Novitet

Goranski sladoled od meduna hit festivala u Liču

Danijela PlešeLIČ – Već prvo izdanje Medun Festa, veselog i zdravog festivala, posvećenog šumskom medunu privukao je u subotu veliki broj posjetitelja za koje je pripremljen raznolik program, ali i organizirana bogata ponuda domaćih, kvalitetnih proizvoda od meda uoči zime u kojoj će zdravlje biti prioritet više nego prethodnih godina.


Osim štandova lokalnih OPG-ova oko kojih je bilo najviše posjetitelja, centar Liča ispunila je i odlična atmosfera kojoj je, osim ponude autohtonih proizvoda, pojaviše doprinijelo lijepo vrijeme, glazbena podloga, a svakako je pomogla i činjenica da je bilo moguće probati – goranski sladoled od meduna.


Upravo je to bio razlog što je najviše gužve bilo upravo ispred štanda poznatog hrvatskog chefa Dina Galvagna koji je povodom Medun Festa osmislio goranski sladoled od šumskog meduna, aromatiziran jelovim iglicama i serviran u posebno pripremljenom kornetu na bazi lješnjakovog brašna. Osim što je demonstrirao kako napraviti sladoled, Galvagno je i nesebično podijelio recept sa svima onima koji su poželjeli ovu ukusnu i zdravu slastici napraviti kod kuće.
Između ostalih štandova, našu je pažnju privukao i onaj Ivane Lesjak iz Čakovca koja je trenutno na godišnjem odmoru u Hreljinu, no nije propustila propustila na ovom festivalu predstaviti ono čime se bavi, a to je izrada nakita reciklažom, odnosno koristeći, primjerice, plastične čepova, gumbiće, limenke…


Na prvom izdanju Medun Festa predstavili su se i već dobro poznati lokalni goranski proizvođači poput OPG-a Zanoškar, OPG-a Milošević, OPG-a »Zeleni san«, Obiteljskog gospodarstva Francišković, Mesnice Šafar… Festival je ponudio i edukativno- kreativne radionice na kojima je bilo moguće naučiti ono najvažnije o medunu, ali i besplatno upoznati Lič, primjerice, posjetom Etnografske zbirke ili vožnjom turističkim vlakićem, a povodom Festivala, program je ponudila i obližnje izletište »Šumska bajka«.


Prema riječima fužinskog načelnika Davida Bregovca, Medun Fest će, pod pretpostavkom da neće biti problema s kojima smo trenutačno suočeni, biti dvodnevna manifestacija što će biti održana u Fužinama, a dok bi Lič bio domaćin novog Festivala goranskog sira. Naime, Bregovac ističe da im je cilj na području općine Fužine organizirati Festivale goranskih proizvoda, a Silvija Sobol iz Odjela za turizam rekla je da je ovogodišnji 1. Medun festival opravdao sva očekivanja jer su se gosti zadržali tijekom cijelog dana te na kraju uživali u večernjem koncertu glazbene grupe »Insula«.