Epidemija

Gorski kotar se lagano budi u “novom normalnom”

Marinko Krmpotić

Sigurno bi bilo i bolje da nije bilo poprilično jakog vjetra zbog kojeg smo na terasi imali samo jedan popunjeni stol, a sve ostalo bili su gosti unutar kafića – kaže Zlatko Grgurić, vlasnik kafića TinDELNICE – Krenulo je – i to je najbitnije! Ova je rečenica najsažetiji komentar jučerašnjeg prvog dana normalizacije života na području Gorskog kotara, normalizacije vidljive ponajprije u tome da su vrata otvorili brojni kafići, gotovo svi restorani te svi hoteli, a posebno je lijepo što su se dječji glasovi – istina u puno manjoj mjeri no inače – čuli i u nekim goranskim školama i vrtićima. Jednom riječju, Gortski kotar jučer se zaista počeo buditi, lagano, ali uočljivo.


Primjerice, delnički kafić Tin već je od jutarnjih sati imao redovne goste koji su jedva dočekali mogućnost da popiju kavicu i popričaju. Prvim radnim danom nakon više od mjesec dana stanke zadovoljan je i vlasnik Zlatko Grgurić koji napominje da je do ranih prijepodnevnih sati ostvareno otprilike 60 posto prometa u odnosu na normalne uvjete, što je, ističe, sasvim zadovoljavajuće.


– Sigurno bi bilo i bolje da nije bilo poprilično jakog vjetra zbog kojeg smo na terasi imali samo jedan popunjeni stol, a sve ostalo bili su gosti unutar kafića. Vjerujem da će od srijede i četvrtka, kad je opet najavljeno lijepo vrijeme, sve skupa biti još i bolje, a nadamo se i promjeni odluke o nabavi novina jer je uočljivo da to nekim gostima nedostaje.
Tu smo čak spremni i na to da, ako Stožer to odobri, nabavimo novine i nudimo svakome tko ih želi čitati jednokratne rukavice – najavio je Grgurić koji vjeruje da će se polako sve skupa normalizirati.


Foto Marinko Krmpotić

U delničkom “Tinu” osmijesi na licima konobarica i gostiju


Otvorena vrata


Sličnu reakciju zabilježili smo i u popularnom vrbovšćanskom kafiću Galerija gdje je otvorena bila i terasa i unutrašnjost, a gosti su polako dolazili i uživali. Posebno je dobro bilo u prva dva sata rada kad su jutarnju kavicu popiti došli stalni gosti kafića, a bit će još i bolje, rekli su nam u Galeriji.


Foto Marinko Krmpotić

Kafić “Galerija” u Vrbovskom otvorio je vrata


Boljem se nadaju i u delničkom hotelu Risnjak gdje su potencijalne goste dočekali otvorenim vratima kafića i restorana.


Kafić i lijepa terasa, usprkos prilčno neugodnom vjetru i prijetnji kiše, privukli su pažnju, a restoran – bar do trenutka našeg dolaska – nije. No, za prvi dan rada nakon duge stanke to je i logično, rekla nam je Karmen Kraljević, vlasnica Risnjaka.


– Spremno smo dočekali početak, mada mislim da se s otvaranjem trebalo čekati do početka lipnja. No, kad je država to omogućila, odlučili smo krenuti, pri čemu je prednost našeg hotela lijepa i velika terasa te ugodan prostor kafića.


Tu na početku očekujemo i najbolji odaziv gostiju, a pravo mjerilo, čini mi se, bit će idući vikend kad ćemo vidjeti koliko smo zanimljivi gostima iz Rijeke i okolice. Sudeći po proteklom vikendu, kad nismo radili, to bi moglo biti dobro i vjerujem da će taj dio našeg posla biti solidan.


Foto Marinko Krmpotić

Karmen Kraljević, vlasnica Hotela “Risnjak” Delnice


Što se hotelskog dijela rada tiče, tu mi je teško bilo što reći jer smo, primjerice, samo od škola u prirodi izgubili 350 planiranih noćenja te 280 noćenja korejskih grupa, a od kraja lipnja pa do sredine srpnja otkazano nam je rezerviranih 1.130 noćenja nekoliko sportskih ekipa.


To su velike brojke i nadam se da će nam u tom dijelu opet država nekako pomoći, a naravno da ćemo i sami učiniti sve što bude moguće da privučemo što više gostiju – rekla je Karmen Kraljević.


Pravila i odredbe


Otvorile su jučer vrata i neke goranske škole i vrtići. Zbog odredbi nadležnog ministarstva, u škole se nije moglo ući, ali smo u Lokvama uspjeli dobiti izjavu ravnateljice Borke Kanjer koja nas je dočekala pred školom, a pripomogla je i tako što je napravila nekoliko fotki s lokvarskim osnovcima.


– Od planiranih 13 učenika, danas je stiglo njih 11. Sve smo ih dočekali po svim pravilima i odredbama protokola pa su obrisali cipele, iskoristili dezinfekcijska sredstva, odložili garderobu, oprali ruke te se smjestili u razred poštujući odredbe o socijalnoj distanci.


Foto Marinko Krmpotić

Odgojiteljici Rajni Maras u lokvarskom vrtiću prva je diošla Stefani Škarabot


Radi se tri sata s po jednom učiteljicom. Marendu kuharica donosi do razreda, a preuzima je nastavnica i dijeli učenicima.


Pobrinuli smo se i za prijevoz onih koji žive dalje, pri čemu nam je tu posao olakšan jer ih nema puno. Za prvi dan smo vrlo zadovoljni, sigurna sam da ovim ritmom možemo i dalje – rekla je Borka Kanjer, dodavši da svi učenici koji nisu uključeni u ovaj fizički oblik nastave i dalje rade po online sustavu, dakle uz pomoć interneta i TV-a.


Foto Marinko Krmpotić

Andrija, Frida i Karlo uz učiteljicu Danijelu hrabro su krenuli u prvi školski dan nakon duge stanke


Unutrašnjost kafića spas


Odluka državnog Stožera Civilne zaštite da se može raditi i u unutrašnjosti kafića, dojam je, spasila je goranske ugostitelje.


Da se to nije dogodilo, jučer bi bilo puno manje otvorenih kafića.


Pozitivnost odluke vidjela se i iz vremenskih prilika koje su bile obilježene jakim neugodnim vjetrom i naoblakom što bi, da se nije moglo u unutrašnje prostore kafića, otjeralo gotovo sve goste.