TRADICIJA ŽIVOTA S MOREM

FOTO Održano zavjetno hodočašće pomoraca brodovima u Svetište svetoga Nikole u Kraljevici

Katarina Bošnjak

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Šest brodova u devet je sati ujutro isplovilo ispred Lučke kapetanije Rijeka, a predvodio ih je brod "Vid"KRALJEVICA – Danas se već 24. godinu za redom održalo zavjetno hodočašće pomoraca brodovima u Svetište svetoga Nikole u Kraljevicu. Ovim događanjem je službeno i započeo program sv. Nikole Biskupa, zaštitnika pomoraca, ribara, putnika i djece na području Riječke nadbiskupije i Primorsko-goranske županije.


Šest brodova u devet je sati ujutro isplovilo ispred Lučke kapetanije Rijeka, a predvodio ih je brod “Vid”. Građani koji su htjeli sudjelovati u hodočašću vozili su se brodom “Sfera”, a zaplovili su i brod tegljač, privatni brod “Dioma” te službeni brodovi policije i dezinsekcije. Hodočasnike je na rivi dočekao gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.


– Prije svega se želim zahvaliti svim hodočasnicima koji su i po 24. put došli ovdje, u Kraljevicu, u najveće i najstarije svetište sv. Nikole s ove strane Jadrana. Tradiciju treba poštivati i održavati, a žao mi je što danas ovdje ima malo građana Kraljevice te što ih je sve manje i manje. Da nismo održali ovu tradiciju, dobili bi kritiku jer smo je prekinuli, ali to je valjda tako. Kraljevica je grad okrenut moru i koji živi od mora, a ako mi sami to ne poštujemo, ne znam tko će to poštivati. Kroz brodogradnju, kroz pomorstvo i kroz ribarstvo su othranjene generacije i generacije, a ja sam sretan što smo ovu tradiciju uspjeli održati i trudit ću se kao gradonačelnik da to činimo i u budućnosti – kazao je Čandrlić.


Tajnica Organizacijskog odbora Marica Njegovan izjavila je kako jedva čeka iduću, 25. godinu održavanja hodočašća, no također i kako se nada da će uskoro organizaciju preuzeti netko mlađi. Istaknula je i kako se pojavilo manje ljudi nego što je očekivano, vjerojatno jer je jutros u Rijeci padala kiša, a najavljen je i jak jugo. Ukupno je došlo oko 50 hodočasnika.– Tradicija je i da se sjećamo, da održavamo i da nastavljamo s ovim lijepim običajima, a danas ćemo razmišljati o svima koji su na brodovima širom svijeta. Zajedno biti u mislima je uz suvremenu tehnologiju danas jako lako, ali u mislima je isto tako i bez suvremenih tehnologija bitno sudjelovati. Putovanje je proteklo uglavnom dobro, uvjeti su bili umjereni, nije bilo jake bure niti kiše tako da imamo i to u zagovoru sv. Nikole – objasnio je kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.Nakon dočeka hodočasnika krenula je procesija prema svetištu sv. Nikole u kojemu je, nakon što je kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar zapalio zavjetnu svijeću, liturgijsko slavlje predvodio povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije vlč. mr. Mario Gerić.


U 14 sati su isplovili i brodovi s hodočasnicima iz Kraljevice, a na povratku prema Rijeci brodskim sirenama pozdravljeni su mještani Bakarca, a brodovi su se zaustavili u Bakru i lučici Podurinj u Kostreni.