Uspješan projekt

Dobar posao s krumpirom: Urod iz Kupske doline na stolovima diljem Hrvatske

Marinko Krmpotić

Odličan urod krumpira uvelike je premašio potrebe Grada Vrbovskog pa su viškovi proslijeđeni zagrebačkom Dobrom domu i njihovoj pučkoj kuhinji, Crvenom križu Primorsko-goranske županije, KBC-u Dubrava u Zagrebu, Riječkoj nadbiskupiji...VRBOVSKO – Veliki projekt sadnje »društvenog« krumpira na koji su se ove godine u Gradu Vrbovskom odlučili zbog prijetnje koju je cijelom svijetu donijela pandemija koronavirusa, kraju se privodi na najbolji mogući način – vađenjem velikih količina krumpira i donacijama tog za prehranu vrlo bitnog proizvoda.


Na svu sreću iznimno rodna godina donijela je odličan urod krumpira, ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić pojašnjavajući gdje će sve završiti ili je već završio krumpir ubran s vrbovšćanskih parcela uz rijeku Kupu.


Posao godine


– Projekt sadnje krumpira jedan je od za nas u ovoj godini najbitnijih poslova. Mi ne samo da smo odlučili zasaditi 6 tona krumpira na gradskom i dijelom iznajmljenom zemljištu u Kupskoj dolini, već smo prije toga krenuli u veliku pomoć u donaciji sjemenskog krumpira ljudima koji su se prijavili i iskazali želju za sadnjom krumpira. Podsjećam da smo pojedincima kroz donacije podijelili 22,5 tona krumpira, a 6 tona smo zasadili sami kroz aktivnost naših gradskih poduzeća i to na zemljištu uz Kupu na kojem smo djelomično vlasnici.
Na tri hektara i zasađenih šest tona sjemenskog krumpira došli smo do uroda od oko 100 tona, a ako po toj količini prirasta računamo i onih podijeljenih 22,5 tona krumpira, onda je lako izračunati da su naše aktivnosti dovele do uroda koji se kreće između 400 i 500 tona krumpira na području grada Vrbovskog. Naših, dakle gradskih 100 tona, raspodijelili smo kao što smo i planirali, a to znači da smo u potpunosti podmirili potrebe škole, vrtića, Crvenog križa Vrbovsko i naše pučke kuhinje, kao i potrebe pojedinaca kojima je pomoć potrebna, govori gradonačelnik dodajući da su i nakon te podjele ostale velike količine krumpira pa je odlučeno krumpir darivati onima koji ga zaista trebaju.


Predstavnici Grada Vrbovsko i Grada Knina uz dio donacije području Knina


Nastavak projekta


– Tako smo u zagrebački Dobri dom i njihovu pučku kuhinju proslijedili 5 tona krumpira, Crvenom križu Primorsko-goranske županije poslali smo 3 tone, Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu dvije tone, Riječkoj nadbiskupiji tri tone koje će biti upućene Katoličkoj OŠ Josipa Pavlišića, hospiciju Marija Kozulić i Caritasu. Tri tone donirali smo i Caritasu Sv. Ante u Kninu, kao i pravoslavnom manastiru Krka, a Udruzi Žene Kosovske doline iz Kistanja jednu tonu. Sve smo to darivali s puno sreće jer smo itekako osjetili koliko je to bitno i koliko to tim ljudima znači


. Svaka od tih donacija znači i manje gladnih usta čime smo napravili dobro djelo i pomogli našim bližnjima, a to je način ponašanja koji u ovim teškim vremenima za cijeli svijet mora biti pravilo u životu svakog čovjeka. Sretni smo što će krumpir iz Vrbovskog, iz Kupske doline, mnogima idućih mjeseci biti dobar obrok, govori gradonačelnik Vrbovskog koji najavljuje i daljnji nastavak ovog projekta.


– Naravno, dio izvađenog krumpira smo namijenili i prodaji pri čemu ćemo zaradu iskoristiti za kupnju novog sjemenskog krumpira, a to znači da će naš projekt biti nastavljen i sljedeće godine. Također, nastavit ćemo s nabavom i sadnica krušaka i jabuka te im ove godine dodati i sadnice bobičastog voća, a sve s ciljem da u što većoj mjeri što većem broju stanovništva koje ovdje živi damo mogućnost da si sami, uzgojem raznih poljoprivrednih kultura, osiguraju ne samo hranu, već i – bude li godina rodna – čak i mogućnost zarade, zaključio je gradonačelnik Dražen Mufić.