Dani MO Luka

FOTO U Jedrarskoj ulici održani Likovni susreti: Učenici za samo tri sata stvarali reprezentativna umjetnička djela

Claudia Bošković

SNIMIO VEDRAN KARUZA

SNIMIO VEDRAN KARUZAProgram ovogodišnjih Dana MO Luka održan je u dvodnevnom terminu, a u subotu se manifestacija nastavila s već tradicionalnim 18. Likovnim susretima u Jedrarskoj. Naime, riječ je o smotri radova učenika osnovnih i srednjih škola koji se događanju odazivaju na dobrovoljnoj bazi, dok im MO Luka omogućava materijale kojima će učenici krenuti u izradu svojih radova.


– U svojim radovima učenici crtaju ono što im je interesantno, izrađuju vlastito viđenje pejzaža, vidika, arhitekture ili nečega drugog što smatraju da bi mogli nacrtati. Tema je proizvoljna, pristup je potpuno demokratski, prilagođava se onome što odgovara djeci i njihovim mentorima. Oni pristupaju toj određenoj lokaciji, određenom vidiku i to prenose u svom viđenju i u osobnom likovnom izričaju, objasnio nam je Denis Frančišković, član MO Luka.

Od tehnika je najkorišteniji akvarel jer, iako se ne radi niti o približno najjednostavnijoj tehnici, u relativno kratkom vremenskom periodu od tri sata učenici mogu realizirati reprezentativno umjetničko djelo.


Iako događanje ima prvenstveno intrinzičnu kreativnu vrijednost za svakog učesnika, svakako nije naodmet niti činjenica da se mogu osvojiti i nagrade, ali i zahvalnice kojima se odaje priznanje za sudjelovanje svakom učesniku.– U samom razgovoru s učenicima koji su pristupili znamo da je njima sam događaj po sebi nagrada, i oni uopće ne očekuju nikakve nagrade, iako ih mi sa naše strane uvijek dočekamo s jednim laganim sendvičem, sokom, priborom za slikanje. Što se tiče nagrada imamo prvo, drugo i treće mjesto, a simbolično smo im za ovu godinu pripremili ruksake s okvirima za slike, istaknuo je Frančišković.