KANDIDATURA

Davorin Klobučar želi biti delnički gradonačelnik

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Klobučar je kandidaturu najavio okupivši novinare kako bi ukazao na propadanje nikad korištenih skijaških skakaonica u Delnicama te poručio da je krajnje vrijeme da se nešto učini po tom pitanjuDELNICE – Davorin Klobučar, dugogodišnji vrhunski sportaš (košarkaš) i sportski djelatnik s velikim brojem organiziranih sportsko-turističkih, ekoloških i zabavnih priredaba, kandidirat će se za gradonačelnika Delnica na predstojećim izborima za lokalnu samoupravu koji će biti održani u svibnju sljedeće godine.


Kandidaturu je najavio na tiskovnoj konferenciji na kojoj je središnja tema bila neizvjesna sudbina malih delničkih skijaških skakaonica (K-8 i K-15), objekata sportske infrastrukture koji i dvije godine nakon otvaranja ne služe nikakvoj svrsi. Istaknuvši kako o toj temi govori ne kao zaposlenik GSC-a »Runolist« Delnice, već kao dugogodišnji sportaš i sportski djelatnik, čovjek koji je za svoj rad dobio niz nagrada od lokalne pa do državne razine, uključujući i najvišu nagradu, poznatu nagradu »Dr. Franjo Bučar«, Klobučar je rekao:


Djela, a ne priče


– Investitor tog projekta bio je delnički GSC koji je zadano realizirao kako treba i prije dvije godine svi su poslovi izgradnje završeni, dobivena je uporabna dozvola i objekt je predan u funkciju. Cilj izgradnje bio je stvoriti infrastrukturu koja bi oživjela skijaške skokove kao autohtoni sport ovog kraja, ali i pripomogla vraćanju mogućnosti organiziranja natjecanja u tzv. nordijskoj kombinaciji, a to znači skijaškog trčanja i skijaških skokova.
Izgradnjom je GSC izvršio svoj zadatak, a zadaća GSC-a nije da vodi brigu o organizaciji natjecanja i aktivnosti, već bi to trebao biti i jest zadatak Ski saveza PGŽ-a, koji je i inzistirao na izgradnji ovih objekata, pojasnio je Klobučar dodavši da je izostala akcija županijskog skijaškog saveza.


– Županijski Skijaški savez nije uspješno realizirao potrebne aktivnosti, od kontakta i dogovora sa slovenskim stručnjacima do buđenja interesa kod mladih naraštaja u Delnicama i Gorskom kotaru. Štoviše, da bi potakli razvoj tog sporta kupljena je, uz pomoć PGŽ-a, još prije 11 godina i skijaško-skakačka oprema, ali nikakvog napretka nije bilo.


Ski savez PGŽ-a bi morao povući prvi potez. Smatram da je krajnje vrijeme da se te skijaške skakaonice stave u funkciju, da se ostvari ideja buđenja i obnove skijaškog skakanja kao sporta. S pričanja i teoretiziranja treba krenuti na djela. Ne mogu prihvatiti činjenicu da ti objekti i dalje ostanu neiskorišteni i da se nastavi njihovo propadanje, iako su tek nedavno sagrađene, rekao je Klobučar koji je na pitanje je li i sam, kao sportski djelatnik i čovjek koji se dokazao pri organizaciji raznih zbivanja, pokušao što učiniti.


Nedostatak novca


– Osobno sam u niz navrata razgovarao s tajnikom Ski saveza PGŽ-a, direktorom TZG-a Delnice, te skijaško-skakačkim trenerima iz Slovenije. U GSC-u smo željeli potaknuti rad te napraviti bar promotivnu prezentaciju mogućnosti K-8 i K-15 skakaonica, kao i skijaško-skakačkog sporta općenito. No, pravog interesa nije bilo ni u TZG-u Delnice, ni kod slovenskih stručnjaka, a u županijskom su Skijaškom savezu isticali da je problem u novcima koje treba osigurati za rad slovenskog trenera, rekao je Klobučar.


Plastične ski skakaonice u međuvremenu su se pretvorile u lokacije gdje vole navratiti djeca. Zimi na sanjkanje ako ima malo snijega, a ljeti na druženje. Ta su pak druženja dovela do toga da je dio plastične podloge već i malo uništen pa je nužno učiniti nešto da se te objekte, iako ničemu ne služe, sačuva od daljnjeg oštećenja. Komentirajući to Klobučar je rekao kako je problem što na nogometno igralište uz koje se skakaonice nalaze može svatko, a trebali bi moći samo sportaši koji treniraju, praćeni svojim voditeljima i trenerima.