D-Bike

Delnice dobile novi sustav za iznajmljivanje bicikala, ali i prvu punionicu za električne bickle

Danijela Mihelčić

Foto: D. MIHELČIĆ

Foto: D. MIHELČIĆDa je polako počela sezona bicikla moglo se primijetiti po cestama diljem Gorskog kotara. Stoga ne čudi što su subotnje jutro u Delnicama iskoristili za svečano otvaranje Sustava automatskog iznajmljivanja bicikala pod nazivom “D-Bike”.


Sve se odvijalo na Trgu goranskih drvara i šumara gdje se prigodnim Bike danom obilježio završetak radova te je u pogon puštena prva punionica za električne bicikle na području grada Delnica. Prilikom otvorenja bio je prezentiran i način korištenja bicikala.


No, svemu je prethodilo natjecanje u brzinskoj vožnji bicikala – kategorija predškolci koji su uzbuđeno jedva dočekali početak kraj svojih roditelja i najmilijih, ali i kategorija u kojoj su sudjelovali osnovnoškolci koji su strpljivo čekali svoj red na prigodno postavljenom poligonu spretnosti. Nakon toga uslijedilo je svečano otvorenje sustava električnih bicikala , a u uvodnom dijelu nazočnima se prvo obratio direktor Turističke zajednice Gorskog kotara, Petar Hrg:
– Ovime danas stvoren je sadržaj koji je jednako bitan i za naše domaće stanovništvo, ali i za posjetitelje i turiste. Kada se dogodi takva kombinacija onda možemo govoriti da turizam i turistički sadržaji ispunjavaju svoju svrhu. Ovaj novi sadržaj obogaćuje cikloturizam na području Gorskog kotara, on je dobar, nov i u skladu je sa konfiguracijom terena. Nadamo se da će zaživjeti među svima koji dolaze ovdje, a činjenica je da se promišljalo o projektu te se uspjela zaokružiti priča s tim što su 3 stanice- u Delnicama, Crnom Lugu i u Brodu na Kupi, među ostalim poručio je direktor TZ- a Gorskog kotara Petar Hrg


Na njega se nadovezao dobavljač i isporučitelj električnih bicikala direktor UTE d.o.o. Vjekoslav Trbojević koji se prvenstveno zahvalio investitoru što im je iskazana prilika da budu dio tog projekta.


– Nadamo se da je ovo dio priče koja će se nastaviti na području Gorskog kotara. Kolege iz Brod Moravica također su pokazale interes za ovakvim projektom, a u Ravnoj Gori već ova priča postoji neko vrijeme. Zahvaljujem se još jednom svim djelatnicima Grada Delnica s kojima smo imali odličnu suradnju. Intenzitet pedaliranja ovisi o konfiguraciji terena, vi morate pedalirati, a možete otići do 40km.


Odlično je što možete bicikl uzeti na stanici u Delnicama, doći do Broda na Kupi i uzeti drugi bicikl, rekao je Trbojević.


Sam sustav je koncipiran tako da se mogu izmjenjivati bicikli, njih ukupno 15 na 3 stanice- u Delnicama, Crnom Lugu i Brodu na Kupi.


Funkcionirati će na način da morate imati svoju e- mail adresu, broj mobitela te napraviti „account“, zatim izvršiti „ tokenizaciju“ kreditne kartice .


Time se obvezujete da ćete bicikl koristiti savjesno, bez ikakvih oštećenja samog bicikla. No, uz upute sve se lakše svlada, a za sada će najam tih bicikala na području Delnica će biti besplatan.Najam krene teći kad bicikl otključate, a bicikli imaju GPS čip za praćenje tako da vlasnik može u svakom trenutku vidjeti gdje su bicikle ostavljene.


– Sustav Delnice bike će omogućiti još bolju turističku ponudu, ali i našim sugrađanima omogućiti da se što više posvete bicikliranju i zdravom životu.


Za sve će biti besplatno jer nam je cilj da više potaknemo stanovništvo i posjetitelje i sve koje ih žele koristiti da probaju i koriste ovakvu vrstu bicikala.


Oni su drugačiji i specifični, a nadam se da će se itekako koristiti te da ćemo doći i do povećanja broja bicikla.


Nama nedostaje dosta turističke infrastrukture stoga je ovo još jedan veliki plus za nas, istaknula je gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić


Nakon prigodnih govora, uslijedila je prezentacija korištenja bicikla, ali i vožnja kroz poligon spretnosti.


Stoga ako Vas put nanese prema Delnicama, znate da ih možete obići i – biciklom.


Projekt je realiziran kroz Javni natječaj za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga sufinanciranjem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u vrijednosti od 36.284,68 EUR, dok je ukupna vrijednost projekta 114.599,40 EUR. Kroz projekt Smart Bike Delnice nabavljena su tri terminala za elektroničke bicikle, ukupno 15 bicikala te 7 video kamera za praćenje ruta bicikala. Uz terminal na Trgu goranskih drvara i šumara u Delnicama, električni bicikli biti će dostupni ispred interpretacijskog centra u Crnom Lugu i uz Kaštel Zrinski u Brodu na Kupi.