Fužine

Gorski kotar ima potencijale za zimski turizam, ali na njima treba raditi. David Bregovac ima konkretne ideje

Marinko Krmpotić

Moramo razvijati postojeća skijališta, Čelimbašu, ali i ostala, pri čemu treba naći način na koji se može pomoći i privatnim skijalištima na Petehovcu i u Begovu Razdolju – kaže BregovacFUŽINE – Na natječaj za izbor direktora prve zajedničke Turističke zajednice Gorskog kotara stiglo je nekoliko molbi pa će tročlano povjerenstvo za izbor direktora uskoro analizirati sve pristigle prijave te, najvjerojatnije do kraja veljače, donijeti odluku o prvom direktoru i operativcu krajem prošle godine osnovanog TZ-a Gorskog kotara, rekao nam je David Bregovac, predsjednik Skupštine TZ-a Gorskog kotara, dodavši da to nisu jedine novosti.


Očekujemo uplate


– Ovih nam je dana, kako smo to i planirali, otvoren žiroračun i sad očekujemo najavljene uplate iz državnih Fondova za nerazvijena turistička područja te Fonda za udružene TZ-ove. Vrlo brzo iznova će se sastati Skupština i Vijeće TZ-a te pokušati odrediti daljnje aktivnosti, pri čemu će nam u prvom planu biti zajednički dogovor o tome u što bi sada trebalo početi ulagati. Po mom mišljenju, jedno od područja na kojima je nužno podići kvalitetu ponude i infrastrukture svakako je sve vezano za zimski turizam koji je zahvaljujući koroni i snijegu pokazao svoje brojne potencijale. Definitivno moramo raditi na razvoju postojećih skijališta, ponajprije Čelimbaše, ali i ostalih, pri čemu treba naći način na koji se može pomoći i privatnim skijalištima na Petehovcu i u Begovu Razdolju jer njihov rad korist donosi goranskom turizmu u cijelosti. Također je jasno da se u puno većoj mjeri moramo okrenuti razvoju sanjkališta koje može imati svaka goranska lokalna samouprava, pri čemu moramo raditi postupno, a to znači odabrati dobru lokaciju te uz nju polako razvijati svu potrebnu infrastrukturu, od baby lifta i malih vučnica pa do topova za zasnježenje.


Bitno je da u sve to krenemo sami i da pokažemo inicijativu, ali svakako računamo i na pomoć države, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, Primorsko-goranske županije i TZ-a Kvarnera. Od njih pomoć moramo tražiti i na njoj moramo inzistrati jer su ulaganja velika i mi ih sami kao lokalne samouprave i zajednički TZ Gorskog kotara ne možemo realizirati. Pri tome na ta naša traženja ne treba gledati kao na neki stalni plač i kuknjavu, nego kao na naše pravo jer ako, primjerice, županija i država stalno ulažu u luke na području naše županije, zašto ne bi ulagali i u turizam Gorskog kotara?


Sajam u Münchenu
Ako Županija ulaže u Platak gdje gotovo da i nema stanovništva, zašto istom mjerom ne ulaže i u Gorski kotar gdje živi oko 18 tisuća ljudi! Na brojnim područjima naša Županija ulaže u, kako to župan zna reći, nadstandard, a na goranskom području često nema ni temeljnog standarda. To se mora mijenjati jer je i ova zima pokazala da je očigledno da Gorski kotar ima velike potencijale, ali na njima treba raditi, od temeljne infrastrukture pa do promidžbe jer za Gorski kotar i ponudu ovog područja ne znaju ni mnogi u Rijeci, a kamoli u drugim dijelovima Hrvatske. Upravo stoga, mi ćemo i kroz rad TZ-a Gorskog kotara daleko veću pažnju posvetiti promidžbi i u Hrvatskoj i izvan nje, pa smo se i prijavili na veliki turistički sajam u Münchenu koji bi trebao biti održan u travnju, dozvoli li to stanje s pandemijom COVID-19 – rekao je Bregovac, izrazivši nadu da će ove zime biti još lijepih snježnih dana koji će na goranske prostore dovesti brojne posjetitelje.


Najveći dio odradilo nekoliko ljudi


Za izradu sve potrebne dokumentacije vezane za osnivanje TZ-a Gorskog kotara, Skupštine TZ-a Gorskog kotara i Turističkog vijeća TZ-a Gorskog kotara, trebalo je jako puno rada i truda, a najveći dio, ističe David Bregovac, odradilo je nekoliko ljudi.


– Nužno je zahvaliti tajnici Općine Fužine Maji Starčević, djelatnici Odjela za turizam KTD-a Fužine Silviji Sobol te donedavnim djelatnicima TZ-a u Delnicama, Ravnoj Gori i Mrkoplju – Petru Hrgu, Raheli Vitasović i Goranki Tuhtan – rekao je Bregovac.