Neizvjesnost

Goranskim načelnicima snijeg zadaje probleme, korona i potresi ugrozili državno financiranje zimskog čišćenja

Marinko Krmpotić

Troškovi zimskog čišćenja prometnica bit će za neke goranske lokalne samouprave znatno opterećenje za proračun / Foto M. KRMPOTIĆ

Troškovi zimskog čišćenja prometnica bit će za neke goranske lokalne samouprave znatno opterećenje za proračun / Foto M. KRMPOTIĆ

Izrazito velike količine snijega što su obilježile zimu 2018./2019. dovele su do toga da je Vlada Republike Hrvatske podmirila troškove zimskog čišćenja goranskih prometnica. Ta je praksa nastavljena i sljedećih godina, no zapela je na 2020. godini...DELNICE  Godina čiji je prvi mjesec iza nas, mogla bi goranskim općinama i gradovima donijeti probleme vezane uz povećane troškove zimskog čišćenja i to, što zbog većih količina snijega no prethodnih godina, što zbog manjeg priljeva planiranog državnog novca kojima je Vlada Republike Hrvatske, točnije Ministarstvo prometa, pomorstva i veza, tijekom posljednje tri-četiri godine sustavno pomagalo pokrivati troškove zimskog čišćenja prometnica, omogućavajući time lijepe uštede u goranskim proračunima. Sad će, dojam je, to biti znatno teže pa bi se svih devet goranskih lokalnih samouprava već ovog proljeća moglo naći u financijskim poteškoćama zbog kojih će vjerojatno patiti određene aktivnosti i biti ugroženi poneki planovi.


Dobra praksa od 2018.


Podsjetimo, molbe Gorana za pomoć države u plaćanju enormnih troškova zimskog čišćenja naročito su bile glasne tijekom zime na prijelazu iz 2017. u 2018. godinu, kad su Gorski kotar zasule enormne količine snijega koje su, logično, izazvale i velike troškove pa je često ispadalo da se lijep dio proračunskih sredstava ionako siromašnih goranskih općinica i gradova mora izdvajati za uklanjanje snijega s prometnica. I prije te zime, Gorani su znali tražiti pomoć od države, županije i nadležnih institucija, ali te su godine traženja opravdano bila pojačana. Na svu sreću, 2018. godine njihove su molbe napokon naišle na razumijevanje u vrhu države pa je Vlada RH, posebno ministar Oleg Butković, učinila ono što je te godine zaista bilo i potrebno – platila troškove zimskog čišćenja svim goranskim općinama i gradovima. Štoviše, ta je praksa, kako je ministar Butković najavio, nastavljena i iduće godine pa su uz pomoć Hrvatskih cesta riješeni i troškovi zimskog čišćenja za 2019. godinu, a plan je bio da tako bude i za 2020. godinu. No, u toj godini okruglih brojki, svijet i Hrvatsku pogodila je korona, potom Hrvatsku i potresi (Zagreb, Petrinja) pa je državni proračun imao i prečih briga od plaćanja troškova zimskog čišćenja i održavanja prometnica.Vidi se to i iz do sada prispjelih državnih pomoći namijenjenih plaćanju tih troškova u prošloj godini. Sve goranske općine i gradovi tijekom prošle godine utrošili su 3.947.280 kuna na zimsko čišćenje prometnica, država je preko Hrvatskih cesta isplatila 1.281.810 kuna pa razlika u odnosu na potrebe iznosi velikih 2.665.449 kuna. Bude li to plaćeno, goranskim će općinama i gradovima biti itekako lakše – i obrnuto. Ne bude li isplate, morat će se negdje drugdje rezati jer troškovi zimskih službi moraju biti plaćeni.
Gledajući pojedinačno, u najtežem su položaju oni koji imaju najviše nerazvrstanih cesta o kojima moraju brinuti, a to je Grad Vrbovsko koji je na svojih 120 kilometara cesta prošle godine utrošio 1,3 milijuna kuna za njihovo zimsko čišćenje, a država je do sada platila 350.576 kuna. To znači da će gotovo milijun kuna, točnije 984.398 kuna, Grad Vrbovsko morati osigurati sam, ne pruži li država potpunu potporu.


Mufić: I kad nema snijega, troškovi su tu


Komentirajući činjenicu da je na području Grada Vrbovskog stanje najteže jer će, ne dođe li do promjene, za plaćanje trebati gotovo milijun kuna, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić kaže:
– Tih 350.000 kuna, na kojima smo, bez obzira na sve, zahvalni, u osnovi predstavlja samo sufinanciranje s vrlo niskim postotkom. Ljudi obično misle da ako nema snijega, nema ni troškova zimskog čišćenja. No, stanje na terenu je takvo da mi, čim se steknu uvjeti za eventualni snijeg, moramo posipati ceste i održavati ih spremnima za intervenciju. Dakle, čak i kad su zime slabe snijegom kakve su bile prošle i pretprošle godine, mi bilježimo troškove. Već je sada jasno da će oni ove godine biti znatno veći no prethodne dvije godine. Ako budemo morali posezati u gradski proračun, to neće biti dobro, jer ako znatan dio našeg proračuna ide za zimsko čišćenje prometnica, onda nas to zaustavlja u razvoju, budući da umjesto na projekte, sredstva trošimo na uklanjanje snijega i posipavanje prometnica, rekao je gradonačelnik Mufić.

 


(Pre)velike razlike


Slično je i s drugim sredinama pa je tako, primjerice, Ravna Gora potrošila 604.448 kuna, dobila je 100.923, a nedostaje još 501.545 kuna. Grad Delnice na 574.710 kuna, koliko je potrošeno, dobio je 208.282 i nedostaje 366.428, a kod ostalih je stanje ovakvo: Čabar je 505.310 potrošio, 245.334 dobio pa nedostaje 259.876 kuna; Fužine su imale 335.213 kuna troškova, dobile su 78.553 i nedostaje još 256.660 kuna; Lokve su potrošile 209.178, dobile 59.097 kuna i nedostaje im još 150.080; troškovi u Mrkoplju iznose 170.500 kuna, dobili su 87.569, a nedostaje im još 82.930 kuna; troškovi Brod Moravica iznose 135.999 kuna, Općina je dobila 107.772, a nedostaje 28.276 kuna, dok je Skrad potrošio 76.924, dobio 43.651 i treba još 33.273 kuna.Nekima teže, nekima lakše, ali nikome jednostavno. Vrbovsko, Ravna Gora, Delnice, Čabar, Fužine i Lokve nedvojbeno su u najtežem položaju je su njihova potraživanja troznamenkasta u stotinama tisuća kuna. Da stvar bude gora, troškovi zimskog čišćenja prometnica za ovu godinu još i nisu obračunati, a već sada je jasno da će biti znatno viši no prošle godine jer je, kako nam je reklo nekoliko goranskih čelnika, već sada siječanj 2021. godine po troškovima sam »jači« nego cijela 2020. godina koja je snijega imala tek pri svom završetku! Dakle, zimske muke Gorane tek čekaju pa će stoga ova tema, kako se najavljuje, biti središnja točka dnevnog reda prve ovogodišnje koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika koja bi uskoro trebala biti održana u Lokvama koje će idućih šest mjeseci biti na čelu Koordinacije goranskih grado(načelnika).