Hrvatski kralj Zvonimir

Evo kako je krčka srednja škola proslavila svoj dan

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Svečano i radosno bilo je danas u Srednjoj školi Hrvatski kralj ZvonimirSvečano i radosno, kako mladi to uvijek čine, krčki su srednjoškloci zajedno sa svojim profesorima te brojnim gostima i uzvanicima koji su ih pohodili, proslavili danas dan svoje škole, Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir.


U maloj sportskoj dvorani te obrazovne ustanove upriličena fešta, kao i svih prethodnih ljeta, bila je upravo idealna prigoda da se krčki prosvjetari i njima na obrazovanje povjereni mladi otočani, prisjete svega što se događalo unutar škole koja već godinama slovi za jednu od ponajboljih srednjoškolskih ustanova u našoj regiji, da se prisjete svega što su zajednički činili, na čemu su radili i što su postizali, kako u okrilju redovnih nastavnih programa, tako i onih izvanastavnih aktivnosti i projekata dio kojih se, podsjetila je na to ravnateljica Đurđica Cvitkušić, ondje provodi u okvirima brojnih EU programa.

Glazbenim i scenskim izvedbama samih učenika obogaćen i uljepšan svečani program bio je prilika da se javnosti predstavi novo izdanje godišnjaka škole – zanimljivog, sadržajnog i bogato opremljenog izdanja čijim se objavljivanjem u toj otočnoj ustanovi stoljetne povijesti zaključuje svaka školska godina, a s njom i od zaborava “otkidaju” svi učenici, događaji i postignuća srednjoškolaca dio kojih je sad već na izlazu iz svoje škole, odnosno u postupku polaganja državne mature.


Zaslužene nagrade


Osim za podsjećanje na sve ono što se u školi u proteklom jednogodišnjem periodu događalo “pod redovno”, današnje slavlje iskorišteno je i za ukazivanje na postignuća učenika i učenica koji su demonstracijom svojih znanja na državnim natjecanjima iz više predmeta iskočili iz okvira “redovnoga”, dio kojih je izvanrednim rezultatima zaslužio i vrijedne nagrade, uz ostalo i novčane kojima su najuspješnije, svatko sa svog područja, u ovoj prilici dodatno nagradili i otočni lokalni čelnici.


Ponajprije svoj, a potom i obraz svog mentora prof. Hrvoja Karabaića te krčke škole nedavno su tako osvjetlali mladi matematičari. Maturant Antonio Jurešić nedavno je postao državnim matematičarskim viceprvakom, s rezultatom u kojem ga je tek bod dijelio od naslova najboljeg mladog matematičara u zemlji. Jurešića, koji je tim rezultatom zaslužio pravo direktnog upisa na željeni fakultet, ali i njegova mlađeg kolegu, učenika 2. razreda gimnazije Mateja Bana koji je na istom natjecanju bio deseti, nagradio je gradonačelnik Darijo Vasilić.Državnu viceprvakinju krčka škola imala je ove godine i na natjecanju u talijanskom jeziku gdje je drugo mjesto, pod mentorstvom prof. Zvjezdane Karabaić, osvojila Tajana Čorapović. Nju je, s obzirom na to da dolazi s Dobrinjštine, novčano pak nagradio načelnik Neven Komadina.


Nagrade i priznanja za uspjehe na državnim natjecanjima i smotrama pripala su još i Leonu Bajčiću za rezultate u sportskom ribolovu te Leonu Brautu koji je svoj otok i školu promicao kroz jedriličarske uspjehe. Maturantica Daria Trinajstić nagrađena je pak za uspjeh ostvaren na 9. Državnoj smotri hrvatskog školskog filma, i to za filmski rad kojeg je kreirala uz mentorstvo prof. Gordije Marijan i prof. Andree Dunato.


Dvanaestero superodlikaša


Učenica 4. razreda gimnazije, Lucija Kvasić nagrađena je pak za sudjelovanje na državnoj razini natjecanja Europa u školi. Nagradama su ovjenčane i sudionice Vjeronaučne olimpijade Ana-Marija Sarić, Marina Cvelić, Anabel Pavlović i učenik Matej Žužić, kao i njihovi mentori, Slava Petrinović te Zvonimir Seršić.Za sudjelovanje u kvizu znanja i kreativnosti Mreža čitanja nagrađeni su također i Nadine Bikić, Bruno Brnjaković, David Kosić, Ivona Polonijo, Oriana i Isabella Međimorec, Lucija Depikolozvane, Božana Krajnović i Lana Jakobović, zajedno s mentoricama Darijom Papa i Mirjanom Komadina Mergl. Adrian Polonijo, Stjepan Žužić i Deni Renka nagrađeni su za sudjelovanje u natjecanju o poznavanju Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola.Nastavničko vijeće krčke škole nagradilo je i gimnazijalce Doru Božić, Luciju Kvasić, Leu Sintić, Frana Marijana, Josipa Mrakovčića i Karla Srdoča za postignut odličan usjeh u svim godinama njihova srednjeg obrazovanja, a isto su zaslužile i ekonomistice Ajdina Burzić i Korina Čaljkušić, hotelijersko-turističke tehničarke Nika Matković i Tajana Čorapović, učenica ugostiteljskog smjera Michaela Marić te strojar Tony Horvat.