
SNIMILA: MATEA JURCIC
Događaj je spojio proizvođače, ugostitelje, turističke iskusnice i iskusnike Rijeke i riječkog prstena kao građane u jedinstveni festival okusa i doživljaja
povezane vijesti
Ne treba mnogo riječI, ne treba puno priče kad lica govore srećom. Trsatska gradina je zahvaljujući manifestaciji “Jačanje imidža gastronomije Rijeke i riječkog prstena – mozaik okusa i doživljaja“, u provedbi TZG Rijeke i TZ-a riječkog prstena: Kostrene, Bakra, Kraljevice, Čavla, Jelenja, Viškova i Kastva kojem je prisjedinjena i Klana, uz podršku Hrvatske turističke zajednice bila baš takva – zračila je oduševljenjem kako brojnih posjetitelja, tako i samih organizatora. Razlog toliko nabujale rijeke dobrih emocija bio je u osnovi jednostavan: Rijeka i svo šarenilo okolnih jedinica lokalne samouprave u cijelosti su otpustili kočnice najrazličitijih stega i do kraja oslobodili samopouzdanje ali i samopoštovanje te pred goste iznijeli ono najbolje što imaju, ono što ih čini jedinstvenima i kroz vrijeme prepoznatljivima.
Događaj je naime spojio proizvođače, ugostitelje, turističke iskusnice i iskusnike Rijeke i riječkog prstena kao građane u jedinstveni festival okusa i doživljaja. Koliko je sve bilo dobro osmišljeno, pa i ne samo u krajnjoj gastronomskoj izvedbi, pokazala je brzina nestajanja hrane: zajednički prostor TZ-a Jelenja i Čavli gdje je dominirala palenta kompirica i grobnički sir bili su “očišćeni” u nekoliko desetaka minuta. Ostali su kolači od palente sa suhim voćem, ali ni oni nisu dugo odolijevali navali gostiju najrazličitije dobi.
Direktor TZG Rijeka Petar Škarpa bio je doslovno “rastrgan” od strane posjetitelja prepunih pohvala i davanja izjava za medije, a ponavljalo se njegovo pojašnjenje razloga organizacije manifestacije.
– Željeli smo objediniti proizvođače, ugostitelje i turističke zajednice riječkog prstena, stvoriti jedinstvenu platformu za predstavljanje lokalnih specijaliteta i običaja, te na taj način najozbiljnije najaviti naš ulazak u 2026. godinu koja će biti u znaku Europske regije gastronomije. Želimo pokazati svoju gastro snagu, bogatstvo tradicije i kreativnost suvremene gastronomije, naglašavao je Škarpa.
Posjetitelji su uistinu imali u čemu uživati jer ponuda lokalnih specijaliteta bila je zadivljujuća. Istovremeno oda tradiciji ali i velika hrabrost u iskoracima poput sladoleda napravljenog od grobničkog sira, drenjula u likeru i slastica pripremljenih od njih, kostrenskih liganja kapetana Ante. Halubajska štrudla i viškovska maneštra od bobići i presnac – toliko poznati, jednostavni, dio svih naših odrastanja, a opet tako posebni.
– Kuharicu koja je izašla prije nekoliko godina, a u kojoj se na čakavskom opisuju naši tradicijski recepti, zbog velikog se zanimanja prevodi na engleski i standardni hrvatski. Jednostavno, a tako posebno, naše od namirnica koje karakteriziraju naš kraj. Zvuči jednostavno, a tako je osebujno, istaknula nam je Marina Jurić, direktorica TZ Viškova.
Bakar se predstavio Bakarskom vodicom, baškotima, i posebno osmišljenom tortom, Kastav jelima koja su spojila more i šumu te vinima među kojima se isticala belica. Mozaik okusa i doživljaja ponovno donosi zalogaje riječke kockice, uz prezentaciju pića – Kvarnerski pelinkovac i koktel Laval Spritz. Da bi se pokazalo i snagu današnje, najviše gastronomije, gostima se predstavio i chefovski tim Hiltona. I to kako! Tradicija – sipe, paleta – ali i hrabri, neobični dodir moderne kuhinje koja obožava eksperimentirati.
– U našem bakarskom kraju imamo jako veliku raskoš kada je gastronomija u pitanju. Svu tu našu tradiciju, u velikoj mjeri oplemenjujemo s dodirom današnjice tako da bez imalo pretjerivanja mogu istaknuti kako smo danas itekako konkurentni najjačim gastro regijama, pojasnila nam je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra.
Događaj je inače započeo okruglim stolom na kojem su participirale sve najvažnije karike koje stvaraju eno-gastro priču Kvarnera, slijedio je izložbeno-prodajni dio Mozaika okusa i doživljaja kad je svaka turistička zajednica u suradnji s partnerima ugostiteljima, proizvođačima promovirala ponudu svojeg kraja što se kasnije objedinilo scenskim programom “Rijeka i Riječki prsten, mjesto okusa i doživljaja – kako nastaju naša jela“.
Na kraju – glazbeni program u kojem su nastupili KUD-a Lanterna i klape Baladura, Grobnički dondolaši kao i predstavnici Kuća halubajskega zvončara. Publika – a u tom se dijelu programu pridružila i gradonačelnica Rijeke Iva Rinčić – je iznosila sjećanja na svoje najdraža jela i okuse djetinjstva, dok je program je na iznimno dinamičan način vodio Neno Pavinčić.