UGOVOR O (NE)DJELU

Podjela posla u SDP-u: Filipović za konzultanta izabrao Ivicu Lukanovića, Riječane to zasad košta oko 30.000 kuna

Damir Cupać

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ivica Lukanović angažiran je kako bi pružao konzultantske usluge, za taj posao potpisan je ugovor o djelu te mu je isplaćeno u dva navrata po 10.000 kuna neto, odnosno nešto manje od 30 tisuća kuna bruto.RIJEKA – Nedavno izabranog predsjednika primorsko-goranskog SDP-a Ivicu Lukanovića prvog rujna prošle godine angažirao je Grad Rijeka – kojemu je na čelu gradonačelnik Marko Filipović, ujedno predsjednik riječkog SDP-a – kako bi pružao konzultantske usluge vezane za realizaciju mjera, aktivnosti i programa utvrđenih Planom razvoja grada Rijeke za razdoblje 2021.-2027. Za taj posao potpisan je ugovor o djelu prema kojemu je Lukanoviću u dva navrata isplaćeno po 10.000 kuna, a kada se gleda bruto iznos, usluge predsjednika primorsko-goranskog SDP-a koštale su Grad Rijeku nešto manje od 30.000 kuna.


Bez natječaja


Naravno da za ovaj posao nije Lukanović izabran na temelju nekakvog javnog natječaja, već je konzultant Lukanović angažiran da SDP-ovom kolegi Filipoviću pomogne savjetima. Da je do takvog aranžmana došlo, potvrdio je gradonačelnik Filipović.


– Gospodin Lukanović je bio angažiran u Gradu Rijeci kao konzultant. Njegove analize, savjeti i sugestije vezane su za izradu Provedbenog programa grada Rijeke. Također, njegov je angažman vezan za konzultantske usluge vezane uz realizaciju mjera, aktivnosti i programa utvrđenih Planom razvoja grada Rijeke za razdoblje 2021.-2027. Dana 1. rujna 2021. godine sklopljen je s njim ugovor o djelu za razdoblje 1.9.2021.-15.12.2021. Zahvaljujući angažmanu gospodina Lukanovića, dokument Provedbenog programa Grada Rijeke je upravo pri dovršetku i uskoro će biti donesen kao službeni dokument. Odluka o angažmanu upravo gospodina Lukanovića za navedene konzultantske usluge motivirana je velikim iskustvom koje gospodin Lukanović ima u kontekstu rada u javnom, ali i u privatnom sektoru. Naime, osam je godina bio gradonačelnik Grada Kastva, a dugi niz godina radi kao uspješan gospodarstvenik.


Rad od 25 sati mjesečnoBudući da smo u posjedu ugovora, valja pojasniti da je Ivica Lukanović bio u obvezi pružati konzultantske usluge u dogovoru s gradonačelnikom Markom Filipovićem 25 sati mjesečno.
– Za poslove iz članka 1. ovoga ugovora Naručitelj se obvezuje isplatiti Izvršitelju naknadu u neto iznosu od 20.000,00 kuna (bruto iznos 27.777,78 kn; doprinos za zdravstveno osiguranje 7,5% 2.083,33 kn; doprinos za MIO I.stup 2.083,33 kn, za II. stup 694,44 kn; sveukupno: 2.777,77 kn). Naručitelj se obvezuje neto iznos ugovorene naknade iz članka 4. ovoga ugovora, po odbitku doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te poreza i prireza, uplatiti u dvije rate, navedeno je u ugovoru.

Njegovo je znanje o nadležnostima javne uprave i mogućnostima koje javna uprava ima na raspolaganju u kontekstu razvoja lokalne sredine doista veliko, a istovremeno izvrstan je poznavatelj prilika u privatnom sektoru i razumije potrebe i očekivanja koja gospodarstvenici imaju od javnih uprava. Spoj ove dvije kvalitete smatrao sam ključnim u kontekstu angažmana gospodina Lukanovića pri izradi dokumenta koji se u provedbenom smislu tiče daljnjeg razvoja Grada Rijeke u razdoblju do 2027. godine – naveo je Filipović.


Gradonačelniku Rijeke postavili smo pitanja – možete li nam odgovoriti je li Ivica Lukanović bio na bilo koji način angažiran u Gradu Rijeci i ako je, što je točno radio, na kakav ugovor i kada. Filipović očito nije bio svjestan da je i te kako bitan dio »na kakav ugovor« i nije smatrao važnim navesti o kojem je iznosu riječ.


Plaćaju svi Riječani


Valja podsjetiti da je u vrijeme izbora Ivica Lukanović bio u izbornom timu Marka Filipovića kao kandidata za gradonačelnika i to vjerojatno nema nikakve veze s činjenicom da je upravo bivši gradonačelnik Kastva izabran kako bi konzultirao gradonačelnika Filipovića 25 sati mjesečno, za što mu je u dvije tranše isplaćeno po 10.000 kuna neto. S obzirom na sve ono što se događa s riječkim gradskim poduzećima i ustanovama, a o čemu svjedočimo iz dana u dan, od poskupljenja komunalnih usluga do najava štrajkova, možda ne bi bilo loše da se konzultantska praksa s Lukanovićem nastavi, što košta da košta, jer tko može bolje razumjeti turobnu riječku stvarnost od kolege SDP-ovca.


Foto Mateo Levak


Jer, bilo bi totalno deplasirano da se taj posao odradi na Korzu 6 gdje je stranačko središte u nekom neformalnom ili formalnom razgovoru o SDP-ovim javnim politikama, kada se za taj posao može sklopiti ugovor o djelu i pružati konzultantske usluge koje će plaćati svi građani Rijeke.
Za komentar poslovnog odnosa koji ima s Gradom Rijekom pitali smo predsjednika primorsko-goranskog SDP-a Ivicu Lukanovića.


– Ne vidim ništa sporno. Bio sam direktor kampanje Marka Filipovića i nakon što je postao gradonačelnik, logično je da nastavimo suradnju, kazao je Lukanović.