Stranački prioriteti

HDZ najviše sredstava dao »svojim« općinama, ostalima samo mrvice

Marinko Krmpotić

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Od ukupne Gorskom kotaru namijenjene svote od 2,45 milijuna kuna, najveći dio, točnije 1,35 milijuna kuna, završio u općinama koje vode načelnici iz redova HDZ-a, a izuzetak je Mrkopalj koji se ubraja u nerazvijena i područja kojima je nužna potpora



DELNICE  Prilično nezadovoljstva u nekim dijelovima Gorskog kotara izazvala je nedavna Odluka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o raspodjeli sredstava vezanih uz državnu potporu za razvoj brdsko-planinskih područja. Razlog nezadovoljstvu pojedinih goranskih čelnika leži u činjenici što je od ukupne Gorskom kotaru namijenjene svote od 2,45 milijuna kuna, najveći dio, točnije 1,35 milijuna kuna, završio u općinama koje vode načelnici iz redova HDZ-a.


Konkretno, Općina Skrad (načelnik Damir Grgurić) dobila je 400.000 kuna za prvu fazu rekonstrukcije ceste Skrad – Zeleni vir, Općina Brod Moravice (načelnik Dragutin Crnković) 400.000 kuna za sanaciju nerazvrstane ceste prema naselju Završje, a Općina Ravna Gora (načelnik Mišel Šćuka) 335.000 kuna za sanaciju nerazvrstane ceste u vikend naselju Suhi vrh.



Iza njih su Grad Delnice (nezavisni Ivica Knežević) koji je dobio 300.000 kuna za sanaciju ceste i oborinske odvodnje u Školskoj ulici u Crnom Lugu, a istu svotu dobila je i Općina Mrkopalj (Josip Brozović, Unija Kvarnera) za izgradnju prve faze rekreacijsko-poučne staze. Daleko iza njih su ostali »nehadezeovci«.




Grad Vrbovsko (nezavisni Dražen Mufić) dobio je 150.000 kuna za uređenje rječnog kupališta Klanac na rijeci Kupi, isto je dobila i Općina Lokve (Toni Štimac, SDP) za drugu fazu uređenja prostora dječjeg vrtića, Općina Fužine (David Bregovac, Hrvatski laburisti) dobila je 100.000 kuna za uređenje javne površine i parkirališta Čoka, a Grad Čabar (Kristijan Rajšel, SDP) 100.000 kuna za proširenje mreže javne rasvjete.


»Naizgled puno, a zapravo malo«


HDZ-ovi goranski načelnici uglavnom smatraju da se baš nema što komentirati. Mišel Šćuka zadovoljan je količinom sredstava namijenjenih Ravnoj Gori, čelnik Brod Moravica Dragutin Crnković napominje da je za projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna dobio tek 400.000 kuna.
– Da se odlučivalo po stranačkoj pripadnosti, onda bih valjda dobio puno više ili možda svu potrebnu svotu, kaže Crnković, a slično razmišlja i Damir Grgurić, načelnik Skrada, koji kaže da je 400.000 kuna dovoljno tek za početak zemljanih radova projekta vrijednog – 7 milijuna kuna.
– Kad se sve to malo detaljnije pogleda, onda se vidi da smo naizgled dobili puno, a u stvari – jako malo, smatra Grgurić.

 


Razvojni projekti


Budući da su ove četiri lokalne samouprave (dva grada i dvije općine) zajedno dobile tek 500.000 kuna, što je daleko manje od 1,35 milijuna kuna koje su dobile »hadezeovske« općine, reakcija među onima koji su dobili malo nije nedostajalo. Prvi se javio gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji je ministru Marku Paviću poslao pismo u kojem traži pojašnjenje kriterija po kojima je novac podijeljen.


– Nelogično je da znatno manje sredine od Vrbovskog dobiju puno više novaca i to ne za projekte, već troškove vezane uz komunalnu infrastrukturu. Za razliku od njih, mi imamo gotovu projektnu dokumentaciju te čak i građevinsku dozvolu, ali nama se sredstva ne dodjeljuju, a kad tražimo da nam se pojasne kriteriji, onda iz nadležnog ministarstva gospodina Pavića odgovora – nema, iako je iščitavanjem raspodjele novca jasno da je riječ o stranačkom ključu raspodjele. Mi smo prijavili projekt uređenja prometnice i infrastrukture prema kupalištu Klanac. Taj je projekt vrijedan oko 2 milijuna kuna, a država nam je odlučila pomoći sa 150.000 kuna što je premalo, pogotovo usporedi li se s darivanjem od 300.000 do 400.000 kuna namijenjenih uređenju pojedinih cestica do malih naselja u kojima ne živi nitko, ili možda tek jedan ili dva starija čovjeka. Takav način ne želimo prihvatiti jer se tu obezvređuje ozbiljan rad, projektiranje i izrada dokumentacije, a daje se za pravo onima koji ništa od toga ne rade, već samo izrade troškovnik za pojedine poslove vezane uz komunalnu infrastrukturu. No, oni su očigledno po stranačkoj liniji bliži odgovornima iz nekih ministarstava, zaključuje gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, naglašavajući da bi Ministarstvo regionalnog razvoja trebalo podupirati razvojne projekte, a ne stranačku infrastrukturu po Hrvatskoj.


Bregovac: Lakrdija, a ne regionalni razvoj


​Načelnik Općine Fužine David Bregovac, ujedno i predsjednik Hrvatskih laburista, smatra da ova odluka pokazuje sve o načinu vladanja HDZ-a u Hrvatskoj.
– Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz samo dvije odluke dodijelilo je nešto više od 84 milijuna kuna, a od toga je više od 60 milijuna kuna dodijeljeno županijama, gradovima i općinama gdje stoluju HDZ-ovi šerifi. Ovime je HDZ regionalni razvoj Hrvatske sveo na lakrdiju. Pokazali su da im je i dalje apsolutni cilj punjenje vlastitih džepova i plaćanje lokalnih pijuna za skupljanje glasova, širenje lažne slike o »brižnosti« HDZ-a kako bi maskirali korupciju. Način diobe novca građanki i građana svodi se na jednostavan nazivnik HDZ-ovog političkog ključa. Sličan se princip razbacivanja novca poreznih obveznika proteže kroz sva ministarstva, osim u projektima kroz koje se želi prezentirati sila HDZ-a kako bi se umanjio značaj bilo koje druge, njima »neprijateljske« stranke, rekao je Bregovac.

 



Loši kriteriji


Istu svotu kao i Vrbovsko, dobila je i Općina Lokve čiji se načelnik Toni Štimac (SDP) ne buni na količinu. Dapače, kaže, tražili su 180.000 kuna, a dobili 150.000 i tu nema ni riječi prigovora, već samo zahvale. No, ističe Štimac, problem je nešto drugo…


– U prethodnoj verziji »brdski« je zakon obuhvaćao 45 lokalnih samouprava, a sad ih je 85. I dok ih je bilo samo 45 bunili smo se da tu ima onih koji veze nemaju s brdsko-planinskim područjem. Sad je stanje još gore, a slična količina novaca dijeli se na gotovo dvostruko veći boj općina i gradova pa je logično da su mnogi nezadovoljni. Uz to, čini mi se da su i kriteriji jako loše razrađeni jer je nelogično da mi kao nerazvijenije područje od, primjerice, Vrbovskog, dobivamo isto ili manje, kaže Štimac, a njegov stranački kolega, gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel ističe da je podjela po stranačkom ključu u Hrvatskoj politici folklor od kojeg niti jedna vlast do sada nije odstupila.


– Naravno da tako ne bi trebalo biti, ali tako jest. Ono što bi ipak trebalo poštovati je mjera s kojom se ta stranačka raspodjela realizira jer, primjerice, baš u ovom slučaju vidi se iz svemira da su nagrađivane one općine i gradovi kojima su na čelu članovi HDZ-a. Osim toga, opet je uočljivo da je Gorski kotar, koji je jedini uz Liku čisto brdsko-planinsko područje, opet u cjelini gledano prošao loše jer je od ukupnih 23,1 milijun kuna dobio samo 2,4 milijuna, što znači da su opet puno bolje prošli oni koji nisu stopostotno brdsko-planinsko područje, smatra Rajšel.



Taktika: kvaliteta


Pitanje je što se uopće u Hrvatskoj odlučuje bez svojevrsnog »strančarenja«, rekao nam je načelnik Mrkoplja Josip Brozović koji nije kadar HDZ-a, ali budući da se Mrkopalj ubraja u nerazvijena i područja kojima je nužna potpora, logično je da su dobili solidnih 300.000 kuna.


– Ipak, skrećem pažnju da su ove odluke za sada još uvijek samo lista odabranih projekata. Tek kad i ako novac sjedne na naše račune, moći ćemo biti zadovoljni, a naravno da će nam tih 300.000 kuna dobro doći za realizaciju projekta šetnice, odnosno biatlonske i skijaško-trkačke staze, rekao je Brozović, dok Ivica Knežević, čelni čovjek Delnica, također zahvaljuje na pomoći, ali razumije i nezadovoljstvo pojedinih kolega.


– Prošle godine većini goranskih općina i gradova sufinancirana su dva projekta, a nama samo jedan. No, nismo se bunili, već smo nastavili raditi i izrađivati što kvalitetnije projekte, rekao je Knežević.