LJETNI ĐIR

FOTO Posjetili smo kupalište Preluk: Raj za kupanje, sunčanje i kartanje

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Na prelučke stijene i dvije plaže dolaze i oni kojima je to dugogodišnje omiljeno kupalište i sunčalište, ali i oni koji su ga ove godine sasvim slučajno otkriliNašu ljetnu patrolu po kvarnerskim plažama nastavljamo na Preluku. Kupalište Preluk, smješteno u istoimenoj uvali, dugo je vremena bilo poznato kao kampiralište na koje su razni europski avanturisti dolazili boraviti sa svojim kamp-prikolicama i drugim »kućicama na kotačima.«


Preluk je davnih godina okupljao neke druge Europljane, neka druga vozila i neke druge kotače. Taj je dio Kvarnera nekoć bio poznat po automobilističkim i motorističkim utrkama koje su u cijelom kraju budile velika uzbuđenja.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


Neki za, neki protiv


Danas je situacija na Preluku mnogo mirnija. Buka motora je utihnula, kampa kao takvog više nema, a te se nedjelje, kad smo posjetili plažu, žarko ljetno sunce skrilo iza bijelih oblaka. Na samom prilazu plaži Preluk nudi se neasfaltirano parkiralište na kojem možete ostaviti automobil besplatno, a ako budete imali vozačke sreće, možete pronaći i mjesto u hladnu ispod kojeg drveta.
Dobro popunjeno parkiralište sadržavalo je automobile s mnogim registracijama. Osim nekoliko domaćih, mogle su se vidjeti registracijske oznake gostiju iz nama susjednih zemalja Srbije, Slovenije, Italije, ali i iz nekih daljih zemalja kao što su Njemačka, Bjelorusija, Ukrajina ili Slovačka, odakle je na Preluk pristigla jedna brojna ekipa.


– Ovo nam nije prvi put da smo u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina smo bili u Opatiji i na Krku. Danas smo prvi put ovdje na Preluku. Plaže na Preluku su vrlo male za naš ukus.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


Danas baš nije jako sunčano, a voda je jako hladna. To djeci pogotovo ne ide na ruku. U idućim danima ćemo posjetiti mnoga druga mjesta i plaže na ovom dijelu Kvarnera, pa će nam utisci možda biti potpuno drukčiji, rekla je Zuzana iz Slovačke koja u Hrvatskoj ljetuje s obitelji i prijateljima.


Prelučki se kupači mogu kupati na dvije plaže, na stijenama koje se nalaze između njih ili na mulu na krajnjem zapadu uvale Preluk. Obje su plaže opremljene koševima za smeće i tuševima. Iako su već godinama znano mjesto za kupanje, kupalište na Preluku još uvijek privlači neka nova lica.


– Ne dolazimo često ovdje. Tek se drugi put u životu kupamo na ovoj plaži. Ali u redu je jer je kafić u blizini, a parkiranje je besplatno, stoga nam, ako je jako vruće, auto može biti u hladu. Danas je, doduše, oblačno. Nema sunca i to nam je malo žao jer se volimo sunčati. Bolje da je što sunčanije.


Odlučili smo se smjestiti ovdje na mul jer ima manje ljudi i mirnije je. Budući da radimo preko tjedna, vikendi nam dobro dođu kako bismo se malo opustili na nekoj od plaža ili u hladovini šume, govore Deni i Dora koji su svoju relaksaciju pronašli na Preluku.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


Na mulu


Na mulu mirno, ali na plaži razigrano. Horizontom prolaze razni SUP-ovi na kojima kupači pokušavaju pronaći ravnotežu, plićak je najmlađima postao mjesto za igru, a kompetitivna atmosfera vlada i izvan mora. Vesela skupina kartaša koju čine Cvijeta, Dara, Veljko i Stanko svakodnevno dolazi na Preluk. Umirovljeničke ljetne dane krate uživanjem na plaži uz nezaobilazno kartanje. Bastoni, dinari, coppe i spade baš su postavljali svoj tempo u partiji trešete koja se u tom trenutku igrala.


– U našem društvu najviše pobjeđuje gospođa Dara. Tu i tamo mi pobijedimo koju partiju, ali to je jako rijetko. Od nje se ne može ništa dobiti. Tu smo svaki dan. Tu nam je lijepo. Dolazimo autima ili autobusima. Dane na plaži provodimo kupajući se, a kada nismo u moru, volimo igrati karte, prošetati i popiti kavicu u kafiću.


Danas sunce nije jako, stoga nam nije vruće. To nam ide u prilog jer onda više kartamo, više se živciramo, pa onda odemo kući posvađani i nitko ni s kim ne govori. Ali već kod kuće se situacija izgladi, u šaljivom tonu prepričava glasna glasnogovornica ove kartaške ekipe, gospođa Cvijeta, dok ostatak njezine kartaške ekipe smijući se kima glavom.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


Na plaži


Na onoj drugoj plaži na Preluku atmosfera je slična. Uglavnom su to obitelji, domaće i strane, koje s djecom provode dane na Preluku. Djelić osvježenja svi prelučki kupači mogu pronaći u beach baru Preluk. Ugostiteljski obrt nudi od ića, preko pića, do sladoleda, a po brojnom stanju na terasi kafića, može se reći da su gosti zadovoljni. Konobarica Nika pojašnjava koji se sve turisti kupaju na Preluku.


-Tek nekoliko dana radim ovdje, no radila sam i prošle godine u ovom kafiću, stoga znam posao. Najviše nas posjećuju stranci ili oni lokalci koji se tu najčešće kupaju. Ovdje se najviše može čuti njemački jezik, ali i Slovaka ove godine ima puno. Uglavnom su to obiteljske grupe, stoga nitko ne pravi puno problema.


Ovo mjesto ima puno potencijala da postane turistički atraktivnije. Tu kamp više ne postoji, a reklame još uvijek stoje, pa to izgleda zbunjujuće. Kada bi se sve smeće očistilo i još malo uredilo, mislim da bi ovo mjesto svima bilo puno primamljivije, poručuje Nika koja konobari u beach baru Preluk.


Plaže na Preluku ovog ljeta nude osvježavajući odmor na nekoj od plaža, zanimljiva lica i priče i ugodnu prirodnu atmosferu.


Foto galerija: Plaža Preluk Foto: Mateo Levak


 


Ukrajinska obitelj

Predah na prelučkoj plaži pronašla je i jedna ukrajinska obitelj. Otac Yevgenij u Opatiji živi već godinu dana. U Hrvatsku je došao u potrazi za poslom, a kada je početkom godine u njegovoj zemlji počeo nesretni rat, pridružila mu se obitelj.


– Ja sam kuhar u Opatiji već godinu dana, a obitelj mi se zbog eskalacije rata pridružila u ožujku. Meni je ovdje dobar život. Sve smo morali ostaviti u Ukrajini. Ja radim svaki dan, oni dolaze na plažu na Preluk jer živimo u Matuljima, pa je Preluk blizu. Na ovu plažu najčešće dolazimo.


Cijelo smo vrijeme u kontaktu s onima koji su ostali u Ukrajini. Život ide dalje, ali oni žive pod prijetnjom svakodnevnih bombardiranja. Stoga čak do deset puta dnevno moraju bježati u podrum kada se oglase sirene za uzbunu, govori Yevgenij.