Prodaja s perspektivom

Domaći investitor gradit će hotel u Vrbovskom

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Odluka o prodaji stambene zgrade donesena je još u svibnju uz startnu cijenu od 901.000 kuna. Cijena se pri svakom novom natječaju smanjivala, da bi se na iznosu od 500.000 kuna javio ulagač koji tu planira izgraditi hotel s tri ili četiri zvjezdiceZa svotu od 500.000 kuna Grad Vrbovsko prodat će jednom domaćem investitoru stambenu zgradu u Ulici Ivana Gorana Kovačića 6, a na toj će lokaciji potom biti izgrađen hotel s tri ili četiri zvjezdice.


Odluku o prodaji te zgrade Gradsko vijeće Vrbovskog donijelo je još u svibnju ove godine, postavivši cijenu od 901.000 kuna te smanjujući je pri svakom novom natječaju za 100.000 kuna. Kad je to smanjenje došlo razine od 500.000 kuna – a to je bila i najniža moguća cijena do koje je Grad mogao ići – javio se ulagač, pojasnio je na sjednici Gradskog vijeća Vrbovsko gradonačelnik Dražen Mufić, dodavši kako je riječ o dobroj i realnoj cijeni jer je upravo za svote od 500.000 kuna i sam Grad Vrbovsko kupovao od PIK-a slične stambene objekte koji su bili čak i u boljem stanju od spomenute zgrade.


Prijedlog o prodaji ove zgrade vijećnici su prihvatili s 13 glasova za, jednim suzdržanim i jednim glasom protiv, a od oporbenih vijećnika Nedeljko Kovačević (NL Dalibora Kratohvila) želio je znati što će biti sa stanarima te zgrade te konstatirao kako se lako može dogoditi da na ovom poslu grad financijski izgubi jer bi osiguravanje smještaja sadašnjim stanarima moglo biti skuplje od zarade ostvarene prodajom zgrade.
Gradonačelnik Mufić odgovorio mu je kako će o tome biti vođena najbolja moguća briga te kako će svi stanari biti zbrinuti tako da će dobiti stanove bolje od onih u kojima su sada.


Zadovoljni proračunom


Uz točku dnevnog reda koja bi u slučaju realizacije planiranog mogla Vrbovskom do proljeća 2022. godine donijeti prvi hotel, najzanimljiviji dijelovi sjednice Gradskog vijeća Vrbovskog bili su vezani uz stanje proračuna i planove daljnjih aktivnosti.


Tako je podnoseći izvješće o polugodišnjoj realizaciji proračuna za 2020. godinu, gradonačelnik Mufić rekao kako je, s obzirom na aktulno stanje s pandemijom koronavirusa i poteškoće koje je ta zaraza donijela, iznimno zadovoljan.


– Iako nam, s obzirom da je godišnji proračun 52 milijuna kuna, izvršenje u prvih šest mjeseci izgleda slabo, činjenica je da su korisnici proračuna dobili sve što je obećano i grad, za sada, funkcionira bez problema.


Slabe brojke realizacije vezane su ponajprije uz financijski jake EU projekte koje najprije moramo realizirati da bi nam iz EU-a stigao novac. Preuređenje Kuće Mance (6,7 milijuna kuna), vodovod Stara Sušica – Jablan (6,7) i izgradnja reciklažnog dvorišta (5,2) sami zajedno iznose oko 19 milijuna kuna, a s tim ćemo novcem moći računati tek dijelom ove, odnosno iduće godine, rekao je Mufić, dodavši kako će se u drugih šest mjeseci postotak realizacije znatno podići.


Revolving kredit


Podneseno izvješće prihvaćeno je s 11 za, tri protiv i jednim suzdržanim glasom, a glas više za, dva protiv i jedan suzdržan zabilježili smo pri glasovanju o prijedlogu Odluke o zaduživanju Grada Vrbovsko tzv. revolving kreditom koji će, po pojašnjenju gradonačelnika Mufića, funkcionirati tako da će banka partner Gradu Vrbovskom osigurati sredstva kojima će se, bude li trebalo, plaćati ugovorne obveze prema izvođačima radova na EU projektima, odnosno zimskom čišćenju prometnica.


– Iako smo do sada proteklih godina ostvarili višemilijunska ulaganja, mi nismo imali ni kune kredita, a ovaj prvi u koji krećemo je revolving kredit i vezan je uz sredstva koja ćemo sigurno dobiti iz EU fondova i državnih izvora pa nikakvog straha za vraćanjem tog kredita nema, rekao je Mufić.


Većinom glasova prihvaćena je i Odluka o izradi Plana razvoja Gorskog kotara te izvješće o radu gradonačelnika u prvih šest mjeseci ove godine, a protivljenje oporbe prihvaćanju gradonačelnikova izvješća pojasnio je Jovo Trbović (Unija Kvarnera), rekavši kako je zakonska i statutarna obveza gradonačelnika bila to izvješće podnijeti do 15. rujna, a ne tek krajem listopada.