Umjetnički paviljon

FOTO Otvoren prvi Biennale Opatija, izložen je vrh hrvatske suvremene umjetnosti

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Subtitle Opatija je dobila svoj prvi umjetnički BiennaleUmjetnički paviljon Jurja Šporera u Opatiji nakon što je tijekom prethodnih ljetnih sezona ugošćavao izložbe s radovima velikana kao što su bili Picasso i Dali, ove je, 2023. godine ugostio hrvatske umjetnike, slikare, kipare i konceptualne umjetnike.


Opatija je dobila svoj prvi umjetnički Biennale pod nazivom 1. Biennale Opatija, a organizatori su, kako je rečeno na današnjem svečanom otvorenju, »za prvu godinu odabrali sam vrh slikarske i kiparske hrvatske suvremene umjetnosti bez premca.«


Najplaćeniji hrvatski umjetnik


– U prilog tome ide nam i činjenica da na ovom Biennalu izlaže i najplaćeniji hrvatski umjetnik svih vremena Nikola Vudrag – objasnila je ispred organizacijskog tima Iva Piglić iz IPL Arta koja Biennale organizira u suradnji s Festivalom Opatija, TZ-om Grada Opatije, Parkovima i brojnim sponzorima koji podupiru umjetnost.
Foto Marko Gracin


Po njezinim riječima, osim izražajnim i snažnim emotivnim paletama koje su utkane, satkane i oblikovane u slikarskim i kiparskim alatima izražavanja, izložene umjetnine poklanjaju motive, iziskuju, ali i daju vremena da se zaviri osim u umjetnikovu, i u vlastitu dušu te nas podsjete da je jedino ono što nam je potrebno – mir nas samih.


Velika aukcija


Na prvom slikarsko-kiparskom Biennalu Opatija svoje radove izlažu Nikola Vudrag, Domagoj Barić, Eva Meštrović, Staša Čimbur, Radovan Kunić, Mia Matijević Akrap, Georgette Yvette Ponté, Rino Banko, Grgur Akrap, Paula Banić Vudrag i Juraj Makarun i sve će se izložene umjetnine osim onih koje su već prodane moći kupiti na velikoj aukciji u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji na samom kraju izložbe 31. kolovoza.


Foto Marko Gracin


Kustos izložbe je Domagoj Barić i danas je upriličeno otvorenje za uzvanike, goste i medije, dok će se tijekom ostalih dana do kraja izložbe ulaz na Biennale naplaćivati uz popust za grupe.


– Moja inspiracija dolazi iz svijeta oko mene, materijalnog i nematerijalnog. Želim uhvatiti, u metalu, bit ideje, ljepotu oblika ili snagu koncepta.


Oblikujući metal, mogu dati izraziti svoje misli i nadahnuti druge – rekao je o svome stvaralaštvu Nikola Vudrag čija je skulptura »Čelična djeva« prodana na humanitarnoj aukciji u Poljskoj za rekordnih 712.000 eura.


Cijena ulaznice za izložbu je 7 eura, a s popustom za grupe 6 eura.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin