
Foto W. SALKOVIĆ
Sirana Loznati nudila je ovčji i kozji sir, a mesnica Cres janjeće roštilj-kobasice, janjeću paštetu, salamu i pršut od ovce
povezane vijesti
CRES – Fešta creske janjetine i sira, održana na glavnom gradskom trgu, ponudila je posjetiteljima veliki izbor raznih jela koja su se mogla degustirati bez naplate.
Žgvacet (gulaš) od janjetine pripremale su udruga Pramenka, Zajednica Talijana Cres i Udruga umirovljenika, s time što je Lina Lužina iz Zajednice Talijana kao prilog pripremila škrobić, palentu kuhanu u temeljcu od udića (pršut od ovce). Sirana Loznati nudila je ovčji i kozji sir, a mesnica Cres janjeće roštilj-kobasice, janjeću paštetu, salamu i pršut od ovce. Sretnici su uspjeli doći i do pokoje fritule na štandu Zajednice Talijana, a svi koji su to željeli mogli su se okušati u filcanju cvijeta iz ovčje vune u organizaciji udruge Ruta.
U glazbenom dijelu programa nastupio je orlečki folklor, a cjelovečernji koncert održao je Luka Nižetić.
Feštom janjetine i sira počeo je projekt »Cres na pijatu« koji i ove godine u fokus stavlja vrhunske lokalne namirnice. Već 3. svibnja na programu je vođena tura stoljetnim maslinicima uz degustaciju maslinovog ulja, dok će se 10. svibnja, uz druge tradicionalne slastice, predstaviti autorska torta creska rožica kreirana u povodu 180 godina turizma otoka Cresa i 30 godina postojanja obrta Slastice Margareta. U subotu 24. svibnja ljubitelji prirode moći će sudjelovati u vođenoj turi najvećim poljem kadulje na svijetu na temu pčelarstva i creskog meda, a 2. lipnja započinje još jedno izdanje popularnog Creskog kaića u sklopu kojeg će se promovirati delicije od ribe i plodova mora.