Obilazak radova

Evo kako trenutno stoji projekt rekonstrukcije ribarske luke i gatova u Klenovici

Robert Šimonović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Uručen je županijsko priznanje ribaru Mladenu Komadini, koji je u prosincu sudjelovao u akciji spašavanja dvojice ribara iz prevrnutog čamca.Radove na projektu “II. faze rekonstrukcije luke otvorene za javni promet Klenovica – ribarska luka i gatovi” danas je u ovom malom ribarskom i turističkom mjestu obišao župan Zlatko Komadina sa suradnicima.


Obilasku su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević, ravnatelj Županijske lučke uprave Novi Vinodolski Velimir Antić, predsjednik Upravnog vrijeća ŽLU Novi Vinodolski Saša Đujić, član Upravnog vijeća ŽLU Novi Vinodolski Mihael Jovanović, kao i predstavnici izvođača radova i nadzora.


Foto Mateo Levak
Također, župan Komadina svoj je boravak u Klenovici iskoristio i kao priliku za dodjelu županijskog priznanja ribaru Mladenu Komadini, koji je u prosincu prošle godine sudjelovao u akciji spašavanja dvojice ribara iz prevrnutog čamca.


Fiksni pontoni


Kako je pojasnio ravnatelj ŽLU Novi Vinodolski Velimir Antić, rekonstrukcija luke Klenovica započela je 2012. godine, a prva faza rekonstrukcije obuhvatila je izgradnju primarnog lukobrana i dijela obale.


Nakon toga, 2018. godine završen je projekt izgradnje sekundarnog lukobrana, a radovi su uključivali i proširenje operativnog dijela obale.


Foto Mateo Levak


– Trenutno se nalazimo u završnoj fazi druge faze rekonstrukcije, a ona uključuje radove na postavljanju fiksnih pontona. Zbog čestih naleta bure, odlučili smo da su fiksni pontoni bolje rješenje od plutajućih.


Pontoni, odnosno gatovi, bit će ukupne dužine 120 metara, a njihovom izgradnjom u ribarskoj luci Klenovica će dobiti 43 nova veza, istaknuo je Velimir Antić.


Župan Komadina je napomenuo kako se radi o investiciji ukupne vrijednosti preko 4,8 milijuna kuna, a koja je sufinancirana sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Županijske lučke uprave Novi Vinodolski, Primorsko-goranske županije i Grada Novog Vinodolskog.


Akcija spašavanja


– Županija u investiciji sudjeluje s oko 600.000 kuna, Grad Novi Vinodolski s preko 100.000 kuna, dok su ostatak sredstava osigurali Županijska lučka uprava Novi Vinodolski i Ministarstvo mora prometa i infrastrukture.


Foto Mateo Levak


Luka Klenovica bila je jedna od prvih luka koju smo uređivali na području Primorsko-goranske županije, a novim gatovima riješit ćemo problem nedostatka komunalnih vezova za lokalno stanovništvo, rekao je Zlatko Komadina.


Ribar Mladen Komadina, koji u Klenovici živi 53 godine, nije sakrivao zadovoljstvo projektom rekonstrukcije luke Klenovica.


Foto Mateo Levak


Također, Mladen Komadina je zahvalio županu na županijskom priznaju, napominjući kako je izrazito ponosan i sretan što je u prosincu prošle godine iz prevrnutog čamca uspio spasiti dva života.


– Napravio sam ono što bi napravio svaki normalan ribar, odnosno svaki normalan čovjek koji bi se pronašao u situaciji u kojoj sam se ja tada zatekao.


Velike zasluge pripadaju i mojem prijatelju Želimiru Zoričiću iz Županijske lučke uprave koji mi je tog jutra uputio poziv i rekao kako se dvojici ribara potopio čamac.


Brzo sam organizirao akciju spašavanja koja je u konačnici uspješno provedena, zbog čega sam iznimno sretan i ponosan, konstatirao je Mladen Komadina.