Najavljeno

Društvo Potrošačica u Vrbovskom organizira javnu tribinu o europskim politika u Hrvatskoj

Portal Novilist.hrU sklopu projekta “Informiranje građana Gorskog Kotara o EU“ Društvo Potrošačica će obilježiti obilježavanje obljetnice ulaska Republike Hrvatske u EU u Vrbovskom. U petak 28. lipnja u 10 sati Potrošačica organizira javnu tribinu na Seoskom turizmu Krizmanić na adresi Gorenci, Lukovdol.


Na javnoj tribini naglasak će biti na europskim politikama i njihovoj primjeni u RH. Stoga će se putem video veze javnoj tribini pridružiti Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja je puno napravila u području zaštite potrošača.


– Svi mi smo potrošači na koje utječu odluke donesene u Europskim institucijama. U Europskom parlamentu donese se više od 60% zakona koji se obavezno moraju implementirati u hrvatsko zakonodavstvo.
Opći cilj projekta je informiranje građana Gorskog Kotara o EU: europskim institucijama, europskim politikama, europskim pravima i vrijednostima, uključujuću vladavinu prava, poručuju iz Društva Potrošačica.U travnju je Društvo Potrošačica organiziralo konferenciju “Prednosti i opasnosti za potrošač(ic)e u EU u Čabru, a u svinju okrugli stol povodom Dana Europe. U sklopu projekta izradili su edukativni video „Izvori prava u EU i njihove primjerna u RH“.


Proveli su 12 edukacija u srednjim školama. Tijekom ožujka i travnja proveli su četiri edukacije za mlade u Vrbovskom. Edukacije za mlade u Delnicama proveli su tijekom travnja. U Čabru su edukaciju na temu “Europska ideja” proveli u ožujku, a u travnju na temu “Institucionalna struktura EU“, a u lipnju preostale dvije edukacije za mlade.


Projekt je sufinanciran kroz Natječaj za prijavu projekata iz područja Informiranja o EU. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova sufinancira projekt vrijednosti 10.906,00 € s 6.796,00 €.