nešto manje od 5 posto u odnosu na ukupnih 1.038 u tom razdoblju zabilježenih oboljelih na području Primorsko-goranske županije pa je po tom pokazatelju Gorski kotar uz otoke Kvarnera najzdraviji dio Županije. Drugim riječima i Gorski je kotar, iako je na kontinentu, svojevrsni otok!


A od tih 50 oboljelih najviše ih je – njih 20 – u Delnicama, koje su i najveća gradska goranska sredina, pa je logično da i imaju najviše pogođenih ovom bolešću. Na drugom je mjestu s 12 registriranih pojedinaca Čabar, a svi ostali su – jednoznamenkasti. Vrbovsko ih ima 9, u Fužinama su četiri, Ravna Gora i Brod Moravice po dva, Lokve jednog jedinog, a Skrad i Mrkopalj u ovom pregledu brojeva imaju u ovom slučaju onu daleko najpozitivniju – nula oboljelih!


Pohvale svima


Bravo za Mrkopalj, za koji je to normalno stanje i koji je definitivno najzdravija sredina u zeleno-plavoj županiji kad je riječ o koroni, ali velike pohvale zaslužuje i Skrad, koji je od jednog od najkritičnijih poručja u studenom, eto, već u prvom dijelu siječnja došao do nule jer u četrnaest dana početog mjeseca nove, 2021. godine nisu imali niti jednog oboljelog. Naravno, slične pohvale idu svim ostalim jednoznamenkastim jer lokvarski jedan jedini ili po dva u Brod Moravicama i Ravnoj Gori, odnosno četiri u Fužinama, zaista nisu neki problem, kao što ni brojevi nisu veliki u tri goranska gradića.
O usporavanju korone svjedoče i poredbe s prethodnim razdobljima pa su, primjerice, Delnice u posljednjih 16 dana prosinca imale čak 64 oboljela, a u prvih 14 dana siječnja samo 20, Ravna Gora brojila je njih 25, a sada samo dva, u Skradu ih je bilo 12, a sada nula, Vrbovsko je s 18 palo na 9, Mrkopalj s 8 na nulu, Lokve sa 6 na jedan, Fužine s 13 na 4, Moravice sa 6 na 2, a jedino Čabar nema tako jak pad jer je sa 16 u drugom dijelu prosinca došao do 12 u prvoj polovici siječnja. No, i to je pad, a kad se zbroje svi brojevi u devet goranskih općina i gradova, onda itekako raduje činjenica da je sa 168 registriranih u drugom dijelu prosinca Gorski kotar u prvom dijelu siječnja pao na svega 50, a to znači da je ukupan broj oboljelih smanjen za više od dvije trećine!


Nova godina i 10. siječnja bez novih slučajeva

Analize studenog i prosinca jasno su na goranskom području pokazivale da su krizna razdoblja dani vikenda kad bi najčešće bio registriran daleko najveći broj oboljelih. Više nije tako. Dva najteža dana u prvim dvama tjednima siječnja bili su 4. siječnja (ponedjeljak) i 7. siječnja (četvrtak), kad je registrirano po desetero oboljelih. Svih ostalih dana broj je bio jednoznamenkast, a 1. i 10. siječnja u rubrici novooboljelih ponosno je stajala – nula! Nadajmo se da će se tako i nastaviti te da, primjerice, dva jaka skijaško-sanjkaška vikenda neće dovesti do pogoršanja stanja.

Protiv prognoza


Bravo za Gorane, a treba li ovaj uočljivi pad pripisati discipliniranosti stanovništva, manjem broju kontakata ili nečemu trećem, reći bi možda mogla struka, iako je kod ove bolesti sve nelogično i neočekivano pa su se tako – što je i logično – nakon novogodišnjih i božićnih blagdana predviđale znatno viši brojevi. Kad ono – potpuno drugačije!


No analiza stanja u posljednja dva i pol mjeseca pokazuje da se korona najmanje širi u Gorskom kotaru i na lijepim otocima Kvarnera. Tako »nulu«, kojom se u prvih četrnaest dana mogu hvaliti Skrad i Mrkopalj, drže i Lopar te Mošćenička Draga (jedina primorska neotočna sredina s nulom), po samo jednog registriranog imaju Cres i Punat, dvoje su u Vrbniku te po četiri u Baški, Dobrinju i Omišlju. S druge strane ovih dobrih rezultata je, naravno, Rijeka s 472 oboljela, a jako je dobro što nakon Rijeke niti jedna druga sredina nema troznamenkastu brojku! Najbliži tomu su Matulji, ali i njihovih 76 registriranih očiti je pad u odnosu na prosinac, a slično je i s drugima: Viškovo i Opatija po 51, Kastav 49, Crikvenica 32, Čavle 31, Novi Vinodolski 27, Kostrena i Kraljevica po 24, Jelenje 23 pa tek onda Delnice s 20.