Svečanost

Goranska perjanica Fužine slavi 27. rođendan

Marinko Krmpotić

U povodu Dana Općine Fužine koji se obilježava 13. lipnja, održana je svečana sjednica i istaknuti realizirani, ali i planirani projekti kojima će biti nastavljen razvoj ove goranske sredineDvadeset i sedmi rođendan Općine Fužine u Zadružnom domu Fužine obilježen je skromno, ali dostojanstveno i u skladu s ugledom koji ova mala lokalna samouprava uživa. Prve slavljeničke riječi pozdrava nazočnima je uputio Slavko Starčević, predsjednik Općinskog vijeća Fužine, naglasivši da je u proteklih 27 godina bilo puno onih koje se mogu nazvati uspješnima i vrlo uspješnima, a ljudski je nadati se nastavku tog niza te možda i još boljim godinama.


O aktualnom trenutku Općine Fužine potom je progovorio načelnik David Bregovac istaknuvši da čelništvo Općine, bez obzira na sve muke, poteškoće i nevolje koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa, nastoji realizirati sve zamišljene projekte.


Novi turistički adut


– Vjerujemo i učinit ćemo sve da i završna godina našeg mandata bude što kvalitetnija i uspješnija te da ćemo ostvarenim učvrstiti temelje daljnjeg razvoja cjelokupnog područja Općine. Upravo stoga nastojat ćemo realizirati sve planirano pa su tako ovih dana počeli prvi radovi na, za Općinu Fužine povijesnom, projektu švicarsko-hrvatskih ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju što je projekt vrijedan više od 90 milijuna kuna, a mi kao lokalna samouprava u iduće dvije godine moramo osigurati 9 milijuna kuna. Očekujemo i radove na asfaltiranju oko 2 kilometra ceste do western sela Roswell koje je već nova turistička atrakcija našeg kraja, nastavljamo aktivnosti vezane uz izgradnju obilaznice Fužine, krenut ćemo u bar djelomičnu realizaciju poslova izgradnje parkirališta na Čoki te nastaviti aktivnosti vezane uz projekt izgradnje i uređenja šetnice oko jezera Lepenice, a vjerujem da će zaživjeti i projekt kina u Liču, najavio je Bregovac naglasivši da i dalje treba raditi na osiguravanju što veće količine sredstava izvan proračunskih okvira, dakle iz EU fondova te županijskih i državnih izvora.
U ime goranskih općina i gradova domaćinima je rođendan čestitao Toni Štimac, načelnik Općine Lokve, istaknuvši da su za sadašnji ugled i hvale vrijedan status Općine Fužine zaslužni svi dosadašnji sazivi vlasti.


– U goranskim okvirima Fužine su perjanica ne samo na polju turizma, već i poduzetništva i obrtništva, a da bi razvoj bio još bolji i kvalitetniji ovdje, ali i u cijelom Gorskom kotaru, nužno je da država kroz zakonske okvire omogući ne samo lokalnim samoupravama, već svim ljudima koji ovdje žive, znatno veća primanja što bi stvorilo uvjete zbog kojih ljudi ne bi odlazili, već bi dolazili živjeti i raditi u Gorski kotar, rekao je Štimac.


Dokumentarni film


​Vrlo bitan dio obilježavanja Dana Općine Fužine ovog je puta bio vezan uz kulturu i umjetnost pri čemu je sve nazočne oduševio dokumentarni film »Fužine – općina ugodna za život« goranskog režisera dokumentarnih filmova Rasima Karalića. Iste je reakcije izazvala i prije početka Svečane sjednice otvorena izložba »Izgubljeni raj« čiji se autor Davorin Jurković predstavio sjajnim fotografijama raznih vrsta ptica snimljenih na području općine, ponajprije u Ličkom polju. Napokon, doprinos lijepom i ugodnom ozračju dale su i članice MP-a »Vrelo« koje su pjesmom čestitale rođendan svojoj općini.


Saši Miloš općinska Godišnja nagrada


Najvrednije općinsko priznanje – Godišnju nagradu Općine Fužine – dobila je Saša Miloš koja je kao članica seniorske reprezentacije


Hrvatske u podvodnoj orijentaciji sudjelovala u osvajanju zlatne medalje na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Zahvalnice Općine Fužine dobili su Rudolf Petrović za sjajne rezultate u streljaštvu te za odlične nastupe i niz osvojenih medalja u podvodnoj orijentaciji članovi ŠRD-a »Viševica« Borna Majnarić, Tin Miloš, Petra Rački i Filip Plesničar.