NIJE ZA ZIMOGROZNE

Goranski ugostitelji ne brinu samo o mjerama: ‘Gužvu bi za vikend mogao rastjerati novi snijeg’

Danijela Pleše

Foto D. Pleše

Foto D. Pleše

Nemaju svi goranski kafići terase, a samo neki koji ih imaju otvorili su svoja vrata. U Delnicama je, dakako, hladnije nego u Puli, Splitu ili pak puno bližoj Rijeci, a meteorolozi k tome najavljuju i novi snijeg...



DELNICE/LOKVE – Prvo popuštanje epidemioloških mjera jedva su dočekali i Gorani, koji su, doduše na nešto nižim temperaturama zraka od onih primjerice u Istri i Dalmaciji, zauzeli mjesta na terasama svojih omiljenih kafića, restorana, hotela… Zapravo, onih ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici mogli i htjeli otvoriti terase.


Nažalost, nemaju svi goranski ugostiteljski objekti terase ni propisane uvjete… Ali ima onih koji su hrabro, optimistično odlučili pokušati. Neki su i morali jer su na rubu opstanka, a svima je zajednička neizvjesnost čestih promjena epidemioloških mjera, ali i najavljeno zahlađenje, pa čak i snijeg koji se predviđa već ovog vikenda.


Kako izgleda sunčanje na goranskim terasama, provjerili smo u Delnicama i Lokvama…


Mraz na terasi




I dok su neki kafići ostali zatvoreni, ispred caffe bara Tin bio je pravi šušur, ali u skladu s propisanim mjerama, a na terasi caffe bara Lider tražio se doslovno stol više. Na terasi smo zatekli vlasnicu Marinu Maršić kako nastoji udovoljiti svakoj želji gostiju.


– Suprug Mario i ja zaključili smo da nemamo izbora te da ćemo otvoriti kafić i vidjeti što će nam to donijeti. Probat ćemo koji dan i vidjeti isplati li se raditi te smisliti što i kako dalje. Zasad će nam radno vrijeme biti od 8 do 18 sati, s tim da nedjelje i inače zimi ne radim pa nećemo ni sada… Kupili smo i dječji trampolin za terasu koja se nalazi iza kafića, ali ona nam je sada neiskorišten potencijal jer tamo nema sunca. Još je jutros ondje bio mraz te se jednostavno tom terasom sad ne možemo koristiti. Koristimo se onom ispred kafića s time da su iz Grada Delnica bili jako susretljivi te nam dozvolili da proširimo terasu na više prostora od onoga što smo zakupili. Srećom, na toj je strani ispred kafića sunčano, pa je terasa puna. Kako će biti ubuduće, ne znamo, osim da moramo čekati i pratiti u kojem će smjeru ići epidemiološke mjere i kakvo će biti vrijeme, rekla nam je Marina Maršić, a konobarica Nikolina Kučan iz Starog Laza jedva je dočekala ponovo otvaranje pa makar samo terasa. Kako kaže, plaća svakako dobro dođe mladoj osobi punoj planova kao što je ona, a dodaje da su joj nedostajali i stalni gosti.


Hotelu pogodovao snijeg


Na terasi Hotela »Risnjak«, na nekoliko stolova, odnosno onoliko koliko ih smije biti prema novim pravilima, gosti su uživali u općepoznatoj štrudli, kavi ili toploj čokoladi. Osmijeha nije nedostajalo, a razgovor je nesmetano tekao – svi su jedva dočekali sjesti i popiti kavu u omiljenom društvu.


Voditelj Hotela »Risnjak« Željko Obradović osvrnuo se na novu situaciju i zaključio da će biti ​– neizvjesno.


– Hotel je sa svojom ponudom i aranžmanima lijepo radio u siječnju i veljači, a to možemo zahvaliti i količini snijega. Naši gosti inače nisu zahtjevni te su aranžmani koje smo nudili bili pun pogodak. Smatram da je svako popuštanje epidemioloških mjera dobro i pozitivno, a ujedno psihološki itekako djeluje na goste i zaposlenike. S lijepim vremenom, terase će moći funkcionirati, ali u Gorskom kotaru zasigurno je najbolje u periodu od 11 do 16 sati kada je i toplije. Dok će država moći isplaćivati mjere potpore, još će se nekako i moći, no krizom su pogođene sve branše i ljudi su u strahu. Vidjet ćemo što i kako će još biti. Mi zasad imamo otvorenu terasu i u ponudi smještaj, kazao je Obradović.


I u Lokvama ima otvorenih terasa, gosti dolaze, no ova se novonastala situacija ne da ni s čim usporediti.


Buffet Iskra i dalje ima ponudu za van, a otvorili su i terasu pa kako bude…


Hrabri gosti


– Mi smo i otvorili naš buffet Iskra usred pandemije, pa nam poslovanje bez gostiju u objektu nije strano. Zasad se uspješno snalazimo sa svime što nam dan donese. Imamo ponudu za van, a otvorili smo i terasu za one najhrabrije kojima nije problem doći i sjediti u jaknama. Ali čim bude vrijeme nešto lošije, zatvorit ćemo terase i raditi kao dosad – samo s ponudom za van. Nadamo se skorašnjem potpunom otvaranju, a kako bismo bili spremni za to, našim gostima stalno nastojimo ponuditi nešto novo, rekla nam je Silvija Iskra, koja je sa sinom Alenom odnedavno obogatila lokvarsku ugostiteljsku pobudu, a najavila je da će obiteljski dvojac dobiti i pojašanje, odnosno da planiraju zaposliti jednu osobu.


Terasu je otvorio i lokvarski kafić Malik gdje smo zatekli Anamariju Grgurić, kćer vlasnika kafića koja nam je povjerila da su, unatoč najavljenom lošem vremenu, odlučili pokušati raditi s otvorenom terasom. Zasad rade od 6 do 22 sata, s tim da ujutro ima domaćih lokalnih ljudi koji su jedva dočekali svoj ritual, a predvečerja su praznija, što s obzirom na niske temperature i nije čudno.


Dakle, goranskim ugostiteljima, osim epidemioloških mjera, glavobolje zadaje i promjenjivo, no u Gorskom kotaru uvijek znatno hladnije vrijeme negoli u ostatku Hrvatske. Do novog seta mjera i promjene vremena ostaje veselje zbog gostiju koji su spremni i u jaknama uživati u svojim omiljenim napicima.