Etno udruga Turanj

Brodomoravički entuzijasti realizirali plan, nekadašnja gostionica Plavi podrum dobila novi život

Marinko Krmpotić

Oživljen prostor stare goranske gostionice jedan je od prošle godine uspješno realiziranih poslova Etno udruge Turanj / Foto Marinko Krmpotić

Oživljen prostor stare goranske gostionice jedan je od prošle godine uspješno realiziranih poslova Etno udruge Turanj / Foto Marinko Krmpotić

Postavljena je nova etno zbirka pod nazivom »Moravičko voćarstvo«, a u sklopu nje je atraktivno prezentirana stara gostionica. Izdan je treći broj Glasnika Udruge, okončan iskop i konzerviranje temelja porušene kapele u završkom kraju, a tu je i niz ekoloških aktivnostiBrodmoravička Udruga »Turanj« uspjela je, usprkos svim prijetnjama i opasnostima pandemije korone, realizirati planirano u protekloj godini, a bez imalo krzmanja predočen je na godišnjoj skupštini i kvalitetan plan rada za ovu 2021. godinu.


Govoreći o prošloj godini, predsjednik Turnja Dražen Brajdić od važnijih je aktivnosti izdvojio postavljanje nove etno zbirke koja pod nazivom »Moravičko voćarstvo« predstavlja taj dio prošlosti brodmoravičkog kraja.


Dio je postava tog novog etno prostora i atraktivna prezentacija nekadašnje gostionice Plavi podrum. Izdan je treći broj Glasnika Udruge Turanj, koji je kvalitetno pripremila Dijana Arbanas, privedeni su kraju radovi na iskopu i konzerviranju temelja davno porušene srednjovjekovne kapele u završkom kraju, spomenuo je Brajdić dodavši kako je od uobičajenih aktivnosti realizirana Noć muzeja, fašnik, obilježen je Dan pobjede, organizirana tijelovska procesija, pripremljena izložba božićnih jaslica…


Obilježen 15. jubilej
»Od ekoloških aktivnosti istaknuti treba kako su posječena osušena smrekova stabla oko vodoopskrbnog objekta na brdu Parag te su potom na tom mjestu zasađene nove sadnice.


Od suvišnog raslinja i trave također je očišćen i Kal u Brod Moravicama, kao i lokaliteti između Donjeg i Gornjeg Šehovca, a udruga se u suradnji s Hrvatskim šumama založila i za sanaciju obližnjeg šumarka Boraki.


Središnji je događaj prošle godine po mnogočemu bilo obilježavanje petnaeste godišnjice rada Udruge Turanj, kad su prigodnim druženjem u Domu kulture u Brod Moravicama sumirani rezultati rada Udruge kroz tih petnaest godina«, podsjetio je Brajdić, koji je, govoreći o aktivnostima vezanim za ovu godinu, naglasio kako je Turanj, prilagodivši se svim nužnim epidemiološkim mjerama i normama ponašanja, u dosadašnjem dijelu godine organizirao virtualnu Noć muzeja te obilježavanje fašnika, a ne manjka ni daljnih planova.


Dražen Brajdić / Foto Marinko Krmpotić


Od kresova do rallyja


»Želja nam je zapaliti krijes povodom 1. maja te održati i dalje tu tradiciju. Nadalje, primjereno ćemo obilježiti Dan pobjede i Dan antifašističke borbe te Dan župe Brod Moravice, a nastavit ćemo i s organizacijom oldtimer rallyja Frank Kurtis, kojim čuvamo sjećanje na tog čuvenog i važnog automobilskog konstruktora rođenog na našem području.


Svakako ćemo nastaviti sa započetim organiziranim obilaskom kulturne baštine Brod Moravica kako bismo što širem krugu ljudi predstavili što smo sve to prikupili, sačuvali i prezentirali u posljednjih petnaest godina trudeći se očuvati povijest i tradiciju našeg zavičaja«, rekao je Brajdić zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli postignutim rezultatima Udruge, posebno Primorsko-goranskoj županiji, koja ima veliko razumijevanje za raznovrsne aktivnosti brodmoravičkih čuvara tradicije okupljenih u Etno udruzi Turanj.


Godina u znaku književnosti


Ova će, šesnaesta godina rada i postojanja Etno udruge Turanj, u velikoj mjeri biti u znaku književnosti. Naime, tijekom godine očekuje se izdavanje i predstavljanje novih knjiga Karmen Delač Petković (»Gorske bajke«) i Emila Crnkovića (»U sjenama Okrugljaka«).


Brodmoravička etno udruga veliku pažnju u svom radu posvećuje baš izdavaštvu, što je i logično s obzirom na kvalitetu rada niza brodmoravičkih intektualaca koji se bave poviješću ovoga kraja.


Tako su, primjerice, oboje spomenutih javnosti znani i kao autori koji su osvajali Gorančicu, najvažniju goransku književnu nagradu. Sam je taj podatak jamac da će i njihove nove knjige koje će se pojaviti zahvaljujući Etno udruzi Turanj, biti vrlo kvalitetne.