BOGAT PROGRAM

FOTO U Križišću održana tradicionalna Bela nedilja: Ponikvarska padela skuhala najbolji gulaš

Foto Angela Maksimović

Foto Angela Maksimović

Osim »6. kotlića Bela nedilja«, održani su i turnir u malom nogometu te izložba slika Ivana Tomečaka, a nastupili su Tamburaški sastav Fontana te KUD »Eugen Kumičić« 


KRIŽIŠĆE – Na tradicionalnom obilježavanju Bele nedilje na Križišću ove je godine bilo vrlo sadržajno. Bogati je program prve nedjelje u mjesecu listopadu započeo na školskom igralištu malonogometnim turnirom »Tri na tri«, na kojem su snage odmjerile ekipe mlađih dobnih uzrasta. Osim sportskog natjecanja, posjetitelji su mogli razgledati radove akademskog slikara Ivana Tomečaka, ali i uživati u gastronomskoj ponudi. Ponuđeni su bili proizvodi OPG-ova, a centralni događaj bio je »6. kotlić Bela nedilja«. Sudjelovale su na njemu brojne ekipe zanimljivih naziva: Beverly Hills, Brzi i žestoki, Boćari Križišće, Boćarice Križišće, Dolanski zeti, Jakovarske neveste, Kapucino, Pepovi, Polovnjače, Ponikvarska padela i Stipčići Republika.

Iako su svi kotlići s gulašom jako lijepo mirisali te izgledali ukusno, za pobjednika je proglašena ekipa Ponikvarska padela, koja je prvi put sudjelovala na natjecanju na križišćanskoj Beloj nedilji, a drugo i treće mjesto pripalo je timovima Kapucino te Pepovi. Ivona Mičetić iz pobjedničke ekipe odala nam je ključ uspjeha.


– Naša tajna je dobra ekipa, dobro zaliti i puno volje, rekla nam je veselo Ivona.Nakon proglašenja najboljeg kotlića, posjetitelje su raspjevali i rasplesali članovi Tamburaškog sastava Fontana, koji su ih uveli u zaključni, večernji dio programa. Također, valja napomenuti da su odslužene i dvije mise, jutarnja u crkvi Svete Trojice i popodnevna u crkvi Presvetog Srca Isusova, a na potonjoj je dana zahvala za plodove zemlje. Nakon popodnevne mise održan je nastup lokalnog Kulturno-umjetničkog društva »Eugen Kumičić«.Zadovoljstvo čitavom manifestacijom iskazao je Sanjin Juričić, predsjednik Mjesnog odbora Križišće, koji smatra da je važno očuvati običaje sredine.


– Nekada je tradicija bila veća, a danas je više do toga da se užance ne zataru. Nije na muku, držimo običaj i uvijek idemo naprijed. Odazvalo nam se je jedanaest ekipa s kotlićima, ujutro je na misi u crkvi Svete Trojice bilo krcato, veliki interes izazvao je i akademski slikar Ivan Tomečak, a navečer je bilo dobro posjećeno i lijepo na nastupu KUD-a »Eugen Kumičić« te na koncertu. Tako da smo mi u mjesnom odboru zadovoljni, istaknuo je Juričić.


Belu nedilju na Križišću organizirali su MO Križišće i KUD Eugen Kumičić, a pokrovitelji manifestacije su Grad Kraljevica i Turistička zajednica grada Kraljevice.