OŠ "FRAN KRSTO FRANKOPAN"

Brodokupska osnovna škola slavi 165 godina rada: Najmanja matična škola u državi niže velike uspjehe

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆBROD NA KUPI – Davne 1858. godine u Brodu na Kupi s radom je počela Opća pučka škola. Danas, 165 godina kasnije, ta škola i dalje postoji i radi, i to odavno pod imenom OŠ “Fran Krsto Frankopan”. U hrvatske školske anale ove godine ta mala brodokupska osnovna škola ulazi kao najmanja matična škola u cijeloj državi!


Upravo stoga proslava njene godišnjice privukla je pažnju mnogih i dostojno je obilježena u ovoj maloj velikoj školi.


Goste i uzvanike prvi pozdravio je ravnatelj Davor Tkalac podsjetivši na to da je nedugo po početku održavanja nastave te 1858. godine izgrađena i školska zgrada koja je služila djeci ovog područja sve do 1974. godine, kad je izgrađena današnja školska zgrada uz koju djeluje i jedan od ponajboljih školskih voćnjaka u Hrvatskoj.


Nastavnica Ana i učenica Debora odlično su vodile program


Puno posebnosti
– Imamo svega 23 učenika, ali smo posebni baš zbog toga, kao i zbog činjenice da je znatan dio naših učenika romske nacionalnosti. No, trudimo se, radimo i što kvalitetnije nastojimo odraditi sve postavljene zadatke pri čemu imamo i uspjeha, pa je nedavno jedan likovni rad naše učenice ušao u red ponajboljih pri obilježavanju tridesete godišnjice Primorsko-goranske županije, a naš učenik Renato Zafirov na međuškolskom međudržavnom natjecanju u Sloveniji osvojio je prvo mjesto u bacanju kugle.


Pročelnica Edita Stilin uručila je ravnatelju Davoru Tkalcu prigodni dar


Također, naša Učenička zadruga “Bobovac” i naš školski voćnjak često dobivaju priznanja i nagrade na državnoj razini, rekao je ravnatelj Tkalac istaknuvši da su ti odlični rezultati posljedica zajedničkog rada kvalitetnih nastavnika i predanog rada učenika te zahvalivši svima koji im pomažu, od državnih tijela preko Županije do Grada Delnica, ali i njegovim prethodnicima koji su vodeći školu osigurali kontinuirani kvalitetan rad u ovoj školskoj ustanovi.


Pomoć PGŽ-a


Svečanosti je nazočila i Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije koja je uz čestitke na velikoj obljetnici istaknula činjenicu da je Primorsko-goranska županija uvijek uz sve škole svog područja, a posebno uz ovu najmanju u Hrvatskoj.


– Trudimo se da im ništa ne nedostaje kad je riječ opremi i uvjetima rada. Pomažemo kad je god to moguće, a tako će biti i dalje. Posebno smo ponosni na činjenicu da je baš OŠ “Fran Krsto Frankopan” jedina škola iz naše Županije koja je ušla u sustav tzv. cjelodnevne škole – rekla je pročelnica Stilin, a rođendan brodokupskoj osnovnoj školi čestitala je i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić istaknuvši činjenicu da učenici ove škole, mada malobrojni, često sudjeluju na raznim priredbama vezanim uz Grad Delnice.


Osnovci iz susjedenig slovenskog naswelja Fara čestitali su Dan škole svojim vršnjacima iz Broda na Kupi


U prigodnom programu koji su vodile nastavnica Ana i učenica Debora, nastupili su domaćini s izvedbom glazbenog igrokaza “Nevolje Ježića Bocka”, a kao posebni gosti nastupili su osnovci iz prijateljske i susjedne im slovenske OŠ Fara izvevši plesnu točku utemeljenu na folklornoj tradiciji ovog kraja.


Smještaj uz granicu opravdava postojanje

Zbog broja učenika često se postavlja pitanje opravdanosti postojanja ovako malih škola. Zašto država želi zadržati škole ovakve veličine jasno je iz činjenice da je brodokupska škola smještena uz samu granicu i njezino gašenje nikako ne bi bilo dobar znak za državu. No, u Brodu na Kupi imaju – barem za narednu školsku godinu – još jedan jaki adut. Naime, iduće školske godine u prvi razred ove škole bit će upisano čak sedmero prvašića!


To je u goranskim okvirima, čak i kod naselja znatno većih od Broda na Kupi, respektabilna brojka.