Velik interes

Dosad zaprimljeno čak 57 zahtjeva za POS-ove stanove u Liču. Ovo je ledina na kojoj će biti građeni

Marinko Krmpotić

Sudionici predavanja obići će i lokaciju na kojoj se planira graditi tzv. POS-ove stanove / Foto M. KRMPOTIĆ

Sudionici predavanja obići će i lokaciju na kojoj se planira graditi tzv. POS-ove stanove / Foto M. KRMPOTIĆ

Općina Fužine raspisala je natječaj za POS-program koji traje do 13. travnja ove godine, a za realizaciju zamišljenog osigurano je građevinsko zemljište s više od deset tisuća kvadratnih metara u Liču uz prometnicu što vodi do Novog VinodolskogFUŽINE  Danas Općina Fužine u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) organizira tematsko predavanje o mogućnostima sudjelovanja u projektu društveno poticane stanogradnje, tzv. POS-a. Predavanje će početi u 17 sati u velikoj dvorani Doma kulture Fužine, a tijekom predavanja detaljno će biti predstavljeno sve vezano za to na koji se način može ostvariti rješavanje stambenog pitanja kroz POS-program u Općini Fužine pri čemu će, na kraju, sudionici predavanja obići i lokalitet u Liču na kojem je planirana gradnja budućih POS-ovih stanova.


Organizacija predavanja rezultat je uključivanja Općine Fužine u tzv. program POS, odnosno društveno poticanu stanogradnju. Načelnik Općine Fužine David Bregovac napominje da se tim programom želi omogućiti žiteljima ove lokalne samouprave te svim zainteresiranim građankama i građanima povoljnije rješavanje njihova stambenog pitanja.


Općina ugodna za život


Općina Fužine sustavno provodi različite oblike demografske politike te, primjerice, za prvo i drugo rođeno dijete izdvaja po 6.000 kuna, a za rođenje trećeg djeteta 8.000 kuna. Kontinuirano ulažu i u obrazovanje, pa tako osiguravaju radne bilježnice za osnovnoškolce te kroz stipendije podržavaju učenike u srednjim školama i studente. Nedavno izgrađen moderan dječji vrtić i osnovna škola samo su dio kvalitetnih sadržaja za obitelji s djecom. Načelnik Bregovac sve koje zanima mogućnost dolaska i života na području ove goranske lokalne samouprave upućuje na iskustva obitelji koje su se već doselile u općinu Fužine. Ta su iskustva iznesena u kratkom filmu »Općina Fužine – ugodna za život«, koji je moguće pogledati na stranicama Općine Fužine. 


– Ugodan obiteljski život u mirnom i prirodnom okružju u neposrednoj blizini gradskih središta prednost je Općine Fužine. To su prepoznale već doseljene obitelji, a mi kao lokalna samouprava radimo na sustavnom razvijanju sadržaja i infrastrukture kako bismo dodatno podigli kvalitetu življenja, dok razvojnim projektima potičemo gospodarsku ekspanziju ovog područja, rekao je načelnik David Bregovac.


Podsjetimo, Općina Fužine raspisala je natječaj za POS-program koji traje do 13. travnja ove godine. Za realizaciju zamišljenog osigurano je građevinsko zemljište s više od deset tisuća kvadratnih metara. Riječ je o zemljištu u Liču smještenom neposredno uz prometnicu koja vodi prema Novom Vinodolskom.


Sva potrebna infrastruktura nadohvat je ruke, a velik je adut svakako i prirodno okružje te, naravno, blizina Rijeke i Zagreba. Već nakon prvih objava iskazan je pozornosti vrijedan interes, a na adresu Općine Fužine mjesec dana prije isteka roka prijave zaprimljeno je 57 zahtjeva. Njih dvadesetak prijavilo se i za spomenuto predavanje i obilazak terena. Očigledno, zanimanje za dolazak i život na području Općine Fužine postoji, a hoće li doći do realizacije, odnosno početka gradnje stambene zgrade POS-programa, pokazat će budućnost.