POČELO OD HALLOWEENA...

Čabar je u studenom bio goranski korona rekorder. Dražović se pravda: ‘To nema veze s našom odlukom’

Marinko Krmpotić

U Čabru su zabilježena čak 254 slučaja, pri čemu neki dani brojnošću ukazuju na žarišta stvorena okupljanjimaDELNICE – Na području Gorskog kotara tijekom studenoga zabilježeno je 576 oboljelih od korone. To nije malo, ali nije najviše u ovoj godini. Naime, još je uvijek po broju mjesečno registriranih u vodstvu travanj, kad ih je bilo 583, sedmero više no u studenome. Druga pomalo utješna vijest je da broj zaraženih lagano pada pa je tako u prvih petnaest dana studenoga Gorski kotar brojio 354 »koronaša«, a u drugih 15 dana ukupno su 222, što je poprilično smanjenje, mada ni taj manji broj nije baš neki poseban razlog za veselje. No, kad se pogleda da je u druga dva tjedna studenoga broj zaraženih pao u svim lokalnim samoupravama – osim u Skradu gdje je sa 7 skočio na 11 – onda to ipak budi određenu dozu optimizma.


Okupljanja – žarišta


Bez imalo dvojbe najteže je u Čabru, gdje su u trideset dana nabrojena čak 254 slučaja, pri čemu neki dani brojnošću ukazuju na žarišta stvorena okupljanjima. Tako je 5. studenoga Čabar imao čak 53 registrirana, a uzrok je, čini se, bio Hallowen party održan nepunih tjedan dana ranije. Sličan »iskorak« Čabar bilježi i 19. studenoga, kad je registrirano 40 oboljelih, a ukupno je od trideset dana studenoga, Čabar čak devet dana imao dvoznamenkastu brojku zaraženih! Zbog svega toga Čabar je prvi put otkad se vode brojčani podaci Delnicama preuzeo primat u broju oboljelih i gurnuo Delničane na drugo mjesto.


Tu poziciju Delnice su osigurale s ukupno 110 registriranih tijekom studenoga, pri čemu Delnice dvoznamenkastu brojku ostvaruju samo tri puta, ali im je i mali (8) broj dana bez ijednog registriranog. Ostalih sedam goranskih općina i gradova nije, na svu sreću, ni blizu »stotki«. Treće po broju registriranih sa 71 slučajem je Vrbovsko, a dalje slijede Ravna Gora (36), Fužine (29), Mrkopalj (25), Brod Moravice (18), Skrad (18) te Lokve (15).


»Čiste« Brod Moravice
Stanje je još za razinu bolje ako se gleda samo posljednjih 15 dana studenoga. U tom slučaju jedini koji prelaze stotku opet su Čabrani (107), Delnice imaju vrlo podnošljivih tek 45, a ostali su još i bolji – Vrbovsko (20), Fužine (12), Mrkopalj i Skrad po 11, Ravna Gora samo osam te Lokve i Brod Moravice koje tijekom posljednja dva tjedna studenoga broje samo po četiri registrirana COVID-19 slučaja. Štoviše, Brod Moravice su od 21. studenoga – čiste. Bez ijednog oboljelog od korone!


Reći na temelju ovih podataka da se korona povlači ne bi bilo pametno jer je stanje u svijetu takvo da nove vrste virusa dodatno prijete i upozoravaju. No, očigledno je došlo do određenog usporavanja pa bi sada dobro bilo za svakoga od nas da i sami damo doprinos tom usporavanju i to tako da se pridržavamo temeljnih odredbi vezanih uz ponašanje u uvjetima zaraznih bolesti, a to znači, između ostalog, nošenje maski, izbjegavanje druženja u većim skupinama ljudi, pranje ruku, cijepljenje…


Dražović: Velik broj zaraženih nema veze s našom odlukom


Čabar je jedna od rijetkih hrvatskih lokalnih samouprava u kojima je gradska vast odlučila ne primjenjivati odluke Stožera CZ-a Hrvatske. S druge strane, broj zaraženih u Čabru daleko je najveći na goranskom području i u studenom čini gotovo pa pola od ukupnog broja oboljelih! Komentirajući te brojke, gradonačelnik Čabra Antonio Dražović kaže: »To je stanje prošlog mjeseca, a kad gledamo u cjelini kroz posljednje skoro dvije godine, onda je Čabar među sredinama koje u Hrvatskoj imaju najmanji broj zaraženih i oboljelih. Povećanje broja zaraženih nema veze s našom odlukom o tome da u gradskoj upravi i gradskim poduzećima ne moramo nositi maske.


Ponašanje u doba epidemije stvar je osobne odgovornosti pa meni, ni bilo kome drugome, nikakav stožer ne mora govoriti da se pazim i čuvam. Kad je o okupljanjima riječ, onda su više no očita dvostruka mjerila. Jer kad HDZ organizira druženje u Vukovaru, onda tamo može doći i 5.000 ljudi, a kad se na nekoj fešti na čabarskom području nađe stotinjak ljudi, onda je to, je li, opasno i za osudu. Smiješno«, rekao je Dražović.


Osim skradskog skoka – svi u padu


Lijepo je pogledati i usporediti tablice broja zaraženih u prva te druga dva tjedna studenoga. Već smo rekli da jedini »skok« u usporedbi druga dva tjedna s prvih 15 dana bilježi Skrad (sa 7 na 11), a kod svih ostalih vidimo pozitivan pad – u Čabru sa 147 na 107, Delnicama s 65 na 45, Vrbovskom s 51 na 20, Ravnoj Gori s 28 na 8, Fužinama sa 17 na 12, Mrkoplju s 14 na 11, Brod Moravicama s 14 na 4 te Lokvama s 11 na 4. Samo nek se taj pad nastavi!


Lanjski prosinac s 347 oboljelih


Na ulasku u prosinac 2021. moguće je izvesti i usporedbu s istim mjesecom prošle godine, kada je tadašnji val epidemije prilazio svome kraju. U prosincu 2020. Gorski kotar imao je nimalo bezazlenih 347 oboljelih. Prednjačile su Delnice sa 108, a iza njih slijedili su: Vrbovsko (57), Čabar (49), Ravna Gora (35), Fužine (32), Skrad (21), Brod Moravice (16), Lokve (15) i Mrkopalj (14). Kad bi, primjerice, u prosincu ove godine bili bolji od tih brojki, bio bi to dodatni razlog za optimizam i vjeru da će biti bolje. Zadatak nije lak, ali treba ga pokušati ostvariti.