Brod Moravice

Članovi Etno udruge Turanj očistili okoliš izvora pitke vode Kal

Marinko Krmpotić

Članovi Etno udruge Turanj iz Brod Moravica bili su aktivni ovog ljetaLjetni ciklus različitih aktivnosti Etno udruge Turanj iz Brod Moravica priveden je kraju tradicionalnom ekološkom akcijom čišćenja okoliša izvora pitke vode Kal na brodmoravičkom kraju.


Ovaj srednje izdašan izvor pitke vode stoljećima je bio mjesto gdje su Brodmoravičani napajali stoku, govori nam predsjednik Turnja Dražen Brajdić i dodaje:


– Naravno, kako je stoke bivalo sve manje, tako je i važnost Kala nestajala, tako da danas služi za napajanje šumskih životinja, naročito za vrijeme velikih suša kao što je bilo ovog ljeta.
Uz čišćenje okoliša, mi smo obnovili i interpelacijske oznake koje upućuju neznanca na ovaj lokalitet gdje se može bar na trenutke odmoriti i uživati u prirodi ovog krajolika.


Usporedo s tom akcijom, očišćeno je pojilište nedaleko zaseoka Donji Šehovac kao i predio nedaleko željezničke postaje u Brod Moravicama.


Svakako moramo istaći da se kao članovi Etno udruge Turanj radujemo pozivu Hrvatskih šuma da zajedničkim snagama pošumimo obližnji šumarak Borake koji su naši preci zasadili početkom 20. stoljeća, a koji je devastiran djelovanjem smrekovog potkornjaka te vapi za novim pošumljavanjem – rekao je Brajdić.