Konstituirano vijeće

Delnice će iduće četiri godine voditi dvije dame

Marinko Krmpotić

Uz gradonačelnicu Katarinu Mihelčić, jučer je sa sedam od 13 glasova za predsjednicu GV-a izabrana vijećnica HDZ-a, a za potpredsjednike Ivica Knežević (Lista Volim Delnice) i Igor Pleše (SDP)DELNICE – Grad Delnice u naredne će četiri godine voditi žene. Naime, uz već predstavljenu gradonačelnicu Katarinu Mihelčić, koja je uvjerljivo pobijedila u drugom krugu izbora, jučer je sa sedam od 13 mogućih glasova na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Delnica za predsjednicu Vijeća izabrana Ivana Pečnik Kastner (HDZ), a za potpredsjedničke su funkcije izabrani Ivica Knežević (Lista Volim Delnice) i Igor Pleše (SDP). Uz njih sastav novog saziva Gradskog vijeća Delnica čine još i Adrijana Kruljić, Danijel Kezele, Nataša Kozlica i Bruno Juranić (Lista Volim Delnice), Igor Pleše, Tanja Jakovac, Johan Klarić i Franjo Jakovac (SDP/PGS), Josip Prelac (HDZ), Damir Rajčić (HSP/DP) i Davorin Klobučar (nezavisni).


Predstoji puno posla


Ovakav je sastav Gradskog vijeća utemeljen na izbornim rezultatima na koje je u Delnicama izašlo 2.148 ili 45,12 posto birača, a najveći broj glasova, točnije 696 ili 33,12 posto (pet vijećničkih mjesta) osvojila je lista Volim Delnice na čelu s Katarinom Mihelčić. Naklonost 635 birača ili 30,22 posto osvojila je koalicija SDP/PGS i stekla pravo na četiri mandata, HDZ je osvojio dva mandata s osvojenih 413 glasova (19,65 posto), koalicija HSP/DP s osvojenim 201-im glasom ima jedno vijećničko mjesto, kao i lista Davorina Klobučara za kojeg je glasovalo 156 birača ili 7,42 posto.


Zahvalivši na povjerenju, Ivana Pečnik Kastner naglasila je kako vjeruje da će svih trinaest izabranih vijećnika raditi na dobrobit Delnica:
»Isto sam tako uvjerena i u kvalitetnu suradnju s gradonačelnicom Katarinom Mihelčić, a sve zajedno očekuje nas puno posla, pri čemu trebamo težiti tome da od Delnica, koje su prirodno središte Gorskog kotara, stvorimo što jači grad jer samo s jakim Delnicama možemo imati i jak Gorski kotar, a baš to mora nam biti cilj«, rekla je pri svom prvom obraćanju javnosti kao predsjednica Gradskog vijeća Delnica Ivana Pečnik Kastner.


Sjednica za sjednicom


Po okončanju izbora čelništva novog, osmog po redu saziva Gradskog vijeća Delnica, nazočne je pozdravila gradonačelnica Katarina Mihelčić čestitavši im na ulasku u Gradsko vijeće te napomenuvši kako ih očekuje jako puno posla: »U predizbornoj kampanji svi smo isticali koliko je bitno da život u našem gradu bude još bolji. Uvjerena sam kako ćemo svi zajedno raditi na tome i da ćemo realizirati ono što smo i obećavali, a to znači stvoriti od Delnica grad po mjeri svakog čovjeka. Nakon ove konstituirajuće sjednice vrlo brzo održat ćemo i novu, a to će biti krajem ovog mjeseca Svečana sjednica povodom Dana Grada Delnica. Nakon toga ćemo već u srpnju održati i prvu radnu sjednicu na kojoj ćemo početi s poslovima vezanim uz ispunjavanje naših obećanja«, rekla je gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić.


»Udica« bačena u prazno


Predlagači Ivane Pečnik Kastner za predsjednicu Vijeća bili su članovi liste birača Volim Delnice i HDZ, a drugi je prijedlog stigao iz oporbe koja je na to mjesto predložila Ivicu Kneževića nadajući se, vjerojatno, mogućim sukobima među vijećničkom većinom. No, na bačenu »udicu« nitko se iz vladajuće sedmorke nije ulovio pa je tako i sam Knežević glasovao za – Ivanu Pečnik Kastner. S njegovim je glasom to bilo točno sedam glasova potrebnih za njen izbor.