Podrška mladim Fužinarcima

Fužine za stipendije iz proračuna izdvajaju oko 100 tisuća kuna

Marinko Krmpotić

Dio srednjoškolaca i studenata koji će ove školske godine koristiti stipendiju Općine Fužine / Foto M. KRMPOTIĆ

Dio srednjoškolaca i studenata koji će ove školske godine koristiti stipendiju Općine Fužine / Foto M. KRMPOTIĆ

Srednjoškolska općinska stipendija iznosi 400 kuna, a studentska 700 kuna 


FUŽINE  Oko 100.000 kuna ove je godine iz proračuna Općine Fužine izdvojeno za učeničke i studentske stipendije mladih srednjoškolaca i studenata s područja ove goranske lokalne samouprave. Ta lijepa tradicija koja traje već niz godina, očit je doprinos težnji općinskog rukovodstva da i na ovaj način ne samo pomogne roditeljima školaraca i studenata s ovog područja, već na neki način i motivira mlade žitelje ovog kraja da po završetku školovanja ostanu živjeti i raditi na ovom području.


Upravo to na prigodnoj je svečanosti potpisivanja ugovora o stipendijama poželio načelnik Općine Fužine David Bregovac čestitavši svima koji su stekli pravo na ovu redovnu mjesečnu pomoć iz općinskog proračuna. Srednjoškolska općinska stipendija iznosi 400 kuna, a studentska 700 kuna i ove će ih školske godine kao studenti moći koristiti Ema Vlahović, Ivana Tadej, Tomislav Jurkić, Rafaela Radoš, Barbara Radoš, Ivan Vlahović, Klara Pavletić, Lara Zanoškar, Manuela Kovačević, Valentina Brkić, Mia Radošević, Antonio Gavrić, Borna Kovačević i Tibor Veselin, a srednjoškolske stipendije zaslužili su Lana Trglavčnik, Lea Miloš, Gabrijela Kozelički, Korina Kauzlarić, Lana Kauzlarić, Chiara Radošević, Marta Vlahović, Nika Kauzlarić i Mia Margitić. Većina njih, neki i uz roditelje, svjedočila je činu potpisivanja te izrazila zadovoljstvo ovim oblikom pomoći u njihovom školovanju. Klara Pavletić studira sestrinstvo na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Već je na prvoj godini, kao i u doba srednjoškolskog obrazovanja, imala općinsku pomoć, a i ove će joj godine to, kaže, jako dobro doći kao studentski džeparac. Time se, na srednjoškolskoj razini nada i Lana Kauzlarić koja pohađa prvi razred Srednje škole u Delnicama, smjer ekonomist, i tih će joj 400 kuna dobro doći.


Ulaganja u predškolstvo
Podjela stipendija održana je u pozitivnom ozračju nedavnog priznanja portala Nacelnik.hr Općini Fužine za izniman doprinos u izdvajanju za predškolski odgoj. Naime, prema podacima Ministarstva financija, Općina Fužine je u od 2017. do 2019. godine iz proračuna za predškolski odgoj izdvojila u prosjeku oko 6.700 kuna po stanovniku. Tijekom tog razdoblja izgrađen je i prvi dječji vrtić u Fužinama, a osim više od desetljeća dugu tradiciju stipendiranja srednjoškolaca i studenata, u Fužinama roditelji za prvo i drugo dijete dobiju po 6.000 kuna, a za treće 8.000 kuna.


– Budući da sam tek ove školske godine krenula u srednju školu, ovo mi je prva stipendija pa još i ne znam na što ću je utrošiti, ali svakako će dobro doći i koristiti mi, rekla je Lana Kauzlarić.Ukupno je ove godine pravo na stipendiju Općine Fužine steklo dvadeset i troje mladih – četrnaest studenata i devet srednjoškolaca. Načelnik Općine Fužine David Bregovac ističe da je ovo još jedan način na koji se želi ljudima olakšati svakodnevni život te podići razinu standarda.


– Kad je riječ o srednjoškolcima i studentima, mi već neko vrijeme nastojimo omogućiti i kvalitetan autobusni prijevoz od Rijeke do Fužina. Rješenje još nismo našli, ali ne odustajemo, rekao je Bregovac.