MED I MLIJEKO

Capelli i Beljan Brkić najavljuju: HDZ-ova Županija imat će Odjel za Gorski kotar

Marinko Krmpotić

HDZ-ov kandidat za župana i kandidatkinja za njegovu zamjenicu Sanja Beljan Brkić najavljuju da će u partnerstvu s Vladom RH, Ministarstvom zdravstva i KBC-om Rijeka otvoriti Izdvojenu polikliniku KBC-a Rijeka u Gorskom kotaruLOKVE – Primorsko-goranska županija ima takav geostrateški položaj i ostale preduvjete da bude jedna od najrazvijenijih županija u Republici Hrvatskoj, ali nažalost dosadašnja vlast to nije dovoljno iskoristila. Sve posljednje najznačajnije investicije na području PGŽ-a su one proizašle od Vlade RH, što znači da se može. Samo treba znati kako. Zato je potreban zaokret, drugačiji prioriteti i mjere – gospodarske, socijalne i demografske – kojima ćemo našu Županiju pozicionirati u vodeću regiju Republike Hrvatske, ističe Gari Cappelli, kandidat HDZ-a za župana PGŽ-a koji se, boraveći u Gorskom kotaru, posebno osvrnuo i na Gorski kotar kao dio županije.


Zdravstvena skrb


– PGŽ bilježi veliko raseljavanje stanovništva, što posebno dolazi do izražaja na području Gorskog kotara. Zato ćemo raditi na većoj posvećenosti mladima, obrazovanju, zapošljavanju, boljoj zdravstvenoj skrbi i socijalnom sustavu. Otvorit ćemo nove vrtiće, pojačati kapacitet odgajateljica, organizirati cjelodnevno radno vrijeme u vrtićima i produženi boravak u nižim razredima osnovne škole. SDP-ova vlast je 2014. ukinula Zakon o brdsko-planinskom području. Mi smo to vratili. Aktualni župan je ukinuo dijalizu, a mi ćemo u partnerstvu s Vladom RH, Ministarstvom zdravstva i KBC-om Rijeka otvoriti Izdvojenu polikliniku KBC-a Rijeka u Gorskom kotaru kako bi naši sugrađani imali bolju i dostupniju zdravstvenu skrb. Osnovat ćemo samostalni Centar za socijalnu skrb u okviru kojeg je djelovati Obiteljski centar kako bismo poboljšali kvalitetu obiteljskog života, najavljuje Cappelli koji se osvrnuo i na standard starije stanovništva.


– Što se tiče našeg najstarijeg stanovništva činjenica je da nedostaju domovi za umirovljenike. Međutim, provođenjem programa Vlade RH kojim se na području PGŽ-a omogućilo zapošljavanje 152 žene, i kojim je omogućena usluga za 802 korisnika, itekako se pokazalo da starijima treba omogućiti što duži ostanak u svojim domovima i obiteljima. Zato ćemo objekte koji su neadekvatno iskorišteni staviti u funkciju domova za umirovljenike, ali u njima organizirati i dnevne boravke za starije osobe. Puno više se može i mora i kad je riječ o gospodarskom razvoju. Za Gorski kotar posebno je važan projekt na kojem radi Vlada RH, a to je Projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar vrijedan najmanje 2 milijarde kuna. Kroz taj razvojni sporazum moći ćemo financirati velike kapitalne projekte za Gorski kotar kao što su izgradnja skijališta Bijela kosa u Vrbovskom, uređenje skijališta Čelimbaša s popratnim sadržajima, Biatlonskog ljetnog kampa u Mrkoplju, lječilište u Skradu, SPA oaza u Ravnoj Gori, sportsko rekreativna zona s objektima za zdravstveni turizam u Lokvama, rekao je Cappelli, a Sanja Breljan, njegova zamjenica koja će biti zadužena za područje Gorskog kotara, dodaje:


Višestruki oporavak
– Nisam zadovoljna tempom kojim se razvija naša županija, a posebno nisam zadovoljna kako Gorski kotar izgleda danas. No, istodobno sam optimistična zbog onog što PGŽ, a posebno Gorski kotar, mogu biti i, vjerujem, bit će. Upravo to je i razlog zbog kojeg sam se odlučila prihvatiti kandidaturu zamjenice župana Primorsko-goranske županije. Buduća županijska vlast na čelu s Garijem Cappellijem osnovat će Odjel za Gorski kotar sa sjedištem u Gorskom kotaru, kako bi pomogli svim goranskim jedinicama lokalne samouprave pripremiti što bolje projekte kojima ćemo osigurati gospodarski, socijalni i demografski oporavak.


Poduzetništvo ćemo potaknuti i otvaranjem Poduzetničkog inkubatora u Gorskom kotaru koji će poduzetnicima i obrtnicima besplatno pružati potrebne konzultacije i besplatne prostore za poslovanje. Također ćemo uvesti bespovratnu potporu za samozapošljavanje u visini do 130.000 kuna u proizvodnim djelatnostima, a za područje Gorskog kotara, otoka i zaleđa ta će potpora biti uvećana za 50 posto. Sve navedeno, pa i znatno više, mi sigurno možemo realizirati za razliku od aktualnog vodstva županije. Naš sadašnji župan jako se umorio i uspavao, a PGŽ sada treba dinamično i temperamentno vodstvo usklađeno s modernim vremenom i šansama u državnom i europskom proračunu, rekla je Sanja Beljan Brkić.


Nedovoljna sredstva


– Odnos prema Gorskom kotaru najbolje pokazuje županijski tzv. Fond za Gorski kotar. U tom je fondu godišnje osigurano oko 1,4 milijuna kuna za cijeli Gorski kotar. Iz Fonda svaka od 9 goranskih jedinica lokalnih samouprava dobije iznos oko 150.000 kuna. S druge strane, samo u travnju ove godine u Ravnoj Gori sve su goranske lokalne samouprave potpisale ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a kojim je svakoj od njih osigurano do 950.000 kuna, ističe Beljan Brkić.


Pomoć drvnoj industriji


– Županija može pomoći kad je u pitanju i drvna industrija i zato ćemo subvencijama, obrazovnim programima i stručnim kolegijima omogući izobrazbu kadra potrebnim za drvnu industriju i time potaknuti finalizaciju proizvoda, a postojećim proizvođačima finalnih proizvoda financijskim sredstvima pomoći u procesu dobivanja potrebnih certifikata i standarda potrebnih za izvrsnost procesa proizvodnje kako bi ih pripremili za konkurentnost na EU tržištu, najavljuje Sanja Beljan Brkić