NA MLADIMA SPORT OSTAJE

Delnička sportska 2021. bila je u znaku kuglanja. Mladi kuglači osvojili su čak 15 medalja

Marinko Krmpotić

Članovima delničkog Kuglačkog kluba »Goranin« prošla je godina bila najuspješnija u klupskoj povijesti. Naime, na prvenstvima Hrvatske za mlađe uzraste osvojili su čak četiri zlatne medalje, tri srebrne i osam brončanih odličjaDELNICE – Prošla je godina bila najuspješnija u povijesti Kuglačkog kluba »Goranin« Delnice, s ponosom ističe tajnik te kuglačke obitelji Dražen Tomić argumentirajući to činjenicom da su od ljeta pa do kraja 2021. godine kuglači »Goranina« na prvenstvima Hrvatske za mlađe uzraste osvojili – 15 medalja! Četiri od njih su zlatne i znače naslov prvaka Hrvatske, tri su srebrne, a osam je brončanih!


– Potvrda je to dobrog i kontinuiranog rada kroz posljednjih osam godina, ujedno i zalog za budućnost kuglačkog sporta u Delnicama, ističe tajnik kluba koji već nekoliko godina na državnoj razini u mlađim uzrastima »proizvodi« osvajače medalja, prvake i reprezentativce, a novim su uspjesima dodatno potvrdili status za hrvatske prilike značajne kuglačke sredine.


Nema odustajanja


– Sjećam se kad smo krenuli 2013. godine da je trener Damir Matković govorio o stvaranju mladih kuglača reprezentativaca i prvaka Hrvatske. Priznajem da sam tada mislio da to nije realno, ali pokazalo se da je bio u pravu. S ovih 15 državnih medalja osvojenih prošle godine mi smo »dogurali« do ukupno 62 medalje osvojene na prvenstvima Hrvatske, imamo prvake Hrvatske u gotovo svim kategorijama te reprezentativce koji su, primjerice, sudionici posljednja tri Svjetska prvenstva u juniorskim uzrastima! Uz sve to meni je jako bitno i to što imamo jako malo odustajanja, odnosno oni koji se krenu baviti kuglanjem najčešće i ostaju u ovom sportu, pa su danas među prvacima Hrvatske i reprezentativcima baš dečki koji su prije osam-devet godina bili drugi ili treći razred osnovne škole, ističe Tomić.


»Kuglačke« Delnice
– Sustavan i kvalitetan rad kroz protekle godine daje svima uočljive rezultate, a uz rad s mladima razvili smo i niz drugih aktivnosti – među značajniim smo organizatorima prvenstava Hrvatske za mlađe uzraste, kod nas se održava i veliki županijski kuglački kamp, organizatori smo i dva jaka seniorska turnira… Jednom riječju, Delnice su danas, zahvaljujući kuglanju, u svijetu sporta baš prepoznatljive i vrlo ugledne. Naravno, najveće zasluge za to imaju sami igrači i njihovi roditelji koji aktivno sudjeluju u radu kluba. Svakako smo bitni i mi koji direktno radimo u organizaciji svega, a veliko hvala upućujemo i svima koji nam pomažu – Gradu Delnice, Goranskom sportskom centru, Kuglačkom savezu Primorsko-goranske županije, Sportskoj zajednici Grada Delnica i Hrvatskom kuglačkom savezu, rekao je Tomić.


U hrvatskom vrhu


​Damir Matković, trener kuglača koji su do sada osvojili 62 medalje na državnim prvenstvima mlađih uzrasta, realno i skromno procjenjuje ove sjajne rezultate.


– Sada na naplatu dolazi dugogodišnji uporni rad, redovni i brojni treninzi, nastupi na turnirima i prvenstvima na kojima se stjecalo iskustvo. Sve to rađeno je u kontinuitetu, brižljivo i kvalitetno, pa smo u ovom trenutku u samom vrhu hrvatskog kuglanja kad je riječ o uzrastima mlađih kategorija. Lijepo se to vidjelo na nekima od pošlogodišnjih prvenstava Hrvatske kad bi, primjerice u sprintu i tandemu, u završnici od šest staza na njih četiri bili – kuglači »Goranina«! Naravno da nas sve to čini sretnim i ponosnim, a još je, po meni, bolje da ćemo u predstojćoj sezoni u seniorskoj konkurenciji imati momčad prosječno staru 20 godina! Baš to, stvaranje kuglača mladog uzrasta, bila je naša želja kad smo krenuli prije osam-devet godina i sad smo zadovoljni jer smo, jasno je, odradili jako dobar posao, zaključio je Matković.


Novi ciljevi


Rezultati su zaista sjajni. Naravno, najuspješnija godina u povijesti Kuglačkog kluba »Goranin« postavlja i nove ciljeve te letvicu očekivanja diže još više. No, s obzirom na dosadašnji sjajni rad, ne treba nimalo sumnjati da će delnički mladi kuglači predvođeni trenerskim čudotvorcem Damirom Matkovićem i dalje u Delnice donositi medalje.


Ponos kluba


Državnim prvacima postali su Martin Crnković, Karlo Petranović (dva puta) te par Petranović-Malnar.


Viceprvaci su Matej Mrle, par Malnar-Milošević te ekipa Petranović-Šebalj-Malnar-Milošević, a broncu su osvojili Mateo Kezele, Adriano Šebalj, Martin Latinović i Dominik Tomac, parovi Petranović-Mrle, Latinović-Petranović te Crnković-Tomac, odnosno ekipa Mihel-Glad-Pleše-Peršić.


Uskoro u kuglani videokamera i razglas


U narednom razdoblju, možda već i tijekom ovih zimskih mjeseci, ističe tajnik Dražen Tomić, možda nastupi i treninzi u kuglani u Delnicama budu još bolji.


– Goranski sportski centar, koji brine o upravljanju sportskim objektima na području Grada Delnica, obećao nam je nabavu i postavljanje videokamere te kvalitetnog razglasa. Vjerujem da će to obećanje i realizirati, a nama bi to značilo puno jer bi otvaranja i zatvaranja prvenstava Hrvatske koja organiziramo sigurno bilo bolja uz kvalitetan razglas, a isto tako mogli bismo uz pomoć kamere organizirati videostreaming s tih prvenstava, rekao je Tomić.