Nautički sajam

FOTO/VIDEO Otvoren Rijeka Boat Show: Za dvije godine Rijeka će imati najmoderniju marinu na Jadranu

Edi Prodan

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Nautički sajam Rijeka Boat Show s rekordnim brojem od 81 izlagača dočekao petak i svoje otvorenje na Gatu Karoline Riječke.RIJEKA – Vjerujem da ćemo za dvije godine ili najkasnije 2025. s ovog mjesta imati pogled na najmoderniju marinu na Jadranu, na naš Porto Baroš. Iako je to za mnoge i ne tako davno djelovalo neostvarivo, zahvaljujući suradnji ACI-ja i Gitonea, sve se kreće u dobrom smjeru tako da će uskoro Rijeka postati najvažnijim nautičkim centrom Jadrana. S obzirom da za nekoliko mjeseci ulazimo u schengenski prostor, još se jednom iskazuje kako se Rijeka odlično snalazi u velikim državnim sustavima, kako spremna čeka vrijeme kad će postati dio moćnog sustava EU-a. Uklapa se u sve to, u ambicioznu viziju Rijeke, i Rijeka Boat Show, sajam nautike koji krupnim koracima grabi naprijed čime pokazuje kako Rijeka sve više živi uz more i za more. Ujedno, s obzirom da smo ovih dana preživjeli nikad do sada viđeni potop, iskoristio bih i ovu prigodu kako bih se zahvalio svim žurnim službama Grada Rijeke koje su grad i ljude spašavali u najtežim trenucima nevremena, istaknuo je gradonačelnik Marko Filipović koji je Rijeka Boat Show proglasio otvorenim.Foto galerija: Rijeka Boat Show Foto: Vedran Karuza


Iako su organizatori strepili zbog katastrofalnih vremenskih nepogoda što su zadesile Rijeku, sve je ipak ostalo na svom mjestu tako da je nautički sajam Rijeka Boat Show s rekordnim brojem od 81 izlagača dočekao petak i svoje otvorenje na Gatu Karoline Riječke.
– Sretan sam je smo unatoč nevremenu uspjeli danonoćnom radom, u noći prije otvaranja to je bilo do 3 sata u jutro, pripremiti sve kako bi se sajam mogao održati. Hvala svima koji su participirali bilo u kom smislu u organizaciji sajma jer bez svih njih ne bi ga bilo. Hvala svima, ali prave zvijezde ovog projekta su prije i iznad svih – izlagači. Svojom brojnošću i sadržajem izloženog učinili su ovaj sajam jednim od najznačajnijih u Hrvatskoj. Vjerujem kako će posjetitelji sve do nedjelje u 17,30 sati kad se RBS zatvara uživati, naglasio je direktor sajma Ivan Črnjarić.


Na prepunom gatu, na kopnu, pod šatorima, kao i u moru ima se što vidjeti. Specifičnost ovogodišnjeg sajma su iskoraci u segmentu male hrvatske brodogradnje, širenje luksuzne ponude te brojne hrvatske premijere. Marin Boat hrvatskom tržištu predstavlja brodice povoljnijih cijena, one duljina do 10 metara. Na sajmu je premijerno izloženo i aluminijsko plovilo Piranhascraft koje omogućava i probne vožnje. Posjetiteljima će posebno zanimljive biti demonstracijske vožnje Sailfin električne hydrofoil daske koje predstavlja tvrtka Plurato.


Na 5 tisuća kvadrata

Sajam se prostire na 5 tisuća “kvadrata”, a ovisno o vremenskoj slici očekuje se od 10 do 15 tisuća posjetitelja. Radno vrijeme sajma u subotu je od 10 do 19 sati, u nedjelju od 10 do 17,30. Cijene ulaznica su 15 kuna za posjetitelje od 10 do 18 godina, 30 kuna za odrasle dok je za djecu mlađu od 10 godina ulaz besplatan.

Premijera ovogodišnjeg sajma koja privlači najviše pogleda svakako je Monachus 70 Fly – najveća ikad serijski proizvedena motorna jahta u Hrvatskoj čija je vrijednost skoro 20 milijuna kuna.


Uz gradonačelnika Filipovića i direktora RBS Črnjarića, prisutnima su se prigodnim govorima obratili i Rajko Jurman, ravnatelj odjela komercijalnih poslova Lučke uprave Rijeka, Marko Mikašinović, voditelj razvoja proizvoda TZG Rijeke, Zlatan Marunić, pročelnik UO za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ te Dražen Tomić, direktor Odjela pravnih poslova i ljudskih resursa ACI-ja.