VELIKI JUBILEJ

Glamurozni koncert za 175 godina rada. Fužinski “limenjaci” rasplesali građane na Jelačić placu

Marinko Krmpotić

Davne 1848,. godine fužinski Puhački orkestar pozdravio je u Fužinama bana Jelačića, a 175 ljeta kasnije njihovi su nasljednici pod kipom bana Jelačića u središtu Zagreba održali koncert za pamćenjeZAGREB – Baš jako, jako davne 1848. godine hrvatski je ban Stjepan Jelačić iz Zagreba putovao u Rijeku, a pri prolasku kroz goransko naselje Fužine njegovu su regimentu dočekali članovi fužinskog i čabarskog orkestra limene glazbe te bana i njegovu pratnju pozdravili svirkom. Taj trenutak se u Fužinama smatra činom osnutka današnjeg Puhačkog orkestra Fužine, a budući da je od te davne godine do danas prošlo punih 175 ljeta, Puhački orkestar Fužine baš ove godine na razne će načine obilježiti tih velikih 175 godina postojanja i rada. Prvi od tih obljetničkih činova dogodio se, ne slučajno, u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića i to neposredno uz spomenik čuvenom hrvatskom ratniku i političaru. Tako su, »pod konjem«, spojene prošlost i sadašnjost fužinskih »limenjaka«, a odličan nastup i isto takve reakcije publike najbolji su mogući uvod u godinu velike obljetnice.


Nostalgični trenutak


Tridesetak članova fužinskog orkestra nadahnuto je pod dirigentskom palicom iznimno raspoloženog dirigenta profesora Rudolfa Homena izvelo program sastavljen od skladbi domaćih rock i pop autora i sastava. Nastup je otvoren skladbama iz repertoara grupa Jinx i Detour, uslijedio je potom nostalgični trenutak prisjećanja na pedeset ljeta stari album »Dnevnik jedne ljubavi« Josipe Lisac, oduševljenje je izazvala izvedba pjesme »Makedonija« Dade Topića, još je više nazočne rasplesao set pjesama grupe Psihomodo pop (»Ramona«, »Donna«, »Frida«…) da bi uz Darka Rundeka i Haustor (»Ena«, »Moja prva ljubav«, »Apokalipso«) kraju bio priveden službeni dio koncerta nakon kojeg su za »bis« svi nazočni najprije uživali u ritmu pjesama Dine Dvornika (»Ella, Ella«, »Ti si mi u mislima«…), odnosno ponovljenoj izvedbi »Makedonije«.


Sve u svemu – pravo zadovoljstvo popraćeno plesom i ovacijama! Nastup fužinskog orkestra u Zagrebu u najvećoj je mjeri pripomogla Općina Fužine čiji je načelnik David Bregovac i pozdravio okupljene, a nastup je, logično, bio i prigoda za predstavljanje turističke ponude Fužina o čemu su brinule Silvija Sobol, direktorica Ureda za turizam Fužine i Paulina Topić, djelatnica u Uredu za turizam, a nastupu je nazočio i Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorski kotar, kao i predstavnici Grada Zagreba koji su pomogli u organizaciji. Ovaj je nastup, rekao nam je Zoran Blažević, predsjednik Puhačkog orkestra Fužine, prvi u nizu obljetničkih aktivnosti koje će uslijediti u preostalom tijeku ove godine.


Brojni koncerti
-U Fužinama 17. lipnja organiziramo susret goranskih puhačkih orkestara baš povodom 175-e godišnjice koju ćemo krajem ljeta obilježiti i u Rijeci jednim jačim koncertom. Naravno, u planu su nam i nastupi i koncerti i u nizu drugih mjesta (Marija Bistrica, Bregana…) i u svakoj ćemo takvoj prilici isticati značaj te obljetnice.


Također je počeo i rad na novoj monografiji o našem orkestru. Naime, prva monografija pod nazivom »S glazbom u novi milenij« pojavila se 1998. godine u povodu 150-e godišnjice i jako je dobro primljena, a kroz 25 godina od njene pojave učinjeno je jako puno pa i to treba ostati zabilježeno, najavio je Blažević.


Svakako treba istaći i to da u svojoj bogatoj povijesti Fužinarska glazba bilježi nastupe diljem Hrvatske, te ostvaruje niz zapaženih međunarodnih gostovanja u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj, BiH, Francuskoj i Makedoniji, a dio članova Orkestra je u dva navrata nastupao i za potrebe Ministarstva kulture u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Danas u orkestru djeluje 38 aktivnih glazbenika, a do sada su snimili tri nosača zvuka – »Serenada Fužini« (2003), »Ti si mi u mislima« (2013) te »Mjesto za mene« (2018).


Kontinuirano od 1848. godine


Fužinska glazba kontinuirano radi od 1848. godine sve do danas, a jedini ozbiljniji prekidi bili su za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, dok je u vrijeme Domovinskog rata Glazba ostala aktivna s desetak članova. Danas je Puhački orkestar Fužine među najuspješnijim amaterskim udrugama u Hrvatskoj, a ono što posebno raduje je uočljiva zastupljenost mladih koji sviranje uče pri fužinskom glazbenom odjeljenju OGŠ Ive Tijardovića Delnice.