Akcija Crvenog križa Delnice

GORANI DOBROG SRCA Tone pomoći za stradale prošle kroz ruke 80 vrijednih volontera

Marinko Krmpotić

Velik broj volontera dao je ogroman doprinos u akciji prikupljanja / Foto M. KRMPOTIĆ

Velik broj volontera dao je ogroman doprinos u akciji prikupljanja / Foto M. KRMPOTIĆ

Velik dio prikupljene pomoći iz Lokava poslan je za Petrinju već 1. siječnja, da bi 7. siječnja devet punih kombija krenulo za Hrvatsku Kostajnicu. Dostavljena je i veća količina deka, posteljine i obuće, a Gorani su u svoj zavičaj primili i više stradalih obitelji 


DELNICE – U velikoj akciji prikupljanja pomoći područjima stradalim od potresa sudjelovalo je – na području o kojem brigu vodi Gradska organizacija Crvenog križa Delnice – osamdeset volontera, govori nam Snježana Krizmanić, direktorica te institucije, i dodaje kako se na području Delnica, Lokava, Fužina, Mrkoplja, Ravne Gore, Brod Moravica i Skrada humanitarna pomoć prikupljala na 12 lokacija.
– Prvi dan, odmah nakon potresa, odazvao se najveći broj građana s donacijama. Prvi dan smo pretežno prikupljali hranu i higijenske potrepštine. Kako su do nas pristizale obavijesti, tako smo i mi molili građane za drugačije vrste donacija pa smo osim hrane i higijenskih potrepština vrlo brzo počeli prikupljati i deke, posteljinu, grijače tijela i sve što su ljudi samoinicijativno donijeli. Veliki dio prikupljene pomoći iz Lokava poslali smo za Petrinju već 1. siječnja, i to uz pomoć obitelji koja je smještena u Kući čuvara brane na Lokvarskom jezeru, a potom je 7. siječnja devet punih kombi vozila krenulo prema Hrvatskoj Kostajnici, a dva dana kasnije dostavili smo veću količinu deka, posteljine, pokrivača i obuće za Baniju. Sve to realizirali smo uz pomoć vatrogasaca i jedinica lokalne samouprave, a pomogli su i Risnjak-Delnice d.o.o., INGRO d.o.o., HŠ UŠ Delnice – Šumarija Delnice te Jasle d.o.o.


Gorani dopremili pomoć u Hrvatsku Kostajnicu / Foto  S. KRIZMANIĆ

Gorani dopremili pomoć u Hrvatsku Kostajnicu / Foto S. KRIZMANIĆ


 


Četiri tone namirnica
Ukupno smo, bez Brod Moravica, koje će svoju pomoć poslati zasebno, prikupili: 1.292 litre vode, 116 litara sokova raznih vrsta, 847 litara mlijeka, 652 litre ulja te 5 litara octa, odnosno ukupno 2.913 litara tekućine različitih vrsta. Od ostalih artikala, primjerice, prikupljeno je 804,5 kg brašna, 777 kg šećera, 554 kg tjestenine, 315 kg riže, 250,5 kg soli, 100 kg palente, 72 kg slatkih namaza, 31,1 kg juha u vrećici, 22 kg nutelle, 81,8 kg gotovih jela, 81,5 kg ribljih konzervi, 105 kg mesnih konzervi, 62,4 kg paštete, 107,5 kg graha, đuveča, graška i kukuruza, 36 kg kave, 50,9 kg koncentrata rajčice, 42 kg čokolina, 32,6 kg dječje hrane, 107 kg suhe hrane za životinje te 34 kg konzervirane hrane za životinje, 27,2 kg pahuljica za doručak, 18 kg grickalica, 18 kg napolitanki, 10 kg punjenih keksi, 15, 8 kg čokolade i 8,2 kg bombona, odnosno ukupno 3.958,28 kg raznih prehrambenih proizvoda.


Najpotrebniji voda, deterdženti i konzerve


»Pomoć prikupljena u Brod Moravicama ovih će dana biti dostavljena u Petrinju. Naravno, CK Delnice nastavlja s akcijom prikupljanja pomoći, a u dogovoru s institucijama na područjima pogođenim potresom, upućeni smo na to kako je stradalima nužno potrebna voda, deterdženti za rublje i posuđe te gotovi i polugotovi proizvodi, odnosno konzerve«, rekla je direktorica Krizmanić.

 


Od sapuna do cerade


Uz hranu i namirnice, prikupljale su se i druge za svakodnevicu potrebne stvari pa je, primjerice, prema području pogođenom potresom upućeno i 95 litara šampona za kosu, 98 l gela za tuširanje, 119 l tekućeg sapuna, 536 komada krutog sapuna, 489 četkica za zube, 448 komada paste za zube, 55 kg deterdženta za rublje, 524 paketa vlažnih maramica, 320 zaštitnih rukavica, 446 zaštitnih maski, 327 paketa toaletnog papira, 160 paketa papirnatih ručnika, 3.325 pelena za djecu, ali i sedam električnh grijalica, dvoja dječja kolica, šest zaštitnih cerada, dvije vreće za spavanje, dva plinsko-električna kuhala, tri petrolejke, navela je direktorica Krizmanić dodajući kako su uz ovu pomoć Gorani ljudima s potresom pogođenih područja pomogli i tako što su u svoj zavičaj primili i smjestili više obitelji.


 Snježana Krizmanić u akciji

Snježana Krizmanić u akciji / Snimio M. KRMPOTIĆ