Brojke nikako nisu dobre

Gorski kotar u ožujku imao točno deset puta više oboljelih nego u veljači

Marinko Krmpotić

Koliko je korona »podivljala« u drugom dijelu ožujka najbolje pokazuju činjenice da je u prvih 14 dana registriran 81 slučaj, u trećem tjednu bilo ih je 84, a u posljednjih deset dana ožujka čak 210DELNICE – Brojke su, kad je riječ o stanju s pandemijom koronavirusa na goranskom području tijekom ožujka sve samo ne dobre. U 31 dan zabilježeno je 375 registriranih, što je najviše od trenutka kad su u rujnu prošle godine zabilježeni prvi oboljeli.


Sa spomenutih 375 oboljelih, ovogodišnji ožujak gori je i od prosinca prošle godine kad smo brojili 347 slučajeva, lanjskog studenog kad ih je bilo 323, a kamoli od siječnja ove godine koji je obilježilo samo 77 registriranih ili pak veljače 2021. koja je ukupno donijela samo 36 oboljelih od bolesti COVID-19. Ožujak je doslovce više no deset puta gori od veljače! Naravno, ovaj ludi rast itekako poziva na oprez jer, očigledno, opasan i lukav virus čini sve da se što više proširi, odnosno da zarazi što veći broj ljudi. A zaustaviti ga se može jedino tako da se ne dođe u kontakt s njim. Dakle, ljudi, nosite maske, perite ruke, ne izlažite se previše kontaktima…


Troznamenkaste jedino Delnice


Od 375 registriranih slučajeva korone u ožujku najviše ih je – čak 152 – vezano za Delnice. Ostale goranske lokalne samouprave na svu sreću nisu ni blizu troznamenkaste brojke, ali daleko od toga da su brojke ugodne. Drugi po broju zaraženih je donedavno najzdraviji Mrkopalj, koji je u ožujku izbrojio 62 slučaja, a Čabar ih ima 50. Četvrta po broju zaraženih je Ravna Gora s 35, pete su Lokve (31), Fužine šeste s 21, Vrbovsko sedmo sa svega 10 oboljelih, Skrad ima jednog manje (9), a najmanji broj zaraženih u ožujku imaju Brod Moravice sa svega pet registriranih slučajeva pri čemu treba reći da su od 27. ožujka Brodmoravičani bez oboljelog, a ukupno su od trideset i jednog dana ožujka oboljele registrirali svega tijekom četiri dana.
Uz njih velike pohvale zaslužuje i Vrbovsko koje kao grad s više od četiri tisuće stanovnika u ožujku ima samo deset oboljelih, a odličan je i Skrad sa samo devet registriranih. S obzirom na veličinu mjesta sasvim se dobro drže Fužine (21) i Ravna Gora (35), a razloga za zabrinutost svakako imaju male Lokve s čak 31 oboljelim.


Koliko je korona »podivljala« u drugom dijelu ožujka najbolje pokazuju poredbe rasta broja po tjednima tog mjeseca. Tako je u prvih 14 dana registriran 81 slučaj. Potom su u trećem tjednu ta dva tjedna nadmašena s 84 ukupno oboljela samo u tom tjednu da bi zatim u posljednjih deset dana ožujka bilo zabilježeno čak 210 slučajeva! Drugim riječima u prvih 15 dana bilo je 84 registrirana, a u preostalih šesnaest istog mjeseca čak 291! Zaraza se, nedvojbeno je, širi i to jako brzo, a o nepravilnosti i potpunoj neizvjesnosti svjedoče brojke vezane za dnevne zaraze koje djeluju suludo. Jer, primjerice, u utorak 30. ožujka zabilježena su čak 53 slučajeva, a dan kasnije samo šest. Ili, u četvrtak 25. ožujka zapisano je samo sedam oboljelih, a dan kasnije, u petak 26. ožujka dogodio se rekord ožujka s čak 63 oboljela (Delnice 26, Lokve 10, Čabar 7, Ravna Gora 6, Mrkopalj 5…).


Rast u drugom dijelu ožujka


Pogled pak na brojke vezane za posljednjih 14 dana također potvrđuje da je korona posebno jako udarila baš u drugom dijelu ožujka. Naime, u razdoblju od 18. pa do 31. ožujka Gorski kotar broji 261 registriranog pri čemu listu s 99 oboljelih predvode Delnice. Drugo i treće mjesto s 36 slučajeva dijele Mrkopalj i Čabar. Lokve su s 29 na neugodnom četvrtom mjestu, Ravna Gora je peta s 26 registriranih, šeste su Fužine s itekako podnošljivih 17, a zadnja tri mjesta zaista su za pohvalu – Skrad bilježi osmero, Vrbovsko samo šest te Brod Moravice četiri.


Smanjiti ove brojke, posebno kod najugroženijih, nedvojbeno će biti temeljni zadatak svih stožera Civilne zaštite goranskih općina i gradova. Hoće li biti potrebne i dodatne mjere koje mogu i sami inicirati, kao što ih može odrediti i županijski stožer Civilne zaštite, treba vidjeti. No ne prestane li se virus širiti ovom zabrinjavajućom brzinom, nije nemoguć ni onaj prošlogodišnji proljetni scenarij kad je sve bilo zatvoreno, ali smo nakon toga ipak bar nekako mogli uživati u ljetu.


Brod Moravice i Lopar najzdraviji


»Konzultacije« s ostalim sredinama kažu nam da je nakon dugo vremena Gorski kotar izgubio vodeću poziciju u primorsko-goranskim sredinama koje su bilježile »nula zaraženih«. Štoviše, u posljednjih 14 dana u ožujku jedna je jedina takva sredina – Lopar. No blizu su Brod Moravice sa samo četiri slučaja, a toliko ima i Baška. Vrbovsko je jedino na šest zaraženih, a po osam broje Skrad i Vrbnik. Svi su ostali dvoznamenkasti ili troznamenkasti. Dakle, od šest najzdravijih po tri su otočne i tri goranske sredine, što je još jedna potvrda one teze da je i


Gorski kotar svojevrsni otok.


Najteže je posljednjih 14 dana u Rijeci, koja broji 1.611 registriranih. Na drugom su mjestu Matulji (242), a dalje slijede Viškovo (220), Kastav (183), Opatija (177), Crikvenica (132), Bakar (100). Na osmom su mjestu s 99 oboljelih Delnice.