Podzemna ljepotica

Đir Lokvarkom: Bilo je i onih koji su spilju obišli u štiklama

Danijela Pleše

Foto: D. PLEŠE

Foto: D. PLEŠE

U toliko godina i vođenja tura stranaca i domaćih posjetitelja, nema čega se nisam nagledala i naslušala, kaže Sandra Matković, vodičkinja kroz spilju koju je 1911. godine pri iskopavanju kamena vapnenca otkrio Jakov Bolf TalijanetovLOKVE – Početak vikenda u Gorskom kotaru bio je obećavajući jer su Gorani mahom bili u kratkim rukavima i uživali u zrakama sunca koje je nagovijestilo proljeće, a onda je malo zahladilo. Zapravo bilo je idealno vrijeme za sve one koji su jučerašnji dan isplanirali za posjet spilji Lokvarki u Lokvama.


U kućici gdje se prodaju karte za ulazak, dočekuje nas nasmijana Sandra Matković, vodičkinja kroz lokvarsko podzemlje koje je sasvim slučajno još 1911. godine, prilikom iskopavanja kamena vapnenca, otkrio Jakov Bolf Talijanetov. Nekoliko je minuta do 10 sati, vremena za ulazak prvih posjetitelja pa s njom razgovaramo doslovno u hodu. Dok idemo prema ulazu, Sandra nam priča kako je ona, Mrkopaljka, završila ovdje u Lokvama.


Iskustva vodiča


– Ovdje sam već četvrtu godinu. Prvo sam radila preko student servisa, a sad odrađujem pripravništvo. U toliko godina i vođenja tura stranaca i domaćih posjetitelja, nema čega se nisam nagledala i naslušala, kaže Sandra.
Prisjetila se i nekoliko zanimljivih posjeta.
– Primjerice jedna gospođa iz Njemačke je inzistirala da ide u vođeni obilazak spilje ni više ni manje – nego u štiklama. Koliko god joj ja to tvrdila da se ne smije i nije sigurno, nije odustajala. Imala sam i jednu trudnicu, koji dan do poroda i samo sam razmišljala o tome da se slučajno ne dogodi da budem babica u spilji. Sjećam se i skupine umirovljenika koji su jedva hodali, ali su posjet odradili tako srčano da su za sat vremena bili gotovi, govori nam kroz smijeh.


Foto: D. PLEŠE

Spilja Lokvarka


Foto: D. PLEŠE


Ne čudi je, kaže, što je i jučer već bilo zainteresiranih za posjet spilji, unatoč tome što je »proljeće« opet ustupilo mjesto zimi. Nije navala, ali i za to ima objašnjenje – kada je lošije vrijeme, kaže, posjeta je više.


Otkako je počela pandemija nema više organiziranih grupa. Osobito Poljaka koji su dolazili jer su ovdje imali školu u prirodi. No, povećao se broj dolazaka individualnih gostiju, ali i domaćih ljudi.


– Kada god je ulaz u spilju prema njenom radnom vremenu, uvijek se netko zatekne, pojašnjava nam Sandra koja se, priznaje, baš »pronašla« u ulozi vodiča.


Na izlet iz Zagreba


Na vrhu puta koji vodi prema ulazu u spilju, Sandru je već čekala obitelj Breščaković iz Zagreba. Opremljeni ruksakom i dobrom voljom, a niti malo nije ih, kažu, obeshrabrilo to što se temperatura spustila da se jutros, na prijedlog mame Anite, zapute na izlet prema Gorskom kotaru. Osim Lokvarke, plan im je na povratku prema metropoli posjetiti i izletište Kamačnik u Vrbovskom. Sve nam je to, u ime cijele obitelji, objasnio sin Roberto.


– Do sada smo samo prolazili ovim krajem na putu do mora, no zaključili smo da je krajnje vrijeme da istražimo Gorski kotar. Nadamo se lijepoj šetnji i zanimljivim činjenicama koje ćemo čuti od vodiča. Naravno da ćemo ponovo doći jer u ovom dijelu Hrvatske zasigurno ima još lokacija za istražiti, kažu nam članovi obitelji Breščaković koje smo pratili dio puta kroz spilju, a potom im zaželjeli ugodan dan u Gorskom kotaru.


Pri izlasku iz spilje, dočekalo nas je sunce koje je, nadamo se, obitelj Breščaković pratilo i do Kamačnika, pa makar bilo i »zubato«. Do proljeća je, očito, još daleko, a Vakula najavljuje i novi snijeg.