HUMANOST NAJMLAĐIH

FOTO U Crikvenici održan dječji adventski maraton “Mali maratonci”, pogledajte kako je bilo

Robert Šimonović

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Na ovogodišnji dječji adventski maraton prijavilo se 430 sudionikaCRIKVENICA – Zima, zima – e, pa što je, ak’ je zima, nije lav! Zima, zima – pa neka je, ne boji se ‘ko je zdrav! A što može zima meni, što mi može, što mi smije? Nek’ mi nosić pocrveni, eto, to je, to je sve! Mantrali su tako crikvenički klinci i klinceze, a bogme i njihovi roditelji, nonići, none, tete i barbe, prkoseći danas u centru Crikvenice prosinačkoj buri, svakoj zimi i hladnoći, i to u sklopu još jednog dječjeg adventskog maratona “Mali maratonci”. A kako im je to pošlo za rukom? Upravo tako što su trčali brže od svakog vjetra, možda čak i geparda, antilope ili pume, bildajući tako zdrav sportski duh, natjecateljski, ali još i važnije – humanitarni karakter.


Plemenit cilj


Kako nam je u ime organizatora, Društva Naša djeca grada Crikvenice, pojasnila Katarina Stojević, na ovogodišnji dječji adventski maraton prijavilo se 430 sudionika, neke od njih bura je ipak uspjela zastrašiti, ali sve u svemu, Katarina je ipak iskazala zadovoljstvo odazivom djece, njihovih roditelja i drugih posjetitelja. Ono što najviše veseli je humanitarni karakter “Malih maratonaca”.

– Rezultat je ovdje manje bitan i doista je u drugom planu. Najvažniji je plemenit i humanitarni cilj koji stoji iza jednog ovakvog okupljanja i druženja. Mogu reći da su svi oni koji su se danas uopće pojavili, buri unatoč, pravi pobjednici, kazala je Stojević, podsjetivši kako je sav prihod od kootizacija namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju iz Udruge Uspjeh.


I dok mi razgovaramo s članicom crikveničkog DND-a, umalo su nas pregazili mama Simona Kuzmić i njezin trogodišnji sin Karlo, ušavši u cilj kao prvi u kategoriji jasličaraca. Naravno, kako to nalažu pravila struke, odmah odlazimo prikupiti prve dojmove pobjednika.– Bilo nam je super, zaista jedno predivno iskustvo i divno događanje za djecu, govori mama Simona, koja je sa sinom Karlom u grad pod Kotorom stigla iz baroknog Varaždina.


– Trenutno boravimo u Thalassotherapiji Crikvenica, čuli smo da se održava humanitarna utrka i pomislili: “Zašto se ne bismo prijavili?” Po prvi puta smo sudjelovali na ovakvom događanju i drago nam je da jesmo, zaključuje Simona koja na naše pitanje o impresijama Crikvenice veže samo superlative.


– Predivan je grad, ima puno sadržaja za djecu i zaista bih svima preporučila da dođu u Crikvenicu, kaže Simona Kuzmić, dok je Karlo požuruje po zaslužene krafnu i sok.


Prednosti Malih maratonaca


Druga je u cilj utrčala malena Gita u pratnji majke Jasne Borbelj Čeko. Iako su cure svaki dan trenirale, vježbale, pa čak i po kući trčale krugove ne bi li u cilj ušle prve, pobjeda im je izmakla za ušicu igle. Šalu na stranu, znaju one da je najvažnije sudjelovati, a Gitina mama, koja nam je odranije poznata kao psihologinja iz crikveničke Srednje škole dr. Antuna Barca, itekako dobro zna i koje su prednosti Malih maratonaca, benefiti boravka na otvorenom, sporta, rekreacije i odvojenosti od mobitela i drugih digitalnih zagađivača današnjice.Osim jasličaraca, trčali su i vrtićarci, i to u dvije skupine odvojene po spolu. Po dobi i spolu odvojena su bila i osnovnoškolska djeca, a trčali su osnovci od 1. do 8. razreda. Dječja humaniratna utrka “Mali maratonici” dijelom je programa Adventa u Crikvenici, organiziranog od strane Grada Crikvenice i TZG-a Crikvenice, dok su uz njih pokrovitelji utrke bili i komunalno poduzeće Eko Murvica, hotelska kuća Jadran i agencija Via Mea Travel.


Nastavak adventskih događanja


 


Crikvenička božićna bajka uz more započela je prošlu subotu paljenjem lampica i otvaranjem klizališta Ledena morska bajka na Trgu Stjepana Radića. Božićnu idilu prvog dana otvaranja Adventa u Crikvenici malčice su pokvarile nepovoljne vremenske prilike, odgodivši planiranu svirku benda Night Express u Preradovićevoj ulici. Adventskih događanja ipak neće nedostajati s obzirom na to da je osmišljen bogat program s pregršt događanja, a već su danas na rasporedu brojne radionice – Glinaonica, Sushi radionica i Adventska vinska škola. Raspored događanja moguće je pronaći na web i Facebook stranici Adventa Crikvenica te web, Facebook i Instagram stranici Grada Crikvenice.