LJETNI ĐIR

FOTO Vela plaža najdulja je i najpoznatija na otoku Krku. Oko podneva je već nemoguće naći mjesto

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Bašćanska je ljepotica pravi magnet za kupačeNajveća, odnosno najdulja, najljepša, najpoznatija i najpopularnija plaža na otoku Krku, a vjerojatno i šire, zasigurno je bašćanska Vela plaža. Svi ti superlativni prefiksi spomenutu kupališnu oazu, nimalo iznenađujuće, svakoga ljeta čine i najposjećenijom plažom na otoku Krku zbog čega se povremeno, zbog ponekad objektivno gledano i prevelike gužve, mnogi kupači znaju požaliti na njezinu preveliku zagužvanost.


Da blagoslov ponekad znade prerasti i u prokletstvo, primijetit će i zaključiti oni koji u nakani guštanja u suncu i moru preferiraju mir, tišinu i osamu koje ćete, posebice u srcu sezone, na Veloj plaži teško pronaći.


Ipak, unatoč svemu tome, bašćanska krasotica i nadalje ostaje magnetom za kupače, kako one odsjele u Baški, tako i dnevne posjetitelje iz svih dijelova otoka Krka koji, u nakani upoznavanja svih prirodnih ljepota Bodulije, rijetko odlučuju propustiti priliku obilaska i iskušavanja te šljunčane plaže, nastale na ušću Vele rike – jedinog stalnog vodotoka na jadranskim otocima koji se upravo u njezinom središtu ulijeva u plavo i čisto more Bašćanske uvale.


Foto: Mladen Trinajstić


Mnogo aktivnosti i sadržaja
Vela plaža s vremenom je izrasla u najprepoznatljiviji simbol Baške, ključan element njezine vizure koju uljepšava svojim gotovo dva kilometra dugim žalom. Iako u špici sezone pogled na to kupačima gusto načičkano kupalište nekoga može podsjetiti na prizore obrednih kupanja u indijskome Gangesu, bašćansku plažu i nadalje krasi čisto, plavo i kristalno bistro more čiju kvalitetu, treba i to reći, kontinuirano prate i mjere nadležne javnozdravstvene institucije, rezultate čijih mjerenja Bašćani redovito javno objavljuju i ponosno prezentiraju.


Stoga i ne čudi da je još od 1999. godine, kao jedna od prvih hrvatskih plaža, upravo ova bašćanska ponosna nositeljica europske Plave zastave, simboličnog dokaza visoke kakvoće mora koje je oplahuje, ali i ništa manje visokoga komunalnog standarda. Na Veloj plaži kupače čeka mnogo aktivnosti i sadržaja.


Okružena je restoranima i kafićima, a na samoj plaži moguće je unajmiti pedaline, daske za jedrenje, suncobrane, ležaljke… Zapravo sve čega se možete (ili još uvijek ne možete) dosjetiti.


Srasla s mjestom i okolnim smještajnim kompleksima koji je opasuju, spomenuta je kupališna oaza tako na neki način postala produžetkom ili, bolje rečeno, nositeljicom sveukupne ponude i sadržaja koji se kupačima i šetačima nude na nebrojenim terasama ugostiteljskih i trgovačkih objekata u njezinom najbližem susjedstvu.


Duga šetnica u njezinoj pozadini uz koju se redaju kafići, restorani, trgovine, ali i street food zalogajnice, tako je neizostavna sastavnica ukupne slike Vele plaže za koju se zahvaljujući svemu tome može reći da – nema što nema!


Brigita, David, Lila, Cinthia i Balasz, Mađari koji uživaju u ljepotama Vele plaže, Foto: Mladen Trinajstić


Licencirani spasioci


Za razliku od mnogih drugih otočnih plaža, stabala u blizini Vele plaže baš i nema previše što ne znači i da kupači željni predaha od prženja na vrelom kolovoškom suncu ondje ne mogu pronaći hlada. Na stotine, bolje rečeno tisuće, suncobrana i ležaljki koje se pod njima mogu unajmiti nude se tako svakom tko ih se ovih dana dosjeti iznajmiti na vrijeme, po cijeni od 150 kuna (za cjelodnevni najam suncobrana i para ležaljki).


Vela plaža u čijim ljepotama u zenitu ljetne sezone svakodnevno guštaju na tisuće kupača, danas je jedna od rijetkih koju nadziru spasioci, i to oni »pravi«, licencirani od Hrvatskog crvenog križa. Frane Dragoslavić, kojem je ovo već šesta sezona koju provodi u obavljanju tog zahtjevnog ali i odgovornog posla, otkrio nam je da se svake sezone na Veloj plaži »odradi« između 30 i 40 ozbiljnih intervencija.


– Eto, upravo smo pred koji dan ovdje izveli, na sreću svih nas uspješno, jednu reanimaciju, kaže naš sugovornik otkrivajući nam da su segmenti Vele plaže u pravilnom rasporedu pokriveni spasiteljima, ali i defibrilatorima i bocama kisika.


– Posla je mnogo, ali ga istovremeno i volim raditi zbog čega mi nije tlaka, kaže Frane otkrivši nam da se gotovo svakodnevna interveniranja ondje uglavnom »vrte« oko vrućinom uzrokovanih slabina, često srčanih udara ali i lomova te, naravno, utapanja.


Foto galerija: Bašćanska Vela plaža najdulja je, najljepša i najpoznatija na otoku Krku Foto: Mladen Trinajstić


Uredno i čisto


– Kako bilo, sezona teče svojim tijekom, ljudi ima i više no što smo ih očekivali pa se, mislim, nitko ne može žaliti. Kupači su uglavnom zadovolji Baškom i njezinom plažom, mnogi se ovamo desetljećima vraćaju, kaže nadalje razgovorljivi Frane navodeći i da se kritike koje čuje uglavnom odnose na ono na što nitko od lokalaca ne može utjecati – gužve, vrućine ili pak ponekad (pre)hladno more!


Slične smo dojmove čuli i od njegovih kolega sa susjednog segmenta Vele plaže, plažnih redara Ivana i Luke, zaduženih za vođenje i upravljanje plažnim uslugama u zoni Beach bara Porto.


– Veseli nas čuti od kupača pohvale na račun urednosti i čistoće plaže, tim više što znamo koliko se sa strane svih ovdašnjih koncesionara truda ulaže u nastojanja da se unatoč gužvama i golemoj količini kupača Vela plaža održi u obliku koji ovakva ljepotica zaslužuje, kažu nam spomenuti.


– Sad oko podneva pomalo već postaje problem pronaći mjesto, ali oni koji su se potrudili doći do deset sati ujutro, mogli su birati gdje će se i kako smjestiti, kaže Ivan ustvrdivši da i po pitanju odabira mjesta na žalu vrijedi ona – tko prvi – njemu djevojka!


Foto: Mladen Trinajstić


Plaža za pse


A na samoj plaži nema čega nema, kažu nadalje naši sugovornici ističući da osim osnovnih sanitarnih sadržaja, dostupnih duž cijele Vele plaže, najveća i najpopularnija otočna plaža nudi široku lepezu usluga ugostiteljstva ali i sporta i rekreacije, odnosno mogućnosti korištenja morskih rekvizita.


U najudaljenijem dijelu plaže smještena je i plaža za kućne ljubimce, u pozadini središnjeg dijela veliko je igralište za djecu, a ne manjka niti rampi, odnosno pristupnih staza kojima se mora i osvježenja mogu »dočepati« one slabije pokretne ili pak osobe s invaliditetom.


– Ovo je predivna plaža, morali smo je posjetiti iako sami ne odsjedamo u Baški, već u Krku, otkrili su nam pak Mađari Brigita, David, Lila, Cinthia i Balasz.


– Ničeg ne manjka, sve je nadohvat ruke i uistinu nam je lijepo ovdje. Bilo bi naravno bolje i ljepše kad bi bilo nešto manje ljudi, ali sezona je, svi su kao i mi ovih dana pohrlili na more zbog čega brojnošću kupača nismo iznenađeni, kaže Balasz.


Foto: Mladen Trinajstić


Premalo WC-a


Njegov prijatelj David rekao je pak da bi, u red konstruktivnih kritika, mogao uvrstiti tek svoj dojam da je sanitarija, odnosno plažnih WC-a, posebice onih čije korištenje nije potrebno platiti – premalo. Među kupačima smo zatekli i Zagrepčane Kristiana i Vlatku koji su se, kažu nam, s obzirom na to da već godinama ondje ljetuju, u Baški i na njezinoj plaži odavno udomaćili.


– Znam se ponekad okupati i na nekim drugim plažama ovog otoka, ali ipak je jedna i jedina naša Vela plaža, kaže Kristian koji u susjednoj Dragi Bašćanskoj, u kući koju su davno kupili njegovi roditelji, ljetuje otkad zna za sebe, što će reći pedesetak godina.


– Naravno, najbolje je i najljepše u lipnju i rujnu, kad je plaža slobodnija i manje zakrcana, ali i špica ima svojih draži, zaključuje naš sugovornik ocijenivši da se s bašćanskim žalom rijetko koji može mjeriti!


Spasiteljima na raspolaganju defibrilatori ali i boce s kisikom, Foto: Mladen Trinajstić