LIČKO-SENJSKI ŽUPAN

Ernest Petry ispred Hrvatske zajednice županija izabran u Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Ovaj izbor je presedan da je netko iz Ličko-senjske županije izabran u neko od tijela Vijeća Europe.U nacionalno izaslanstva za Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe 2021. – 2026. ispred Hrvatske zajednice županija izabran je Ernest Petry – župan Ličko-senjske županije.


Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe savjetodavno je tijelo Vijeća Europe sa sjedištem u Strasbourgu koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti, a čini ga 291 zastupnik iz 41 zemlje članice.
Glavni je cilj Kongresa osigurati sudjelovanje lokalnih i regionalnih vlasti u procesu europskoga ujedinjenja i u radu Vijeća Europe.


Jedna od njegovih najvažnijih zadaća jest promicanje lokalne i regionalne demokracije i jačanje prekogranične i međuregionalne suradnje u proširenoj Europi. Kongres se bavi svim političkim pitanjima koja se tiču lokalnih i regionalnih vlasti, naročito pitanjima lokalne i regionalne autonomije, urbanizma i prostornoga uređenja, zaštite okoliša, kulture, prosvjete, socijalnih služba i zdravstva. U ime HDZ-a u ovo tijelo je izabran ličko-senjski župan Ernest Petry.
Ovaj izbor je presedan da je netko iz Ličko-senjske županije izabran u neko od tijela Vijeća Europe, a izbor je tim još bitniji jer su za Republiku Hrvatsku u nadolazećem programskom razdoblju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova osigurane milijarde eura. Petry se na ovo osvrnuo u izjavi medijima.


-Da Ličko-senjska županija ima svoga predstavnika pri tijelima Vijeća Europe ujedno predstavlja veliku čast i još veće priznanje za Ličko-senjsku županiju i svim našim građanima. Posebno to dolazi do značaja kada znamo da u RH ima 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave u kojima postoji velik broj kvalitetnih župana, gradonačelnika i načelnika. S ponosom ću predstavljati i prezentirati kako Ličko-senjsku županiju, tako i našu jedinu domovinu Hrvatsku.


Ovo tijelo osnovano je još 1957. godine, a meni je iznimna čast što su me izabrale kolege iz Hrvatske zajednice županija. Tako ću zastupati Hrvatsku u vremenu od 2021. do 2026. godine. Također po prvi puta težište ovih aktivnosti je usmjereno na nove projekte iz planinskih područja, gdje Ličko-senjska županija ima zasebno mjesto. U tome kontekstu svakako ću se zalagati za brojne kapitalne projekte, zaključio je župan Ernest Petry.


Uz Ernesta Petryja u izaslanstvo Kongresa izabrana je Antonija Jozić – županica Požeško-slavonske županije.