BURNO GRADSKO VIJEĆE

Filipović povukao spornu odluku o usluzi sakupljanja otpada u Rijeci: Poskupljenje se odgađa

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Rasprava je trajala više od dva sata, određena je stanka, a nakon stanke je bilo jasno da su se HDZ, Most, PGS, Akcija mladih, Unija Kvarnera, Možemo i Nezavisna lista Da štima grad dogovorili da većinu amandmana treba prihvatiti.RIJEKA – Iako je to zakonska obveza, riječko Gradsko vijeće nije prihvatilo novu Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Rijeke kojim je bilo predviđeno značajno poskupljenje fiksnog dijela, za kućanstva na 54,91 kunu, a za sve ostale na 154,53 kune.


Odluka nije prihvaćena jer ju je u konačnici povukao gradonačelnik Marko Filipović, a povukao ju je zbog toga što su se svi klubovi vijećnika, osim kluba SDP-a dogovorili da treba prihvatiti brojne amandmane kako bi se odluka popravila u odnosu na prijedlog riječkoga gradonačelnika.


Rasprava je trajala više od dva sata, određena je stanka, a nakon stanke je bilo jasno da su se HDZ, Most, PGS, Akcija mladih, Unija Kvarnera, Možemo i Nezavisna lista Da štima grad dogovorili da većinu amandmana treba prihvatiti. Priopćili su to za govornicom Vedran Vivoda (Akcija mladih), Petra Mandić (Most), Tea Mičić Badurina (PGS) i Josip Ostrogović (HDZ). Nakon toga je gradonačelnik Filipović povući prijedlog nove odluke.
– Kako je očigledno da se oko ove odluke formirala većina vijećnika, kao prvi čovjek grada i predsjednik Skupštine ne želim snositi odgovornost za promjene odluke u skladu s tim dogovorom i zato je povlačim. Novoformirana većina neka predloži novu odluku za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, poručio je Filipović.


Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Maja Malnar pojasnila je da je prijedlog nove odluke rezultat prihvaćanja novog Zakona o gospodarenju otpadom.
Vedran Vivoda (Akcija mladih) naveo je da Odbor Gradskog vijeća za komunalni sustav nije podržao novu odluku.


– Takva odluka neće unaprijediti postojeće stanje. U samom tekstu odluke miješaju se temeljni pojmovi kao što su komunalni otpad i komunalni miješani otpad, a što je tragično. Predložene cijene će pogoditi najugroženije građane, a to su naši umirovljenici. Njima će računi poskupjeti za preko 100 posto. Osim toga, s ovom odlukom se kasni jer smo je već morali prihvatiti pa se mogla sazvati sjednica Gtradskog viječnja u siječnju ove godine. Godinama se kasni s uvođenjem indivudualnog prikupljanja otpada, a sada se to opet odgađa za dvije godine. Činjenica je da novi zakon nije dobar, ali to ne znači da ne treba biti dobra i naša gradska odluka, ocijenio je Vivoda.


On je dodao da je Klub Akcije mladih, Unije Kvarnera i Možemo zato dostavio 15 amandmana. On, ali i lostali oporbeni bvijećnici koji su sudjelovali u raspravi su tražili od direktorice Čistoće Jasne Kukuljan da im pokaže jasno kalkulaciju kojom je određena navedena cijena za fiksni dio, s tim da je Vivoda naglasio da ga zanima kalkulacija za Rije,u i da ga boli briga za okolne jedinice lokalne samouprave u kojima Čistoća obavlja posao odvoza otpada.
Željko Jovanović (SDP) naveo je da cijeni trud kolega iz Akcije mladih, Unije Kvarnera i Možemo.
– Odluku moramo donijeti, iako je zakon katastrofalan jer ne rješava ništa i neodgovorno prebacuje sve probleme na lokalnu samoupravu. Mi smo praktično nemoćni. Izračun cijene ne može biti drugačiji jer ćemo u protivnom imati scenarij velikih gradova zatrpanih smećem kao što je bilo u Rimu, upozorio je Jovanović.


Vivoda mu je replicirao da sustav funkcionira i sada s duplo manjim cijenama i da to ne treba zabrinjavati nikoga.
– Bolje je prihvatiti dobru odluku pa makar je resorno ministarstvo i rušilo, nego prihvatiti lošu odluku, kazao je Vivoda.


Petra Mandić (Most) također je tražila točnu specifikaciju nove cijene, upozorivši da ne želi biti dio talačkog sustava u kojemu se neprestano povećavaju računi građanima.


Direktorica Čistoće Jasna Kukuljan još je jednom ponovila da je nova odluka rezultat usklađivanja s novim zakonom.
– Cijena koja je određena prijedlogom odluke je temelj za troškove koji su potrebni za rad. U strukturi cijene je i izgradnja sustava indivudualizacije zbrinjavanja otpada. Ova odluka je temelj za nastavak cijele priče. Prema našim izračunima za ovu godinu će nam trebati oko 122 milijuna kuna zbog novih cijena Eko plusa. Prema našim izračunima, za tročlano kućanstvo pšoskupljenje će biti s 83,24 kune na 115 kuna, za domaćinstvo s pet članova s 145 kuna na 156 kuna, navela je Kukuljan.
Gradonačelnik Filipović poriučio je gradsmim vijećnicima da je na njima odgovornost hoće li ili neće podržati odluku koja je rezultat nepravednog zakona kojim su određene samo dvije kategorije za naplatu – kućanstva i oni koji nisu kućanstva.


– Dio amandmana sam prihvatio, ali više od toga ne mogu. Vijećnici su dali prisegu da će poštivati hrvatske zakone, a ako oni neće, ja hoću. S obzirom na sve okolnosti, predložena cijena je optimalna. Usporedbe radi, fiksna cijena za kućanstva u Krku je 69 kuna, a za ostale 520 kuna, u Malom Lošinju i Cresu 70 za kućanstva, a 515 za ostale, što je značajno skuplje od našega prijedloga. Neprihvaćanje odluke znači još goru situaciju. Ja sam sa svojim suradnicima napravio što sam mogao, poručio je Filipović.


Josip Ostrogović (HDZ) prozvao je direktoricu Kukuljan za sukob in teresa budući da je ona i članica Skupštine Eko plusa, ali i članica Nadzornog odbora te tvrtke.


S obzirom da odluka nije prihvaćena, a pitanje je kada će se nova naći na Gradskom vijeću, zanimalo nas je pojašnjenje što to sada znači za građane. Direktorica Kukuljan je kazala da za neko određeno vrijeme ostaje sve kao i do sada.


– Ali zaustavljena je uspostava novog individualiziranog sustava, a to je samo jedan od problema budući da nam zakon nalaže prihvačanje nove odluke. No, u ovom trenutku, a do kada će tako biti, ne znamo, sustav odvoza otpada neće stati, kazala je Kukuljan.